'Konser İptal' Ne Demek?

Bazı kurum ve belediyelerin aldıkları anlaşılmaz ve izah edilemez kararları hem hükümeti hem de Ak Partiyi zor durumda bırakıyor.

'Konser İptal' Ne Demek?

Özellikle demokrasi ve özgürlükler konusunda önemli devrimler yapmış ve ülkenin farklılıklarını zenginlik olarak görmüş Ak Parti’nin, tüm bu kendi kazanımlarına gölge düşürecek manasız çıkışlarını anlamak çok zor.

Kocaeli'nde 20 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan Aynur Doğan konseri Ak Partili Derince Belediyesi tarafından iptal edilmişti.

Belediyeden yapılan konuyla ilgili yapılan ilk açıklamada, "İlçemiz sınırları içerisinde özel bir firmanın yapacak olduğu konser organizasyonunun yapılan detaylı inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilmiş olup, etkinlik belediyemiz tarafından iptal edilmiştir" denilirken, gelen tepkiler üzerine “gerekli izinler alınmamış” açıklaması yapılmış.

Aynur Doğan, Türkçe ve Kürtçe türküler söyleyen ve geniş bir hayran kitlesi olan bir sanatçı. Konserlerinde bugüne kadar herhangi bir suç unsuru olacak eylem ve söylem görülmemiş. Eğer bir suç unsuru vardıysa bile gerekli işlemler mutlaka yapılır ve kamuoyunun bundan haberi olurdu. 

Anadolu’da ve büyük şehirlerde özellikle Kürt gençlerinin sevgisini kazanan bu sanatçının konserinin yasaklanması, doğal olarak başta 6’lı masa olmak üzere birçok çevrenin Ak Partiyi Kürt düşmanı olmakla itham etmesine sebep oldu.

Bırakın insanlar türkülerini, şarkılarını söylesinler. Türkü söyleyenden zarar gelmez. Sanata, duyguya ve türkülere yasak koymak günümüz Türkiye’sine yakışmıyor.  Bunlar eski Türkiye’nin alışkanlıklarıydı.

Konser esnasında suç sayılacak bir eylem ya da söz olmuşsa elbette bunun yasal gereği yapılır ama konseri sudan sebeplerle iptal etmek, birlik ve beraberliğimize engel olan ve bazı mahfillerin birliğimizi bozma adına tepe tepe kullanacakları bir gerekçe olur. Ülkemizin birliğini bozmak isteyen çevrelere böyle bir gerekçe verilmemeliydi diye düşünüyoruz. 

Yetkililer bir karar verdiklerinde iki, hatta üç kez düşünmeli ve kararın sonuçlarını da hesap etmeli. Ve özellikle masa başı talimatları sorgulamadan uygulamak yerine,  bu kararın sahadaki ve halktaki yansımaları ve tepkileri de hesap edecek bir feraseti göstermeliler.