Kamu İnşaatları Durdu
Yapı sektöründe yaşanan aşırı fiyat artışları hem yap-satçıları hem de kamudan ihale alan firmaları zor durumda bıraktı. Fırat Üniversitesi tarafından yapımı başlatılan diş hastanesi örneğinde olduğu gibi birçok firma aldığı işin teminatını yakarak ya yarım bıraktı ya da hiç başlamadan çekildi.
Pandemi sonrası yaşanan ekonomik sorunlar en çok yapı sektöründe faaliyet gösteren firmaları vurdu.
Geçtiğimiz aylarda başta TOKİ olmak üzere birçok kamu kurumlarından ihale ile iş alan firmalar, piyasada oluşan aşırı fiyat artışları ve tedarik zincirinde oluşan sorunlar sebebiyle teminatlarını yakarak iş akitlerini feshetmek zorunda kaldılar.
DİŞ HASTANESİ İNŞAATI DURDU
İnşaat maliyetlerinin aşırı oranda yükselmesi, geçtiğimiz aylarda temel atma töreni yapılan Fırat Üniversitesi Diş Hastanesi inşaatını da vurdu. Üniversite Yapı İşleri Daire Başkanlığı tarafından fiyat artışlarının uygulanmayacağı şerhiyle çıkılan ihaleyi alan firma, aradan geçen birkaç ay zarfında daha çok zarar etmeme gerekçesi ile kule vincini de sökerek ilimizden ayrıldı.
Hükümetin müteahhit firmaların zararını gidermek amacıyla aldığı “şartnamede fiyat artışlarının ödenmeyeceği yazılı ihalelerde bile fiyat artışları ödenir” kararına rağmen teminatını yakarak Diş Hastanesi inşaatını yarım bırakan firma, bu şartlarda inşaatın devam etmesiyle iflas edeceği gerekçesiyle inşaatı sonlandırdı.
FİRMALAR KADAR KAMU KURUMLARI DA TEDİRGİN
İlimizde kamu kurumları tarafından yapılan ihalelerin, oluşan aşırı fiyat artışları sebebiyle yarım kalması tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden kamu yöneticileri, yaşanan bu problemler sebebiyle yüklenici firmalar kadar projelerinin yarım kalacağı ya da yeni yapılacak ihalelerin çok yüklü bedellerle gideceğinden dolayı kendilerinin de endişeli olduklarını ifade ettiler.
YAP-SAT TÜMÜYLE DURDU
İnşaat maliyetlerinin yükselmesinin en çok mağdur ettiği kesim ise yap-sat yapan yapı firmaları oldu. Geçtiğimiz yılın fiyatları ile arsa ya da kat malikleriyle sözleşme imzalayan firmalar, maliyetlerdeki aşırı yükselme sonucu daha önce sözleşmeye bağladıkları fiyatların üç katını harcayarak bir daire yapabiliyorlar.
Yine bu firmalar, geçtiğimiz yıl 350 bin TL istedikleri konutlar için bu yıl fiyat vermeye çekiniyorlar. 900 TL’ye satılsa dahi bunun yerine yeni konut yapma garantisini göremeyen firmalar fiyat vermekten çekinir hale geldiler.
Piyasanın oturmaması ve fiyatların aşırı yükselmesi sebebiyle vatandaşın da konut alacak gücü bulamadığını dile getiren uzmanlar, bu durumun devam etmesi halinde birçok yan sektörü de besleyen ve istihdama önemli katkı sunan yapı sektörünün tümüyle çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını ifade ediyorlar.
NİSAN AYI BEKLENİYOR
Kamu ya da özel sektörde iş yapan yapı firmalarının hükümetin Nisan ayında alacağı ve sektörü rahatlatacağına inandıkları yeni kararları sabırsızlıkla beklediklerini ifade eden sektör yetkilileri, hükümetin bu konuda ciddi adım atmadığı sürece yapı sektörünün tümüyle duracağını ve bundan da en çok halka hizmet götüren kamu kurumlarının zarar göreceğini dile getiriyorlar.