Komisyon Çalışıyor

Ülkemiz bürokrasi ve siyasetinde yerleşik olan bir görüş ve uygulama var. Bir siyasetçi ya da bir yönetici yapılmasını istemediği ve adım atılmasından pek hoşlanmadığı bir konuyu 'komisyona havale edelim' der ve onu tozlu raflar arasına gönderir.

Komisyon Çalışıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ancak ETSO bünyesinde oluşturulan bir komisyon var ki gerçekten hakkını veriyor kendilerine verilen görevin.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2021 yılı Ocak ayı içerisinde kurulan Elazığ TSO Coğrafi Ürünler Çalışma komisyonu, ocak ayı içerisinde ilk toplantısını yaptı ve Mart ayı başına kadar Türk Patent Enstitüsüne 3 ürünün çalışmasını tamamlayarak resmi müracaatını gerçekleştirdi.

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan Elazığ TSO Coğrafi Ürünler Çalışma Komisyonunun kurulmasının ardından faaliyetlerin  çok yönlü olarak başladığını belirterek; “ İlimiz için öncelikli olarak yurt içi ve yurt dışında ticari karşılığı olan veya bu potansiyele sahip olacak ürünlerin Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi Tescilinin yapılması için ürün tespitleri ve başvuru hazırlıklarına başlamış bulunmaktayız” diye ifade etti. 

F.Ü. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu başkanlığında, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Turan Karahan, F.Ü. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Orlan, Munzur Üniversitesi  Dr. Öğt. Üyesi Hüsamettin KAYA, F.Ü. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feray Sönmez, Elazığ TSO Genel Sekreteri M. Mehmet Karabulut, Elazığ TSO Basın Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürü Etem Yalın, FKA Elazığ YDO Yöneticisi Mustafa Selim Özatay, Ziraat Mühendisi Fethi Sönmez, Gazeteci Songül Dursun’dan oluşan Elazığ TSO Coğrafi İşaretler İhtisas Çalışma Kurulu,  halen ilimiz adına tescilli olan, Elazığ Öküzgözü Üzümü, Ağın Leblebisi, Elazığ Orciği, Elazığ Boğazkere Üzümü’ne ilave olarak Elazığ Vişne Mermeri, Elazığ Tatlı Peynirli Ekmeği, Elazığ Vişne Dondurması, Ağın Beyazı Üzümü, Ağın Kış Kırmızısı Üzümü, Şavak Koyunu ve Elazığ Vişnesi için müracaatta bulunarak onay sürecini beklemekte.

Komisyon,  Elazığ Harput Çedene Kahvesi, Menceki Buğdayı ve Keban Biberi için de hazırlıkları tamamlamış ve Türk Patent Enstitüsüne resmi başvurusunu yaptı.

Komisyon ayrıca, Köhnü Üzüm, Yerli Badem, Kesirik Lahanası, Badem Şekeri, Elazığ Şavak (Şafak) Tulum Peyniri ile Ataoğuz Yemekleri (Bulamaç, Karakavurma, Tutmaç Aşı/Erişte) gibi ürünler için de çalışma başlatmış durumda.

ETSO tarafından yapılan bu çalışma ve bu amaçla kurulan komisyonun gayretlerini takdir ediyor ve alkışlıyoruz. Ancak bu çalışmalarla birlikte bu ürünlerden en az 3-4 taneninin markalaşma ve ulusal düzeyde tanınması noktasında ise iş insanlarımızın girişimcilik ve atılımlarını bekliyoruz.

Harput Dibek kahvesini birkaç yıl içinde markalaştırıp dünya markası ile birlikte gurur kaynağımız yapan Soyer Orhan’ın başarı hikâyesini, diğer iş insanlarımızdan da farklı yöresel ürünler için bekliyoruz.