Klima Seçimi ve Bakımında Bunlara Dikkat!

Haber:Kübra Kabukçu/ Yaz aylarında ev, iş ve birçok mekanda kullanılan klimaların uzun ömürlü olması ve yarı yolda bırakmaması için periyodik bakım ve mevsimsel ayarlarına dikkat etmek gerekiyor.

Klima Seçimi ve Bakımında Bunlara Dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Öncelikle Klima Seçimi Yaparken;

Alacağımız klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi; binanın yapısı, iç ve dış ortam şartları, montaj koşulları gibi birden fazla standardı vardır. Cihaz alınırken,  mutlaka profesyonel birinden yardım alınmalıdır. Çevremizden edindiğimiz kulaktan dolma bilgilerle yanlış cihaz seçimimi yapmamaya dikkat etmeli.

En başta,  alacağınız klimanın soğutucu gazının (Freon) R22 yerine, R410 olmasını mutlaka satıcıdan isteyiniz. Doğamızı korumak adına bunu yapmamız gerekli. Evinize yakın servisinin olup olmadığını ve garanti koşulları hakkında mutlaka bilgi alın. 

BTU (British thermal unit) Klimalarda klimanızın bir saatte ortamdan taşıdığı ısı miktarını belirtmek için kullanılır.

Bir cihazın ne derecede verimli olduğu COP ve EER değerleri ile belirtilir. COP ve EER değerleri ne kadar yüksek ise, cihaz o kadar verimli demektir. Bu değerlerin yüksekliği aynı zamanda, alacağınız klimanın kalitesi ve teknolojisinin de yüksek olduğu anlamına gelmektedir. COP ve EER değeri yüksek ise, o cihaz çok az elektrik ile çok fazla ısıtma veya soğutma yapabilir demektir.

 

Klima bakımı ve kullanımında nelere dikkat edilmeli?

1)Klimanın performansı ile kullanım ömrünün artması için periyodik bakım ve kontrollerini yaptırılması büyük önem taşıyor. Özellikle yaz aylarına girmeden önce klimanızı temizletmeyi unutmamalı, mevsim sonunda tekrar bakımı yaptırılmalı.

2)Klima bakımıyla ilgili en önemli huşulardan biri hava filtresi temizliği. Öncelikle hava filtresi çıkarılır ve bir musluk altında yıkanır ya da elektrikli süpürge makinesi de temizlenir. Kalıcı leke çözümleri için sıcak su ile yıkamanız gerekiyorsa, su sıcaklığının 50 °C üzerine çıkmaması önerilir. Ayrıca filtre temizlenirken çitilenmesi önerilmez, güneşte kurutulmaz. Klima asla filtresiz çalıştırılmamalıdır.

3)Klima montajını yetkili servislere yaptırılmalı. Klima kurulumu ve onarımını, alanında eğitim almış teknisyenlerin yapması gerekir.

4)Klimanın ayarları yaz mevsiminin şartlarına uygun şekilde ayarlanmalı. Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7’-8’ C düşük olması konfor sağlar. Kış aylarında ise aynı şekilde ortam sıcaklığının dış sıcaklığına göre 7’-8’ C yüksek olması gerekir.

5)İster split, ister pencere tipi veya mobil olsun, hava temizleme filtreleri belli aralıklarla temizlenmeli.

6)Gerek montaj gerek kullanım esnasında ürünün kullanma kılavuzunda yer alan, satıcı ve yetkili servis tavsiyelerini dikkate alarak özellikle yaz aylarında sorunsuz çalışacaktır.

7)Klima ortam ısısını değiştirmek, dengelemek (ve modeli destekliyorsa) fan/üfleme ile nem almak için kullanılmalı.

8)Gerek iç ünite gerek dış ünite önünde hava giriş ve çıkışlarına akışı engelleyecek herhangi bir nesne konmamalı.

9)Klimanın belli periyotlarda iç ve dış ünitelerinin bakımının ve gaz kontrolünün yapılmasına dikkat edilmeli. Klimayı sürekli çalıştırmak, cihazımıza zarar verir. Sürekli çalışan, klima sorun çıkarmaz ama ömrünün kısalacağını unutmamak gerekir.

 

Klima gereğinden fazla ve yanlış kullanılırsa;

Klimanın yanlış kullanımı sinüzit, göz iltihabı ve akciğer iltihaplarına yol açabildiği gibi yüz felci ve işitme kaybı sorunlarına da sebep olacağı için cihazın nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmek gerekir. Klimanın kılavuzunda yer alan ayarlara uymak önemlidir. Böylece sağlıklı bir ortam oluşturulur. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş kişiler, çocuk ve yaşlılar klima kullanımına çok dikkat etmeli.