Kayısı Malatya'nın Oldu

 

Erkan BAY/Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlandı

Kayısı Malatya'nın Oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Erkan BAY/Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlandı. “Malatya kayısısı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak “Aydın inciri”nden sonra AB’de tescil edilen ikinci tarım ürünü oldu.

 

AB Bakanlığından yapılan açıklamada, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Avrupa Birliği nezdinde yaptığı başvurunun sonuçlandığı belirtilerek, "Malatya kayısısı"nın coğrafi işaret olarak "Antep baklavası/Gaziantep baklavası" ve Aydın incirinden sonra AB'de tescil edilen üçüncü ürün olduğu ifade edildi.

KORUMA ALTINA ALINDI

7 Temmuz 2017 tarihli ve L 174/1 sayılı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan bu tescil ile Malatya kayısısının her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB'de de koruma altına alındığı kaydedildi.Malatya kayısısının üreticiler tarafından tescil belgesinde/ürün şartnamesinde yer alan yöresel üretim tekniklerine uyulması ve Malatya ili sınırlarında olması şartıyla üretilebileceğine dikkat çekildi.

GEREKLİ BAŞVURULAR YAPILDI

Yerel ürünler bakımından oldukça zengin olan Türkiye'de "Malatya kayısısı" gibi AB'de coğrafi işaret tescili mümkün olan birçok ürünün mevcut olduğu hatırlatılarak, hali hazırda "Afyon sucuğu", "Afyon pastırması", "İnegöl köfte", "Aydın kestanesi", "Bayramiç beyazı", "Taşköprü sarımsağı", "Kayseri mantısı", "Kayseri sucuğu" ve "Kayseri pastırması" için coğrafi işaret almak üzere gerekli başvuruların yapıldığı belirtildi.

MALATYA HIZLI ÇALIŞTI

Malatya kayısı  konusunda  hızlı ve oldukça titiz çalıştı ve Baskil’de üretilen kayısıları Malatya Kayısısı diye tescilledi.Böylece, Yıllardır  sahip çıkılmayı bekleyen Baskil kayısısı da  Elazığ’ın değil Malatya’nın tescilini aldı.

SAHİPSİZ KALDI

Dünya kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini üreten ülkemizde yüzde 18’lik payıyla önemli bir yere sahip olan Baskil kayısılarının hak ettiği yerde olamayışının sebebi sahipsizlik ve ilgisizlik olarak belirtiliyor.

 

Her platformda Baskil Kayısılarının Elazığ tescili alması gerektiği ifade edilmesine rağmen her hangi bir girişimin olmaması Malatya’nın elini güçlendirerek sahiplenmesine neden oldu.