Kamunun Boş Binaları

İlimizde değişik sebeplerle terk edildiği için kullanılmayan sayısız kamu binası var. Bugünlerde ağır hasar kaydı düşülen kamu binalarını yıkmak ve bu yıkımlar etrafında gelişen usulsüzlük iddiaları ile uğraşmakta yorgun düşmüş ilimiz yöneticileri, kullanılmayan binaları belirli alanlarda kullanılması konusunda herhangi bir çalışma yapmıyorlar.

Kamunun Boş Binaları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu binalardan biri de Fethi Sekin Şehir Hastanesinin hizmete girmesi sonucu boşaltılan eski devlet hastanesi.

Çok büyük bir alana inşa edilmiş ve geçtiğimiz yıllarda güçlendirmesi dâhil tümüyle yenilenmiş ve çok kullanışlı hale getirilmiş bina, birkaç yıl kullanıldıktan sonra hastanenin taşınması ile atıl hale gelmişti.

Bir kısmında sağlık ile ilgili bölümlerin hizmet verdiği binanın bir kısmında ise birkaç sınıf olarak Mehmet Akif Ersoy Lisesi hizmet veriyor.

Ancak tüm bu birimlere rağmen hastanenin ana omurgasını teşkil eden poliklinikler ve hasta yatış katları hala boş ve çürümeye terk edilmiş durumda.

AFAD için milyonlarca para harcanıp bina yapılırken, birçok resmi kurum ve Fırat Üniversitesi bina sorunu ve arayışı yaşarken bu binaların kaderine terk edilmesi çok mantıklı değil.

Aynı şekilde eski adıyla Harput eteklerindeki Asker Hastanesi de bu kaderi yaşıyor.  Bu bina da ne yazık ki birkaç yıl önce tümüyle yenilenmiş ve oldukça yüklü masraf yapılmıştı. 

Yerleşke içinde UMKE birimi bulunurken ana binada birkaç oda aşı uygulama alanı olarak kullanılıyor. Diğer kısımlar boş ve bakımsızlıktan yıkıma terk edilmiş durumda.

Bu bina, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne devredilip ücretli olarak yaşlılarımıza hizmet verecek Sosyal ve Yaşam Merkezi haline getirilebilir. 

Yetişmiş çam ağaçları ile örtülü bahçesi, hobi bahçeleri ve botanik park yapılacak alanları olan bu bina,  yaşlılarımız için hizmet veren bir merkeze dönüştürülebilir.

Orman içinde, kuş cıvıltılarıyla vakit geçiren büyüklerimiz, zaman zaman şehir içi ve çevre illere yapılacak gezilerle hayatlarına yeni anlamlar ve mutluluklar katabilecekler.

Kamu olarak bu alanda var olunmak istenmiyorsa söz konusu Asker hastanesi, bu amaçla kullanılmak ve kamu yararı görülmek şartıyla 10 yıllığına açık artırma ile kiraya da verilebilir.

Özel sektör için de bu mekân, konumu ve yeşil alanları ile bulunmaz bir fırsat olabilir. Bilinmelidir ki kullanılmayan bina nefes almayan insan gibidir. Bir süre sonra nefessiz kalır ve ölür. Binalarımızı kaderine değil, insanların hizmetine sunalım. 

Bu yazıyı yazarken haber merkezimize kullanılmayan ve bunun için torbacı ve hurdacı ve hırsızların yağmaladığı bir kamu binası haberi daha düştü.

Geçtiğimiz yıllarda Elazığspor’a verilmesi gündeme gelen Şehit İlhanlar Caddesinde yıllardan beri kullanılmayan eski adıyla Verem Savaş Dispanseri, hırsızların ve yağmacıların talanına uğramış. 

Bir grup hırsız kullanılmayan bu kamu  binasına  girerek buradaki elektrik kabloları ve demir kapıları çalmaya kalkıştı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede bölgeye gelen Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri bina içerisinde delil çalışması gerçekleştirdi. Polisler bu sırada binanın biraz önünde iki kişinin demir kapıyı tutup götürmeye çalıştığını fark etti.

Polisin kendilerini gördüğünü anlayan hırsızlar, "Evimiz buradadır" diyerek polisi kandırmaya çalıştı. Polisin ısrarlı soruları üzerine onlarca kiloluk demir kapıyı kaldırıma bırakan hırsızlar, olay yerinden kaçmaya çalıştı. Zanlılar, polisin kovalamacası sonucu kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı.

Ve iddia ediyoruz tıpkı eski Harput Devlet Hastanesinde olduğu gibi bu tür olaylar yaşanacak. Bu olay da gösteriyor ki kamu, sadece binalarını yıkmakla değil, korumakla da mükellef ve görevlidir.

Kurulacak bir komisyon ile öncelikle bu tür binaların envanteri çıkartılır, sonrasında ise tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katılacağı seri toplantılarla ve kamuoyundan da fikirler alınmak suretiyle binalarımızın tümü değerlendirilir ve duvarlarda torbacı ve hurdacı sesleri yerine vatandaşın memnuniyet sesleri yankılanır.
 

Kamunun Boş Binaları
Kamunun Boş Binaları
Kamunun Boş Binaları