Kiracılar dikkat! Bu detayı atlarsanız borçlu çıkabilirsiniz

Avukat Muhammed Üftade Tülü, ev sahibi ile kiracılar arasındaki ilişkiyi kurmak için yapılan kira sözleşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Özellikle anahtar teslimine dikkat çeken Tülü, kiracıları borç konusunda uyardı. Uzman isim uygulanması gereken 4 kuralı açıkladı.

Kiracılar dikkat! Bu detayı atlarsanız borçlu çıkabilirsiniz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kiralanan mülk için genel koşulları belirleyen kira sözleşmesi son zamanlarda ev sahibi ile kiracı arasında net ilişkiyi kurmak için öne çıkıyor. Sözleşmesi olmayan kira anlaşmalarında kira süresi, depozito ve ödeme şartları gibi konularda ev sahibi ile gerginlik çıkabiliyor. Kiracı evden ayrıldığında uzman isimler dikkat edilmesi gereken hususları anlatıyor.

Özellikle kira alanının boşaltılmasının ardından kiracının anahtarı kiralayana verme yükümlülüğü olduğunu söyleyen Avukat Muhammed Üftade Tülü, "Öncelikle kira sözleşmesinin ne olduğundan bahsetmek gerekirse, kira sözleşmesi kiracı ile ev sahibi arasında bir kira ilişkisi kurmak için yapılan sözleşmedir. Bu sözleşme kiralanan mülkünün kullanılması karşılığında ödenecek kira bedeli, kira süresi, depozito, ödeme şartları gibi konuları düzenler. Kira sözleşmesi genel olarak şekil şartına bağlı değildir ama yazılı olarak yapılır." dedi.

''ANAHTARI TESLİM ETMEDİĞİ SÜRECE TAHLİYE BORCUNDAN KURTULAMAZ''

Kira alanının tahliyesi ile ilgili açıklama yapan Avukat Muhammed Üftade Tülü, "Kiracının kira alanını terk etmesi veya kiraya verenin kiralananın boşaltılmasını talep etmesi sürecidir. Kira alanının tahliyesi genellikle kira sözleşmesinin sona ermesi veya tarafların anlaşmasıyla gerçekleşir. Türk Borçlar Kanunu'na göre kiracı, kira alanını sözleşmede belirtilen süre sonunda veya sözleşmede süre belirtilmemişse uygun bir süre sonunda teslimini gerçekleştirmekle yükümlüdür. Ancak kiracı her ne kadar kira alanını tahliye etmiş olsa da yani fiilen evi boşaltmış olsa da anahtarı kiraya verene teslim etmediği sürece tahliye borcundan kurtulamamaktadır" dedi.

''KİRA PARASINDAN SORUMLU TUTULMAKTADIR''

Tülü, anahtar teslimi gerçekleşmezse sözleşme devam ediyormuşçasına kira borcu ödenmek zorunda kalınabileceğini söyleyerek, "Bu durumla alakalı olarak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin belli başlı kararları var. Hatta süre gelen doğrultuda verdiği tek karar mevcuttur. Bununla alakalı olarak kira alanının tahliye edildiğinin kabul edilebilmesi için kira alanının fiilen boşaltılmasının yeterli olmadığını, kira alanının usulünce kiralayana teslim edilmesi gerektiğini savunmaktadır. Yani anahtar teslim edilmediği sürece kira alanının kiracının kullanımında olduğunu kabul edip, kiracıya kiralanan taşınmazı kullanımda bulunduğu süre boyunca kira parasından sorumlu tutmaktadır." dedi.