Kara Tren Gecikir…

Cumhuriyet kurulduğunda Osmanlı'da 4000 km

Kara Tren Gecikir…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet kurulduğunda Osmanlı’da 4000 km. demiryolu mevcuttu. Kısıtlı imkânlarla yapılan ve iş makinaların bugünkü modern bir yapıda olmamasını göz önünde bulundurursak elbette konuya daha iyi bir analiz yapma olasılığımız olur. Bu zaman diliminde de insan gücü ile yapılan,  kazma kürekle alt yapıları inşa edilmek suretiyle 4000 km. yol daha yapıldı. Aslında Cumhuriyet döneminde yapılan ve kısıtlı imkânlarla demiryoluna verilen önem aşikârdır.

1940’lardan sonra demiryoluna verilen önem maalesef yoktu. Yeni yol yapılmadığı gibi mevcut eski hatların çok yıpranan bölümlerini yenilemekte, tamir ve bakımlarını dahi yapmakta devletimizin eksikliğini görmek mümkün. Bu duraklama demiryollarımız çağ dışı bir duruma geldi.  Oysaki Avrupa’ya baktığımızda demiryolları ile ciddi çalışmalar yapılıyor ve yüksek hızlı tren ile ulaşımda rahatlığa aynı zamanda konfora ulaştırıyordu.

2003 yılında demiryolu suskunluğunu bozdu ve adeta bir çağ atlatarak Türkiye’de ilk hızlı tren için start verildi. Ve ilk proje Ankara – Eskişehir arasında uygulandı ve 6 yıllık çalışma sonucu 2009 yılında tamamlandı. Dünyada 8. Ülke sıralamasına girmiş olduk.

Artık buharlı, kömürlü ve kara trenler sadece şarkıların sözlerini oluşturmaya başladı. Aslında olması gereken ve yıllarca önemsenmeyen demiryolları 2003 yılından sonra ulaşımın büyük bir bölümünü yüklemeye başladı. Ankara’da yaşayan biri olarak hızlı trenin hem vatandaşın yararına hem de devletin gelir hanesine artı getirdiğine şahidim.

Ankara – Eskişehir, Ankara – İstanbul, Ankara – Konya güzergâhları şuan faaliyette olup bu istasyonlarında ülke ekonomisine katkıları ortadadır.

Projesi devam eden hatlara baktığımızda, Ankara – İzmir ( Ankara – Afyon – Uşak – Manisa – İzmir), Ankara – Sivas (Ankara – Kırıkkale – Yozgat – Yerköy – Sivas)

Planlama aşamasına özelikle Elazığ’ında bu planlamada olduğunu görmekle birlikte umut ediyorum ki kısa zamanda planlamaya alınır ve Türkiye’nin dört bir tarafına hizmet ulaşır. Planlama aşamasında olan Sivas-Erzurum-Erzincan-Kars hattının yanı sıra Kayseri-Malatya-Elazığ-Diyarbakır hattının da oluşturulması için bölge Milletvekillerinin, STK’larının bu konu ile ilgili çalışmalarını ciddi anlamda bir performans göstermeleri gerekmektedir. Bölge halkının kalkınması ve turizmin canlanması için konforlu bir ulaşım şart…