Kombisini açmayan komşuya dava açılabilir!
Soğuyan havalarla birlikte doğalgaz kullanımının arttığı dönemde, kombisini açmayan komşuların yüksek faturalarına sebep olabileceği, böyle durumlar için mahkemeye başvurulabileceği uyarısı yapıldı.
Soğuyan havalarla birlikte doğalgaz kullanımı arttı, ancak bazı kişiler yüksek fatura korkusu nedeniyle kombilerini açmamayı veya odalardaki petekleri kısmayı tercih edebiliyor. Bu durum, komşularının faturalarının daha yüksek gelmesine sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarda, avukatlar, kombisini kullanmayan komşulara karşı yasal uyarılarda bulunuyor.
Kış mevsiminin başlangıcı ve havaların erken soğumasıyla, doğal gaz kullanımı arttı ve faturalar da yükselmeye başladı. Bu yıl özellikle kışın erken gelmesi, doğalgaz faturalarını önemli ölçüde etkiledi. Yüksek faturaların bir nedeni de, komşusunun kombisini çalıştırmayan ya da odasındaki petekleri açmayan kişilerin davranışları olabiliyor.
Avukat Kenan Demirezen, doğalgaz faturasında artışa yol açan durumların, kombiyi açmayan komşulara dava açılmasına neden olabileceğini belirtti. Demirezen, "Eğer biri, doğalgaz kullanmamakla veya başka bir şekilde zarar veya rahatsızlık vererek diğer komşusunun faturasını etkiliyorsa, bu zararın tazmin edilmesi için yasal yollar başlatılabilir" dedi.
Komşuların kat mülkiyeti kurallarına uymaları gerektiğine dikkat çeken Demirezen, "Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesi ve Medeni Kanun'un ilgili maddeleri, tüm komşuların hem kendi dairelerini hem de ortak alanları iyi niyet ve dürüstlük esaslarına göre kullanmalarını zorunlu kılar. Eğer bir komşu, bu kurallara uymayarak, diğer komşuların zarara uğramasına sebep olursa, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi gereğince hakimin müdahalesi mümkündür" açıklamasını yaptı.
Bundan başka, günlük doğal gaz faturası bin ile bin 500 TL arasında değişen bir kişinin, komşusunun kombisini çalıştırmaması nedeniyle faturası iki bin, üç bin hatta beş bin TL'ye kadar artarsa, söz konusu kişi bu farkı mahkeme yoluyla talep edebilir. Demirezen, "Bir komşunun kombiyi çalıştırmadığını fark ettiğinizde, bu durumu yönetimle bildirebilir, ancak en etkili yol, mahkemeye başvurarak hakimin olaya müdahale etmesini sağlamaktır. Zarar tespit edilir ve komşunun buna sebep olduğu anlaşılırsa, mahkeme süreci başlar ve zarar tazmin edilir" diye ekledi.
Komşunun kombiyi yakmaması durumu özel sebeplere dayanıyor olabilir, ancak temel kriter, bu davranışın diğer komşulara zarar vermek amacıyla yapılmış olmasıdır ve bu durumda zarar karşılanır.