KONTAKT LENS KULLANMAK ZARARLI MI?

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Kontakt lens, kısaca gözün kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak üretilmiş bir metaryeldir. 

KONTAKT LENS KULLANMAK ZARARLI MI?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hasan Optik yetkilisi İlhan Ciğerci lens kullanırken dikkat edilmesi  gereken hususlar  hakkında açıklamalarda bulundu.

HEM TEDAVİ HEM DE ESTETİK AMAÇLI

İlhan Ciğerci, ''Lensler, görmeyi artırmayı amaçlayan tedavi amaçlı ve kozmetik amaçlı; renkli lensler olarak sınıflandırılıyor. Kontakt lens, gözlük kullanmak istemeyen kişilere yardımcı olabildiği gibi şahsın refraksiyon kusurunu düzeltmede de gözlük dışında farklı bir alternatif tedavi olarak kullanılıyor'' dedi.

Bilinçsiz Kullanmayın

Ciğerci ''Lensler; günlük, aylık ve uzun süreli lensler olarak guruplara ayrılıyor. Son zamanlarda çok sık kullanılan sabah takılıp, akşam çıkarılan "kullan at lensler" (daily lenses), günlük lens olarak adlandırılıyor. Aylık lensler, yine sabah takılıp, akşam çıkarılan ve bir ayın sonunda değiştirilmesi gereken lenslerdir. Bütün bir ay boyunca hiç çıkarılmadan kullanılan lensler de vardır; fakat bu lensler bütün bir ay gözde kaldığında ne yazık ki göze zarar verebiliyor. Bunlara "night and day" yani gece-gündüz lensleri adı veriliyor. Bir de tedavi edici lensler vardır. Örneğin, keratakonus hastalığında tedavi edici kontakt lens kullanılıyor'' diye ifade etti.

İNTERNETTEN ALINAN LENSLERE DİKKAT!

Ciğerci, ''Sık sık belirtildiği halde ne yazık ki doktor kontrolü olmaksızın lens satın alanlar olabiliyor. Bir optikten kontakt lens almanın yanı sıra internet yoluyla hiç tanınmayan bir siteden, ne tür bir lens olduğu bilinmeden sipariş veriliyor ve o lensler kullanılıyor. Bu çok büyük bir yanlış çünkü lens kullanılmadan önce bireylerin mutlaka bir göz doktoruna gitmesini öneriyoruz. Göze en uygun kontakt lens hasta ve doktor arasındaki birebir görüşmeden ve muayeneden sonra karar veriliyor. Doktor, lenslerle ilgili değerlendirme sonunda gözün hangi kontakt lense uygun olduğunu belirliyor. Aynı zamanda hastaya nasıl bir kontakt lens takılacağına karar veriyor çünkü kontakt lensler içinde sudan ve gazdan geçirgen zengin silikon, hidrojen vb.  metaryali farklı lensler var. Ayrıca çapı ve dikliği farklı birçok lens bulunuyor. Bunların hiçbirini hasta bilmediği gibi, internet üzerinden lens ticareti yapanlar da bilmiyor ve böylece çok farklı yapıdaki lensler sipariş edilebiliyor. Bilinmeyen lenslerin kullanımı ise gözde ciddi enfeksiyonların yanı sıra körlüğe kadar varan problemlere yol açıyor.

Markalı dahi olsa internetten alınan lenslerin orijinal olup olmadığını anlayamıyoruz. Bu lensler gözde telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açabiliyor. Bu durumda internet alışverişi, oluşabilecek tüm bu zararlara karşın hiçbir yaptırımda bulunamamıza neden oluyor.'' diye ifade etti.

SORUN YAŞAMAMAK İÇİN ÖNCE DOKTORA GİDİN

Lenslere bağlı bazı ciddi göz problemleri olabileceğini söyleyen İlhan Ciğerci, “Yalnızca göz enfeksiyonları değil aynı zamanda göz kapağı sorunları da meydana gelebiliyor. Göz bebeği yani kornea duyarsızlaşıyor; bu durumda göze batan herhangi bir cisim hissedilmemeye başlanıyor. Gözdeki mikrop veya yabancı cisim gözde yara yapabiliyor ya da gözün iltihaplanmasına yol açabiliyor. Uzun süre kullanılan kontakt lensler göz kuruluğu problemini de beraberinde getiriyor. Bunu önlemek için mutlaka doktor tarafından verilen suni gözyaşlarını kullanmak gerekiyor. Aynı zamanda uzun süre kullanılan lensler göz bebeğinin de değişmesine yol açıyor; bu açıdan da doktor kontrolünü ihmal etmemek gerekiyor.” diye konuştu.

3 ADIMDA DOĞRU LENS KULLANIMI

Son olarak lenslerin satın alınma sürecinden kullanımına kadar özellikle 3 adıma dikkat edilmesi gerektiğini ve  6 ayda bir periyodik kontrollerinin yapılması gerektiğini dile getiren İlhan Ciğerci, “İlk adımda, kullanılacak lensin uygunluğu için göz muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Deneme lensi kullanmadan ve hekim kontrolü olmadan satın alınan kontakt lenslerin göz yüzeyinde sorun çıkarma ihtimali çok daha yüksektir. İkinci adımda ise kontakt lensin kullanımında özellikle el, yüz, kirpik temizliğine çok dikkat edilmelidir. Lens takmadan ve çıkarmadan önce eller en az 1 dakika süreyle yıkanmalıdır. Son adımda ise doğru lens kullanımını sağlamak ve şikayetleri minimuma indirmek için nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarda enfeksiyon geçinceye kadar lens takılmamalıdır.” dedi.