Kapanma ile Gelen Düşüş

Tam kapanma hem Elazığ'da hem de ülkede olumlu etkisini gösterdi. Hastaneye müracaat sayısı ile birlikte vaka sayıları da düşüyor. Bu durum test sayısı azaldığı için mi yoksa tam kapanmanın etkisiyle mi vaka sayıları düştü tartışmalarını getirdi

Kapanma ile Gelen Düşüş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koronavirüs salgınının seyri ve son günlerde artan vaka sayılarını azaltmak amacıyla 17 Mayıs tarihine kadar sürecek tam kapanmanın olumlu yansımaları alınmaya başlandı.

Ülke genelinde alınan tam kapanmaya, yasal engeli olmayan kişiler dışında uyulduğu, üretim ve tarımsal zincirin sağlanmasına yönelik işlerde çalışanların ise maske-mesafe ve temizlik kurallarına riayet ederek çalışmalarını sürdürdükleri gözlendi.

OLUMLU YANSIMASI BAŞLADI
Tam kapanma ile ilgili ilk sevindirici haber Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi.

Bakan Koca,  gündeminde  17 Mayıs'a kadar devam edecek olan tam kapanma ve koronavirüs verileri ile ilgili bilgi verdi. Bakan, "Tam kapanma vaka sayılarını düşürdü mü?" sorusuna "Olumlu etkilerini görmeye başladık. Yakında ağır hastalara da etki edeceğini bekliyoruz." ifadeleri ile yanıt verdi.

MECBUR KALDIK
Bakan Koca,  ülkede son haftalarda görülen korona hasta sayıları nedeniyle tam kapanmaya geçilmek zorunda kalındığını, vaka sayısında istediğimiz seviyeye gelmediğimiz  için 17 günlük tam kapanmada düşüş yaşayacağımızı düşünüyoruz.dedi.

"TESTLER, SEMPTOM GÖSTEREN KİŞİLERE YAPILIR"
Kamuoyunda vaka sayılarının değil test sayılarının düştüğü için göreceli bir iyileşme olduğu eleştirilerine cevap veren Bakan Koca şunları söyledi:“Test sayısının düşmesi sonucu vaka sayısında olumlu tabloyu görmeye başladık. Yakında ağır hastalara da etki edeceğini bekliyoruz. Vaka sayılarındaki düşüş ile test sayıları ile ilgili asılsız değerlendirmeler görüyoruz. Bir defa daha ifade etmek istiyorum. Testler, semptom gösteren kişilere yapılır. Kısıtlamalarla birlikte başvuru sayısı düşüyor. Bu da vaka sayısını düşürüyor. Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sonucudur. Düşüş hızını artırmak amacıyla tam kapanma bir zaruret haline geldi. Tekraren söylüyorum bu sürecin sonunda vaka sayılarının ciddi derecede düştüğü bir bayramı yaşamak istiyoruz.Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat açıkladığı tam kapanma tedbirlerinde şu ana kadar düşüş trendi devam ediyor. Ancak Koronavirüs de direncini sürdürüyor. Bu noktada 17 günlük tam kapanma sonrasında istenen düşüş sağlanır ve vakalar 5 binin altına gerilerse yaza rahat girebilmek için sıkı tedbirler esnetilecek ve kontrollü normalleşme ya da kontrollü sosyal hayat benzeri bir döneme geçilecek.Geçtiğimiz perşembe günü resmen başlayan tam kapanma tedbirlerinde koronavirüs vaka sayılarının düşüş eğilimi devam ediyor. Hedef 5 bin vakanın altını görerek yaz sezonu öncesi ekonominin rahatlamasını sağlamak. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyelerinin önerdiği koronavirüs tam kapanma tedbirleri kabine toplantısında onay aldığı şekliyle verimli olmaz ve vaka sayıları yeterince düşmezse ekonomik hareketliliğin sağlanacağı sezonu kaçırmamak adına daha sıkı tedbirler alınması gündeme gelebilir. Ancak düşüş eğilimi şu an Bilim Kurulu için de kabine toplantısı için de iyiye işaret ediyor.”

TEMKİNLİ NORMALLEŞME
Koronavirüste tam kapanma süreci tamamlandığında Ramazan Bayramı sonrasında temkinli normalleşme olacak. Hedeflere ulaşılamazsa konu yeniden değerlendirilerek kabine toplantısında ele alınacak.

Düşüş eğiliminin devam ettiği kovid-19 vakalarının 17 günde belirli bir düzeye gelmesi ve daha sıkı tedbirlere ihtiyaç kalmayacağı konusundaki beklenti yüksek olsa da yaz döneminde kapanma olmaması için tedbir ve temkinli olunması noktasında teyakkuz hali devam edecek.

KONTROLLÜ NORMALLEŞME
Salgını kontrol altına alabilmek amacıyla devreye sokulan 17 günlük tam kapanmanın ardından Türkiye'nin atacağı adımlar netleşmeye başladı. Bu defa adımlar daha temkinli atılacak ve normalleşmeye kontrollü bir geçiş yapılacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Geçen yıl, vaka sayılarında belli bir düşüş sağlanmasının ardından önce Mayıs ayında AVM'ler, 1 Haziran'dan itibaren de kafe, restoran ve eğlence mekânları gibi insanların yoğun olarak bir arada bulunduğu yerler açılmıştı. Ardından bazı illerde ve bölgelerde vaka patlamaları meydana gelmişti.

Türkiye, yaşadığı bu süreçten dersini çıkardı. Kapanma sürecinde sıkılaştırılan denetimler, sonrasında da aynı şekilde uygulanacak. Açılma kademeli olarak gerçekleştirilecek. İlk olarak pandemiden en çok etkilenen küçük işletmelerin, ardından ise AVM ve eğlence mekânlarının açılması planlanıyor.

HEDEF 5 BİNİN ALTI
Kapanmanın etkisiyle bayramdan sonra günlük vaka sayılarının 5 binin altına indirilmesi hedefleniyor. Vaka sayılarında istenilen düzeye ulaşıldığı takdirde sınırlamaların kaldırılması gündeme gelecek. Bu doğrultuda sınırlamalar, salgın kontrol edilebilir düzeye çekilene kadar devam edecek. Normalleşme adımları Bilim Kurulunun tavsiyesiyle belirlenecek. Vaka sayıları hedeflenen seviyelere düşmezse belirli bir saatten sonra uygulanan sokağa çıkma sınırlamalarının devam edebileceği belirtiliyor.