Keban'ın milyon yıllık oluşumlarına ne olacak?

Elazığ'ın Keban İlçesinde yer alan ve yaklaşık 200 metre derinliği ve 10 bin metrekarelik alana sahip olduğu öğrenilen Keban Gümüşkaya Mağarasında bulunan milyonlarca yıllık oluşumlar hayranlık oluştururken, bu mağaranın ne zaman turizme kazandırılacağı merak ediliyor.

Keban'ın milyon yıllık oluşumlarına ne olacak?

Jeolojik devirlere ait olduğu  bilinen ‘’Keban Gümüşkaya Mağarası”,  dik dağ yamacında ve dik kayalıklardan oluşmuş ve mağaranın geçmişi henüz resmi kaynaklara göre bilinmemektedir. Yöre halkı tarafından "Keban Sarkıt Dikit Mağarası” olarakta bilinen ama Elazığ Valiliği tarafından “Keban Gümüşkaya Mağarası” olarak adlandırılan mağarada doğanın milyonlarca yıl sabırla işleyerek oluşturduğu damla ve akma taşlar, perde ve normal sarkıtlar, dikitler, gibi inanılmaz oluşumlar bulunuyor.

Dağın eteğindeki dik kayalıklardan zorlu tırmanışın ardından ulaşılan mağara, milyonlarca yıllık el değmemiş doğallığını koruyor. Mağara da bulunan bazı oluşumlar insan figürünü andırırken ve Elazığ Valiliği tarafından mağaranın turizme kazandırılması için çalışmalar devam ederken, yapılan çalışmaların ne aşamada olduğu ise bilinmiyor.

Elazığ’ın Keban İlçesinde yer alan ve yaklaşık 200 metre derinliği ve 10 bin metrekarelik mağara için 2021 yılında turizme kazandırılması için çalışmaların başlayacağı ve özel bir ekip tarafından mağaranın tarihi hakkında geniş kapsamlı bir çalışmanın başlayacağı ifade edilmişti.

Keban'ın milyon yıllık oluşumlarına ne olacak?