Kombilerinizin Bakımını Yaptırın !
Soğuk kış günlerine adım adım yaklaşılırken uzmanlar, vatandaşların kışın soğuk bir sürpriz yaşamaması için kombilerinin yıllık periyodik bakımlarını yapmaları y&
Soğuk kış günlerine adım adım yaklaşılırken uzmanlar, vatandaşların kışın soğuk bir sürpriz yaşamaması için kombilerinin yıllık periyodik bakımlarını yapmaları yönünde uyarılarda bulundu. Daha az enerji tüketimi ve uzun ömürlü olması için kombilerin periyodik olarak bakımı yapılması gerektiğini söyleyen makine mühendisi İhsan MAKİNİST “Kombi ve tesisatları 3 kısımda inceleyebiliriz. Birinci ve en bakım isteyen kombiler; panel ya da petek kullanılmayan tabanda borularla ısıtılan sistemlerde daha önce katı ya da sıvı yakıtla ısıtılan sistemlerden dönüştürülmüşse bu tür borularda oksijen bariyeri olmadığından borularda oluşacak oksitlenme ile birlikte kirlilik üst düzeyde olacağından ortalama olarak kombinin ömrünü yarıya yarıya düşmesine neden olacaktır. Bu tür sistemleri kullanan kişiler kombi bakımlarını yılda en az iki defa tesisatlarını ve kombide de ana eşanjör ve plaka eşanjörünü temizletmeleri gerekiyor. 2. kısımda ise katı ya da sıvı yakıt kullanıp daha önce merkezi sistem ısıtmada kullandığı panel ya da tesisatları sahip olanları kapsıyor. Onların da yıl içerisinde tesisat ve kombi temizliğini en az bir kere yaptırmaları gerekiyor” dedi.
3. Kısmın ise panel ve tesisatlarını ilk defa döşemiş ısıtma sistemlerini kapsadığını dile getiren MAKİNİST “ Bu tür ısıtma sistemi kullanan mülk sahipleri diğerlerine göre daha avantajlılar. Çekilen tesisat yeni teknolojiye sahip olduğundan her yıl bakım gerektirmez. Çünkü; cihazın düzenli çalışmasını engelleyecek olan ilk etken kullanılan suyun kirlilik derecesidir. Tesisatların yeni olmasından dolayı suyun kirlilik düzeyi az olacağından 2-3 yılda bir bakım yapılması yeterli olacaktır” diye aktardı.
Isısı ve Performansı Değişmeyen Kombiye Dokunulmamalı
Kombinin sağladığı ısı ve yaktığı gazda her hangi bir değişim yoksa kombiye müdahale etmeye gerek olmadığını ifade eden MAKİNİST “ Çalışan bir kombiye illa bakım yapacağım diye tutturmanın bir anlamı yok. Taktığınız kombi hala ilk günkü gibi ısı sağlıyorsa faturalarınız aynı oranda geliyorsa o kombinin bakıma ihtiyacı yok demektir. Ekstradan yapılan bakım o cihaza artı bir özellik kazandırmaz. Ama; cihaz dışarıda kullanıyor ve toz toprakla sürekli temas halindeyse o cihaza kullanıcı baktırmak zorundadır. Çünkü; kombi içinde bulunan digital materydigererin arasına toz girdiği takdirde kombide kısa devreye ya da parçanın yanması
Ehil olmayan kişilere kombi bakımı yaptırmamaları konusunda vatandaşları uyaran MAKİNİST “ hangi marka kombi kullanıyorlarsa o kombinin servisine bakımlarını yaptırsınlar. Kombilerinin olası bir arıza durumunda muhatap bulamazlar. Servis ücretinden tasarruf edeceğim derken, daha yüksek maliyetli kombi arızalarına sebep olabilirler” diye kaydetti.