KAZALAR İFTAR ÖNCESİ VE SONRASI YAŞANIYOR

Karayolları Trafik Güvenliği Uzmanı Halil Saraç, Ramazan ayında vatandaşları trafik kazalarına karşı uyararak tavsiyelerde bulundu

KAZALAR İFTAR ÖNCESİ VE SONRASI YAŞANIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karayolları Trafik Güvenliği Uzmanı Halil Saraç, Ramazan ayında vatandaşları trafik kazalarına karşı uyararak tavsiyelerde bulundu. Oruçlu kişilerin trafikte tehlike oluşturabileceğine vurgu yapan Saraç, "Dikkat dağınıklığı fazla olabilir, kontrol dışı hareketler sergileyebilir. Bu da kaza olasılığını yükseltir" açıklaması yaptı. 
 

Beslenme alışkanlığı ve sahurla birlikte kişinin günübirlik yaşam tarzı ve davranışlarının değiştiğini dile getiren Saraç, ”Yeterince uyuyamayanlar, sabah uykulu, yorgun olmanın ötesinde bir de gerginlik yüklenirler. bu şekilde trafikte bulunmak tehlikeli olabilir. Oruçlu kişinin ani tepki ve kızgınlıklar kadar dikkat dağınıklığının da olması, kontrol dışı hareketler sergilemesi kaza olasılığını yükseltir. Akşam aç karnına bir an önce iftara yetişme davranışı, aynı saatlerde trafikteki yoğunluk kişideki gerilim ve dikkatin azalması durumu kazalara davetiye çıkarabilir” dedi.

SABIRLI VE SAKİN OLALIM 
Ramazan ayında öncelikle sabırlı olunması gerektiğini aktaran Saraç, “Sabah trafiğe çıkarken dinlenmiş, kendimize gelmiş, huzurlu bir şekilde olmalı ve asla acele etmemeliyiz. Akşam iftara yetişmek için sabırlı olunmalıdır. Oruç tutmanın amacının birçok şeyi erteleme ve engelleme olduğu unutulmadan kendimize, topluma saygıyı öne alarak hareket etmeliyiz. Trafiği yoğun olan kentlerde veya yollarda iftara yetişecek olan vatandaşların iftardan en az bir saat önce yola çıkmaları gerekmektedir. İftara yetişmek için sert araç kullanılmamalıdır” diye konuştu.

UZUN YOLA SAHURDAN SONRA ÇIKIN 
Uzun yola çıkacak olan vatandaşların sahurdan sonra yola çıkmalarının daha mantıklı olacağını ifade eden Saraç, “Genelde sahuru çok yağlı yiyecekler yemeden, süt mamulleri tüketmeden hafif bir atıştırmalık yiyeceklerle sahurdan sonra yola çıkabilirler. Seyahat esnasında 2 saatte bir mola vererek elini yüzünü soğuk suyla yıkamaları gerekiyor. En az yarım saat mola verip açılmaları için yürümeleri gerekiyor. Göz kapaklarında hafif bir kapanma htiği an kesinlikle mola verilmeli ve devam edilmemelidir” ifadelerini kullandı. 

İFTAR ÖNCESİ VE SONRASINA DİKKAT 
Kazaların genelde iftardan hemen önce veya hemen sonra meydana geldiğini belirten Saraç, “İftarda hızlı yedikleri için uyku çöker. Bu tip zamanlarda araç kullanmak her zaman sıkıntılıdır. İlimizde yaşanan trafik kazalarını bakılacak olursa iftarda hemen sonra veya hemen önce meydana geliyor. Elazığ’da geride kalan süreye bakacak olursak kazaların ciddi anlamda arttığı görünüyor” dedi.