KENDİNE GÜVEN, BAŞARACAKSIN!
''TEK SINAV DİYEBİLİRİZ''
ÖncelikleTeog Sınavıyla ilgili söyleneceklerimin en başında tüm sınav sistemleri içerisinde
‘’TEK SINAV DİYEBİLİRİZ’’
Öncelikle;Teog Sınavıyla ilgili söyleneceklerimin en başında tüm sınav sistemleri içerisinde öğrencinin tarafında olan tek sınav diyebiliriz.
5 yaş grubundan 1.sınıfa geçmek için dahi öğrencilerin sınava girdiği bir sistemde en insancıl yapıyı TEOG sınavında görüyoruz.Öncelikle sınava kendi okullarında girmeleri, sınava geç kalsalar dahi sınava alınmaları, yanlışın doğruyu götürmemesi ve sonuçların yazılı notu olarak geçmesi TEOG sınavının olağanüstülüğünü ortadan kaldırmakta.Sistem öğrenciye ‘herhangi bir yazılıya giriyor gibi TEOG’ a girmelisin ‘mesajı vermekte .Üstelik sınav önceki yıllara göre hem format hem zorluk derecesi açısından çok daha kolay. Önceki yıllarda 100 soru için 120 dakika verilirken; yani bir soru için 1,2 dakika verilirken şu anda her branş ve soru için öğrencilerin 2 dakika zamanları olacak. Bunun yanında tek oturumda 2 saat dikkatlerini toplamakta zorlanan öğrenciler artık 40’ar dakikalık oturumlar ve hatta iki güne yayılmış bir şekilde çok daha rahat girebilecekler. Aralardaki yarım saat dinlenme molalarını da es geçmemek lazım. YGS-LYS-KPSS-ALES derken hiçbir sınav öğrenciye bu kadar düşünme fırsatı vermiyor .
UNUTMA BU SADECE BİR SINAV!
Evet sınav her şey değildir ama içinde bulunduğumuz eğitim sistemi içinde birçok şeydir diyebiliriz. Sınav sürecinde sadece aile olarak değil öğretmenler olarak da bazı hassas noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Sınav sisteminin eleştirisini şu şekilde çok net bir şekilde yapabiliriz. Sistem tamamen yanlışlara odaklanıyor. Örneğin hiçbir aile ya da veli öğrenciye kaç doğrun var diye sormuyor sorduğumuz ilk soru ‘kaç yanlışın var?’ oluyor .120 Soruluk bir sınavda 1 yanlışı olan öğrenciye 119 doğrum var değil 1 yanlışım var dedirtiyoruz ,10 yanlışı olan çocuğa 110 doğrum var demek yerine 10 yanlışım var dedirtiyoruz. Oysa bu çocuk sınavın büyük bir çoğunluğunu hdigeretmiş oluyor ve biz onurlandırmak yerine full yaptırmaya zorluyoruz .
Sistem sürekli bardağa boş tarafından bakıyorken birde aile, öğrenci, okul üçlüsü içerisinde çıkmaza sürükleniyoruz.
PEKİ SINAVA AZ BİR SÜRE KALMIŞKEN ÖĞRENCİLERE NELER ÖNERİRSİNİZ?
• Her ne yaşamış ve yaşayacak olursan ol, bu sınavın sonucu neleri belirleyecek olursa olsun bunun bir sınav olduğunu unutmamak gerekiyor.
• Sınavlar Çarşamba ve Perşembe günleri yapılacak bu nedenle bu hafta sonunda artık ders çalışma. Kafana takılanlar varsa göz atabilirsin. Tatilin keyfini çıkar, rahat ol istediklerini yap.
• Salı akşamı sınavda yanına alacaklarını hazırla. Sınav giriş belgen ve kimliğin yanında olsun.
• Sınava Sabahları kahvaltı için farklılık yapma. Her sabah ne yediysen sınav sabahı da onu ye. Özellikle iyi geçen deneme sınavlarını hatırla o sabahlar ne yediysen benzer bir kahvaltı yapmak iyi gelecektir.
• Her akşam kaçta yatağa girdiysen sınav akşamları da öyle yap. Uyuyamıyorsan da yataktan çıkma.
• Sınav günü ne giymek istiyorsan onu giy. Rahat olması seni iyi htirmesi önemli. Kademeli giysiler tercih edebilirsin .Örneğin kısa kollu bir sweat üzerine hırka onun da üzerine mont gibi .Böylelikle üşüdüğünde ya da sıcak olduğunda duruma göre giyinme ya da çıkarma yapabilirsin.
BESLENMENE DİKKAT ET
*Sınavlara hazırlanan çocuklar, özellikle sınav haftasında dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterirse başarı ve motivasyonlarına katkıda bulunabilirler.
*Sınav öncesinde ve sınav sırasında basit şeker içeren çikolata, tatlı ve bisküvi gibi gıdalardan uzak durun. Beynin enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğün olan kahvaltıyı kesinlikle atlamayın.
*Unutulmamalıdır ki; sınav sırasında başarıyı etkileyen mucize besin yoktur. Ancak sınava hazırlık dönemi boyunca tüm besinleri içeren yeterli – dengeli – bilinçli beslenme; hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stres etkilerini azaltır, hem de okul / sınav başarısına katkıda bulunur.
Tarçının kan şekerini düzenleyici etkisi nedeniyle tüketilmesinde fayda vardır. Kişi kan şekerini dengelemek, konsantrasyonun uzun süre devamlılığını sağlamak adına içtiği tüm çaylara ve kahvesine 1 adet çubuk tarçın eklemeli.
ŞEKER UYKU GETİRİR
Beynimiz enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanmaktadır. Ancak karbonhidrat dediğimizde aklımıza ilk olarak basit şeker gelmemeli. Unutulmamalıdır ki; beyin kandaki şekeri enerji olarak kullanmaktadır. Sanılanın aksine sofra şekeri, yani basit karbonhidratlar, kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacınıkarşılamaz ve kanda hipoglisemiye (kan şekerinin düşmesi) sebep olur. Bu durum; dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu ve uyku halini beraberinde getirir.
Bu yüzden çocuklara, sınav öncesinde ve hazırlık döneminde fazla miktarda basit şeker içeren gıda; yani çikolata,şekerleme, bonibon, jelibon, tatlılar ve bisküviler verilmesi yapılan en büyük yanlışlardan biridir.
Eğer kabızlık şikayeti yoksa çocuğunuza her gün mutlaka 1 muz yedirin, hem serotonin- mutluluk hormonu salgılanmasını tetikler, hem de zengin potasyum kaynağıdır. Dolayısıyla dikkat dağınıklığını da engellemiş olursunuz.
EKİNEZYA İLE ZİHNİ AÇILIR;
Sınava hazırlık döneminde çocukların bağışıklık sisteminin güçlü olması, enfeksiyona yakalanmamaları da zihinsel ve bedensel performans açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, ek olarak çocuklarınıza haftada 3-4 gün 1 bardak ekinezya çayı içirebilirsiniz.
Bu dönemde antioksidan içeriği yüksek besinler, stres ve gerginliği azaltmak adına oldukça önemlidir. Kara erik kurusu, çekirdekli siyah üzüm kurusu, çilek, domates, havuç, ananas ve kabuklu elma oldukça zengin antioksidan kaynaklarındandır.
SINAVDAN BİR GÜN ÖNCESİ İÇİN TAVSİYELER
Dışarıda Değil Evde Yiyin: Sınav öncesi gece beslenmesi de en az kahvaltı kadar önem taşımaktadır. Öğrenciler, herhangi bir gıda zehirlenmesine karşı mutlaka evlerinde, taze gıdalarla hazırlanmış yemeği yemeliler. Daha önce tüketmedikleri gıdayı yememeli, dışarıda yemek yemeyi tercih etmemeliler.
Gaz Yapıcılardan Uzak Durun: Bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana, pırasa, kereviz, bezelye, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi gibi besinlerden uzak durulmalı.
Midenizi Koruyun: Mide rahatsızlıklarına sebep olabileceği düşünülerek yağda kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli, mümkün olduğu kadar az işlenmiş ve sade besinler tercih edilmelidir.
SINAV SIRASINDA ŞEKER YERİNE YABAN MERSİNİ
Atıştırmalık olarak; glisemik indeksi düşük olan yaban mersini (fazla tüketildiğinde kabızlığa neden olabilir), kara erik kurusu, çiğ fındık, badem ve ceviz tercih edilebilir.
Akşam Yemeği Sonrası Stresten Uzak Güzel Bir Uyku İçin:
500 ml sıcak suda; 1 poşet papatya + 1 poşet melissa + 1 poşet tarçın karanfil çaylarını karıştırın. Yatmadan 1-2 saat önce sınava girecek adayımıza 1 fincan içirin. Bu çay karışımı hem rahat uyku uyumasını sağlayacak, hem de stres faktörünü minimuma indirecektir.
20 SORU İÇİN 40 DAKİKA FAZLASIYLA YETERLİ
• Sınavlara kendi okulunda belki de kendi sınıfında gireceksin bu büyük bir avantaj ve rahatlık. Sadece farklıöğretmenler sınav görevlisi olacak. Sınav öncesi ve sırasında kimin ne yaptığına, nasıl davranışlar sergilediğine, hızlıya da yavaş olmalarına takılma, yorumlama. Kendi performansına odaklan.
*Sınav aralarında arkadaşlarınla konuşmaktan ve sınav hakkında yorum yapmaktan kaçın .
• Kaygılanırsan kaygını kontrol edebileceğini unutma. Olumlulara odaklanıp, nefes egzersizleri ile sakinleş. Boş ver herkesi. Sen elinden geleni yaptın ve her oturumda harika bir sınav süreci yaşayacaksın.
• Bugüne kadar en iyi yaptığın denemelerde hangi teknikleri kullandıysan bu sınavda da aynılarını kullan. Şimdi değişiklik yapman doğru değil.
• Zorlandığın soruda şunlar olabilir; bilgi eksikliği, dikkatsizlik, okuma hatası, çok zor/eleyici bir soru ya da o an için anlayamıyor/yorumlayamıyor olabilirsin daha fazla takılmadan boş bırakarak diğer soruya geç. 40 dakikan var ve zaman sana fazlasıyla yetecektir.
• Her sorunun standart bir çözüm süresi var; sorularla kavga etme. Normal sürende çözüme yaklaşamadıysan hemen o soruyu işaretleyerek diğer soruya geç.
EN AZ %75’İNİ ZATEN YAPARSIN
• Sorulara önyargılı yaklaşma. Sınav sorularının küçük bir kısmı çok kolay (herkesin yapabileceği şekilde ), ortalama bir kısmı normal çalışan birinin yapabileceği şekilde ,birkaç soruda ciddi anlamda çalışanı ölçmeye yönelik hazırlanacak. Yapabildiklerin zaten belli, önemli olan zorluk derecesi, turlamaya bak, acele etme.
• Yanında mutlaka saat olsun ve mutlaka zamanı kontrol et.
• Koyu renkli, altı çizili, olumsuz ifadeli sorularda ayrıca dikkatli ol. Acele etme.
• Sınavda her şeyin altını çizme hem zaman kaybı hem dikkat dağıtıcı. Odaklanacağın bilgilerin altını çiz.
EMİN OLMADIĞIN SORUYU ASLA İŞARETLEME
• Sınav sırasında bunaldığında, dikkatini toparlamakta zorlandığında; bırak kalemi, dik otur, birkaç kez derin nefes al, gerin, omuzlarını kollarını hareket ettir, gözlerini ovuştur ve 30-40 saniyeni alacak bu yenilenme ile sınavına daha iyi bir şekilde devam et. Sakın zaman kaybı diye düşünme; maraton koşusunda ayakkabının bağcığı çözülse 20 saniye zaman ayırıp bağlamadan mı devam edersin?
OLUMLU DÜŞÜN :
Sadece “olumlu düşünmek” sınavda başarılı olmanı sağlamayabilir ancak “olumsuz düşünmek” kesinlikle başarının düşmesine neden olur. Olumlu bir bakış açısı geliştirmek için aşağıdakilerden faydalanabilirsin:
· Geçmiş başarılarını hatırla.
· “Ya hep ya hiç!” düşünce tarzından vazgeç. Bu düşünce tarzı bardağın boş tarafına odaklanmana neden olur.
· Başarılı olduğunu hayal et. Sınavdan önceki gece gözlerini kapa ve sınavının tam istediğin gibi geçtiğini çok canlıve detaylı bir şekilde hayal et.
· İhtiyaç duyduğun durumlarda seni motive edecek cümleleri zihninde tekrar et. Neyi duymak sana iyi geliyor?
· Bazen karşına engeller çıkabilir ancak düşüncelerini bu engeller yerine onları nasıl aşabileceğine odaklamalısın.
· Sınav sabahı nasıl hissediyor olursan ol; gülümsemeyi ihmal etme.
Heyecanı Yönet:
Sınav öncesinde ya da sırasında bir miktar heyecan hmen normaldir hatta faydalıdır. Başarmayı istediğini ve sınavı önemsediğini gösterir. Ancak htiğin heyecan ya da endişe fazla ise aşağıdaki uygulamalar sana yardımcıolacaktır:
· Olumlu düşünmenin gücünden faydalan.
· Nefes egzersizi heyecanını kontrol etmene yardımcı olur. Burnundan derin bir nefes al. (Bu nefesi alırken de kendini huzurlu htiğin bir ortamda hayal etmen etkisini arttırır.) Aldığın nefesi 1-2 saniye tut ve aldığın sürenin yaklaşık 2 katı kadar sürede yavaşça ağzından geri ver. · Bedeninde htiğin heyecan yerine çevrendekilere odaklan. Kısa süreli bu bilinçli odak sapması kendini toparlamana yardımcı olur. “Kalemi nasıl tutuyorum? Kaçıncısorudayım?” gibi sorulardan yararlanabilirsin.
· Bazen sadece daha kolay bir sorudan devam etmek heyecan ya da endişelerinin azalması için yeterli olabilir.
TURLAMA TEKNİĞİ YAP :
Her sınavda farklı zorluk derecelerinde sorular yer alır. Fakat aynı sınavın içerisindeki zor bir soru da kolay bir soru da aynı puanı getirisine sahiptir. Bu nedenle zaman kaybını önlemek amacıyla “Turlama Tekniği”ni uygulamak gerekir. Sınavda turlama tekniğinden yararlanmak için aşağıdaki basamakları izlemen yeterli olacaktır:
· İlk turda hemen yapabileceğin kolay soruları yap ve optik formda işaretle. (Hemen çözdüm!)
· Zamanını alacak ancak yapabileceğini düşündüğün soruların yanına bir artı işareti koy ve ilk turda kolay sorularıbitirdikten sonra öncelikle bu sorulara dön.
· Çok zor olduğunu düşündüğün soruların yanına farklı bir işaret koy. İkinci turdaki soruları bitirdikten sonra bu sorulara dön.
TEOG sınavlarında yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemediği için hiçbir soruyu boş bırakma.
DİKKATLİ OL
Dikkat, seçici olarak bazı şeylere odaklanmak ve bazı şeylere de eşzamanlı olarak odaklanmamaktır. Yani en çok önem verdiğin şey; gördüğün, duyduğun, htiğin ve üzerinde düşündüğün şey olur. Önemli olmayan diğerleri ise ilgini çekmez ya da sadece çok kısa süre için ilgini çekebilir. Bu durumda sınav sırasında tek odakladığın şey de sınav olmalıdır. Eğer gerçekten iyi bir şekilde odaklanırsan sınavı bitirene kadar başka hiçbir etken seni etkileyemez. Duyusal (Gürültü, koku, dikkat çekici bir görüntü vb.) ve duygusal (Sınav sonrasını düşünmek, sınav arasında arkadaşının söylediği kırıcı bir cümle vb.) dikkat dağıtıcılar ilgi alanının dışında kalır.
Unutma; sınavda bir soruyu dikkatsizlik nedeniyle yapamasan da bilmediğin için yapamasan da sonucunu aynıoranda etkiler. Dikkatinin dağılmasının bedeli hiç de az değildir. Bu nedenle okurken soru köklerini anlamaya dikkat et ve sorudaki önemli noktaları fark et.
Zihninin yorulduğunu htiğinde 10-15 saniye gözlerini kapa ve alnına hafifçe masaj yaparak kendini toparla.
FİZYOLOJİK İHTİYAÇLARINI ES GEÇME :
Sınav günü sağlıklı ve dinç hmek sınav performansın açısından faydalı olacaktır. Bunun için aşağıdaki önerilere bir göz at:
· Sınav öncesi fiziksel olarak seni aşırı yoracak faaliyetlerden uzak dur ancak yürüyüş yapmak gibi hafif egzersizler kendini dinç hmene yardımcı olur.
· Sınav sabahı alışkın olmadığın yiyeceklerden kaçın; dengeli bir kahvaltı yap.
· Havaya uygun ve içinde rahat olacağın kıyafetler giy. Çok kalın olmayan ve kat kat giyilmiş kıyafetler üşüme ya da terleme durumunda sana sıcaklığa uyum sağlama şansı sunar.
· Uykunu yeterince almaya çalış. Normalde uyuduğun saatten erken ya da geç yatmamaya dikkat et. Uyumakta zorlanırsan sıcak bir duş, ılık bir süt ya da bitki çayı sana yardımcı olabilir.
· Sınavdan önce ve sınav aralarında fizyolojik ihtiyaçlarını gider.
SON HATIRLATMALAR :
· Sınav öncesinde ve sınav aralarında seni olumsuz etkileyen; kıyaslama yapan ve eleştiren kişilerden kim olursa olsunlar uzak dur. Kendini duygusal olarak koru.
· Her bir TEOG sınavı sonrasında bir sonraki sınavına odaklan. Bitmiş bir sınavın sonucunu değiştiremezsin ancak bir sonraki sınavdaki performansını olumsuz etkilememesini sağlayabilirsin.
· Sınavda sorularla inatlaşma ve turlama tekniğini kullan.
· Her sorudan sonra optik forma kodlamanı yap. Böylece kaydırma yapma ya da yetiştirememe gibi durumların önüne geçebilirsin. Ayrıca kodlama için ayırdığın süre zihnin için de minik bir dinlenme ve hazırlık süresidir.
· Uzun ve karışık görünen soruların gözünü korkutmasına izin verme; böyle sorularda önce soru kökünü oku.
· Soruyu kendine göre yorumlama; soruda ne isteniyorsa onun cevabını bulmaya çalış
KENDİNE GÜVEN, BAŞARACAKSIN
• Bugüne kadar belli bir başarı gösterdin bu sınavda da en az o kadar başarılı olabilirsin, kendine güven ve herhangi bir deneme sınavı rahatlığında soruların etrafında dolaşarak nasıl çözeceğine karar ver.
Şimdi bu önerilerin tümünü okumuş olan sen sına anının hayalini kur ve istediğin gibi geçecek ,harika bir sınav deneyimini zihninde yaşayarak rahatla.....TEŞEKKÜRLER...