Karatay'ın Hukuk Zaferi

İlimizin yetiştirdiği saygın bilim adamlarından olan hemşehrimiz Prof.Dr. Canan Karatay, küresel ilaç lobisinin etkisiyle hakkında soruşturma açan Türk Tabipler Birliğinin hakkında verdiği 15 günlük hak mahrumiyeti kararını Anayasa mahkemesine taşıdı ve kararı bozdurdu.

Karatay'ın Hukuk Zaferi

Anayasa Mahkemesi, Elazığlı hemşehrimiz Prof. Dr. Canan Karatay'a televizyon programlarındaki hamilelere şeker yükleme testine ilişkin tıbbi içerikli açıklamaları nedeniyle 15 gün geçici olarak meslekten alıkoyma cezası verilmesini, ifade özgürlüğünün ihlali saydı ve kararı bozdu.

Söz konusu yayınlar üzerine İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu, Karatay hakkında disiplin soruşturması başlatmış, soruşturma sonunda Karatay'a 15 gün süreyle geçici olarak meslekten men cezası verilmişti. Karatay, ceza kararının iptali istemiyle açtığı davanın Ankara 12. İdare Mahkemesince, yaptığı istinaf başvurusunun da bölge idare mahkemesince reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuru yaptı. 

Karatay'ın, uzmanlık dışı bir konuda tıbbi değerlendirme yaptığı gerekçesiyle cezalandırıldığı, açılan davanın ise reddedildiği anımsatılan Anayasa mahkemesi kararında,  "Başvurucu bir kardiyoloji ve iç hastalıkları uzmanı olduğu gibi genel olarak Türkiye'nin bilinen akademisyen ve bilim insanlarındandır. Bu kapsamda tıp alanında yaşanan gelişmelerin başvurucunun ilgi alanında olduğunda kuşku yoktur." ifadeleri yer alma hem hukuki metin hem de ilaç endüstrisinin etkisiyle hareket eden

Tabipler Odası’na çok güzel bir cevap oldu.

Karatay, doğal beslenme, bağışıklığı artıracak yiyeceklerle gündeme gelen ve bazı alanlarda gereksiz ilaç kullanıldığını sıklıkla vurgulayan bir bilim insanı olarak öne çıkıyordu.

Bunu hazmedemeyen bazı tıbbi mahfillerin sürekli karşı çıktığı ve itibarsızlaştırılmak istendiği Prof. Dr.Karatay’ın bu hukuk zaferi Türk Tabipler Birliğine önemli bir ders oldu. 

Her programında bir Elazığ rüzgârı estiren, kelle paça, ayranlı çorba, Harput Köfte, Elazığ usulü içli köfte reklamı yapan, insanlarımızı doğal beslenmeye ve özellikle ekmek ve şekerden uzat tutmaya gayret eden Prof. Dr. Karatay gibi hekimlere hem ülkemizin hem de insanlığı ihtiyacı var. Allah sayılarını artırsın.