Kanyonlar kayıp!

1 Haziran'da başlayacak kontrollü normalleşme dönemi ile halkımızın uzun süre evde kalması, turizm ve tatil sezonunun da açılmasıyla ülke genelinde önemli bir hareketlilik yaşanması beklenirken, Elazığ'daki kanyonların turizm sezonuna ne kadar hazır olduğu merak ediliyor…

Kanyonlar kayıp!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes Yılar/Vaka sayılarının azalması ile 1 Haziranda başlayacak kontrollü normalleşme ile hafta sonu yasaklarının kaldırılması ile turizm bölgelerinde önemli bir yoğunluk yaşanması bekleniyor. Oluşacak bu talep ve yoğunluğa, Elazığ'ın ne kadar hazır olduğu ve mevcut turizm potansiyelini nasıl kullanacağı merakla ediliyor.
 
Son kabine toplantısında alınan karar gereği 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren kademeli normalleşme dönemine geçileceği açıklanmıştı. Halkımızın uzun süre evde kalması ve mevsim gereği açık hava ve özellikle turizm ve tatil sezonunun da açılmasıyla ülke genelinde önemli bir hareketlik yaşanması öngörülüyor.

Türkiye geneli turizm sezonun da bir hareketlilik beklenirken, Elazığ’da da Hazar Gölü ve geçtiğimiz yıllarda keşfi yapılarak büyük bir merak uyandıran ve önemli bir tanıtım faaliyeti ile tüm dünyaya duyurulan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının turizme hazır olup olmadığı merak ediliyor.

1 HAZİRAN SABIRSIZLIKLA BEKLENİYOR 
Vatandaşların uzun süreden beri koronavirüs önlemleri kapsamında kısıtlı bir yaşam sürerek dışarı çıkamaması birçok sosyal ve psikolojik problemlerin yaşanmasına sebep olmuştu. Bir yıldan uzun bir süredir kapalı bir hayat süren ve bundan bunalan insanlar sabırsızlıkla 1 Haziran tarihini bekliyor. Bu tarihle birlikte özellikle vatandaşlar, hafta sonu çevre iller ile kendi illerinde bulunan tarihi ve turistik yerleri ziyaret etmeyi planlıyor.

ELAZIĞ HAZIR MI? 
Yeni kontrollü dönemle birlikte başlayacak turizm hareketliliğinde şehrimizin  nasıl bir sınav vereceği merak konusu oldu. İlimizin özellikle Hazar Gölü ve kanyonların yeni turizm sezonu öncesi nasıl hazırlandığı ve yapılan çalışmalar hakkında henüz bir açıklama yapılmaması kafalarda soru işareti bıraktı. 

HARPUT YENİ SEZONA HAZIR 
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın Harput’ta başlattığı hizmet atağında birçok önemli proje hayata geçmişti.

Cam teras, müze çalışmaları, tarihi mekanların restorasyon faaliyetleri, Harput evleri restorasyon ve belediye konukevi,  Balakgazi park alanı çevre düzenlemesi ve mevcut piknik alanlarının yeniden düzenlenmesi çalışmalarıyla sezona hazır olan Harput’ta açılacak müze ve sosyal tesislerle turizme katkı vermesi amaçlanıyor. Tarihi ile bölgesinde önemli bir konumda olan Harput’un bu sezon yerli ve yabancı turist sayısında rekor kırması bekleniyor.

ÖNCE KEŞFETTİK, SONRA UNUTTUK
İlimiz ekonomisine önemli katkı sunacak Elazığ’ın önemi bir turizm merkezi olmaya aday olan Saklıkapı  ve Karaleylek kanyonlarının keşfedilmesi ve ulusal medya aracılığı ile tanıtımının yapılması dışında herhangi bir yatırım yapılmamış olması büyük bir eksiklik olarak yorumlanıyor.

2 YIL ÖNCE KEŞİF OLARAK ORTAYA ÇIKARTILDI 
Elazığ’da geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayandığı belirlenen, ancak yeni keşif olarak 2 yıl önce ortaya çıkartılan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının turizme kazandırılması için somut adım atılarak, iskeleler yapılmıştı. 

9 MİLYON YILLIK BİR TARİHİ VAR 
Yapılan ilk araştırmada her iki kanyonun da en az 9 milyon yıllık bir oluşum olduğunun değerlendirildiği bildirilmişti. Saklıkapı kanyonu yaklaşık 4,5 kilometrelik uzunluğu ile dikkat çekiyor. Kanyonun ilk 1 kilometrelik kısmının ardından açık alana ulaşılırken, 20 metre ilerisinde ikinci kısım başlıyor. İkinci kısım da belirli bir süre daralan bölgelerden geçildikten sonra yolu kapatan devasa bir kaya halat yardımıyla geçiliyor, ardından muhteşem bir vadi karşınıza çıkıyor. Yeri geldiğinde bir insan geçecek kadar daralan kanyon, zaman zaman içerisinde büyüyen ve ayrı bir görsel şölen sunan ağaçlar dikkat çekiyor. Kanyonun ucu ise bölgedeki yerleşim yerlerine kadar çıkıyor.

GEZİ TEKNESİ NE ZAMAN FAALİYETE GEÇİYOR? 
Dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından keşfedilen 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları ile ilgili olarak yapılan çalışmalar kapsamında  Gezi Teknesi alınmıştı. İlk dönemler de tekne turu ile kanyonlar vatandaşlara hizmet etmeye başlamış ve pandemi nedeniyle turlar geçici olarak durdurulmuştu. Alınan gezi teknesi ise Keban ilçesi Ballıca mevkiinde demirlemiş durumda bekletiliyordu. 

BİR TANE TEKNE İHTİYACA CEVAP VERECEK Mİ?
Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarında  özellikle 1 Haziran’dan sonra normalleşme döneminin ardından yoğunluk yaşanması beklenirken, sadece bir gezi teknesinin yaşanacak yoğunluğa cevap verip vermeyeceği merak konusu oldu. Ayrıca gezi teknesinin durduğu iskelenin yakınlarında herhangi bir sosyal tesisin  olmaması da ayrı bir sorun olarak dikkat çekiyor. 

SOSYAL TESİSLER İNŞA EDİLMELİ
Kanyonlarla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde basına açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirbağ’ın kanyonlar bölgesine sosyal tesisler, otopark ve dinlenme alanları yapılması gerektiğini ifade etmiş ve değişik kurumlarla görüşmelerinin devam ettiğini belirtmişti. 

YETKİLİLERİN HAREKETE GEÇMESİ GEREKİYOR 
Elazığ’ın turizm potansiyeli olarak önemli bir konumda olduğunu ifade eden vatandaşlar, Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları pandemi sürecinden sonra başlayacak normal yaşam dönemine en iyi şekilde hazırlanması gerektiğini ve yetkili kurumların zaman kaybetmeden harekete geçmesi gerektiğini ifade ediyor.