Kinstagram

2 Ağustos 2024 tarihinde Türkiye'de Instagram'a erişim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından ani bir kararla engellendi. Bu karar, Hamas lideri İsmail Haniye'nin ölümüyle ilgili içeriklerin sansürlenmesi gerekçesiyle alındı.

Kinstagram
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da şehit edilmesi sonrası birçok kullanıcı bu saldırıyı kınamak ve başsağlığı dilemek adına Instagram’da paylaşım yaptılar.

Instagram yetkilileri de bu paylaşımları terör örgütü propagandası kapsamında görmüş olacak ki bu tür paylaşımları sildi.

Bu durum karşısında harekete geçen BTK bir adım attı ve bu platformun Türkiye’de resmi bir muhatabı olmaması gerekçesiyle erişim engeli getirdi.

Karar bazı sosyal medya kullanıcılarına göre gereksiz görülürken önemli bir çoğunluk kararı olumlu bulduklarını ifade ettiler.

1948 yılından beri İsrail’in yayılmacı ve şiddet yanlısı politikalarıyla yerlerinden yurtlarından ve evlerinden edilen ve son topraklarını da savunma amacıyla milli bir mücadele veren Hamas’ı terör örgütü görmek ve göstermek ABD ve İsrail’in tanımlaması ve görüşüne onay vermek ve benimsemektir.

Bu görüşü benimseyen ve tıpkı kurtuluş savaşında Kuva-yı  Milliye güçlerinin yaptığı gibi vatanı için mücadele eden  insanları terörist olarak görmek ve şehit edilen bir lidere başsağlığı paylaşımlarını dahi silmek Türkiye’nin hassasiyetleri ile alay etmektir ve bunun da bir bedeli vardır.

Intagramsız da yaşanabilir, o platform olmadan da hayat devam edebilir ama bazı duygular vardır ki bunu yitirdiğimizde yaşamanın da nefes alıp vermenin de çok değeri yoktur.

Siz, hem dünyanın parasını kazandığınız Türkiye’de bir muhatap bile atamayacaksınız, vergi vermeyeceksiniz, vatandaşın duygularını ve bir şehidin ardından başsağlığı mesajına bile tahammül edemeyip kin kusacaksınız.

Bu kapsamda BTK’nın aldığı kararı doğru bulmakla birlikte bu durumun ülkemizin kendi milli sosyal medya platformunu bir an önce kurmasına da vesile olmasını diliyoruz.