KAMU HASTANELERİ İLAÇ TİCARETİNE BAŞLADI!

Kamu hastanelerinin ilaç ticaretine başladığını söyleyen Başkan Sönmez, böyle bir uygulamanın eczaneleri zarara uğratmaktan başka bir şey olmadığını, bu uygulamanın on beş yıl

KAMU HASTANELERİ İLAÇ TİCARETİNE BAŞLADI!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kamu hastanelerinin ilaç ticaretine başladığını söyleyen Başkan Sönmez, böyle bir uygulamanın eczaneleri zarara uğratmaktan başka bir şey olmadığını, bu uygulamanın on beş yıl geriye gidilerek eski SSK mantığını oluşturduğunu vurguladı. 

Sönmez, yeni uygulamanın SGK bütçesine de ağır maliyetler getirdiğinin altını çizerek, kamu hastanelerinin 1 Temmuz itibari ile depolardan ihale usulü ile kemoterapi ilaçlarını kendi stoklarına almalarından dolayı piyasada bu hayati öneme haiz ilaçların yoka girdiğini aynı zamanda ecza depolarının yurt dışından fazla miktarda sipariş vererek ilaç ithalatını biranda yüksek rakamlara çıkardığını ifade etti. 

Bu uygulamadan başta hasta olmak üzere SGK, serbest eczaneler ve ecza depolarının zarar gördüğünü belirten 23’üncü Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Hakkı Sönmez, kamu hastaneleri eczanesinde ilaçlar stok yapıldığı zaman piyasada ihtiyaç sahibi hastaların ilacı bulamadığını ve  hastane eczanesinde ki ilaçların kaybolması, çalınması, usulsüz kullanılması, miadının dolup çöpe atılması,  gereksiz ilaç kullanımı gibi tehlikelerle karşı karşıya olduklarını söyledi. 

Başkan Sönmez, eczacılar olarak,  kamu kaynaklarının israf edilmeden, ilaç gibi stratejik bir maddenin ancak lazım olduğunda hastalara şifa olması için az miktarda kullanılmasını istediklerini söyleyerek, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bunun dışında yapılan yüksek alımlar ve stoklu maliyetler kabul edilemez. Yeni bir uygulama yapılacaksa eğer bunun muhakkak önce hasta sağlığına hizmet etmesi, kamu yararı sağlaması ve serbest piyasayı olumlu etkilemesi gerekir ama görünen o ki hastaneler sağlık hizmetini bırakıp ilaç ticaretine başlarlarsa hem hastaya hem de kamuya zarar vermekten başka bir sonuç çıkmaz. Uygulama baştan sona yanlış ve yersizdir. Biran önce serbest eczanelerden kemoterapi ilaçları temin edilmelidir. Hasta sağlığı ile kimse ticari kaygılar uğruna keyfi uygulamalar yapamaz. İlacın akılcı yerinde ve gerektiğinde az miktarda alınıp hastalara uygulanmalıdır.” dedi.