'KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURALIM'

Prof

'KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURALIM'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof.Dr. Yasemin Açık mesajında, kadınların toplumdaki yerini, sağlığını ve statüsünü belirleyen göstergelerin, özlenen ve olması gereken seviyeye henüz ulaşamadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti; “Kadınlar; sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamda erkeklere benzer oranlarda ve etkinlik düzeyinde yer alamamaktadırlar. Kadın ve erkekler arasında kaynaklara ulaşma ve kaynakları etkin kullanma açısından da eşitsizlikler mevcuttur. Ayrıca; kadına yönelik fiziksel, duygusal ve cinsel şiddet hem iş yerlerinde hem de evlerde çok yaygın olarak görülmektedir. Başlık parası, kız çocuklarının okula gönderilmemesi, erkek çocuk tercihi, namus ve töre cinayetleri, çeyiz, başlık parası gibi ekonomik ve sosyal sosyal nedenlerle kadının istemediği kişiyle evlendirilmesi, erken yaşta evlilik, aile içi kararlara yeterince katılamama, çalışan kadının maaş ve bankamatik kartına el koyma, seçme ve seçilme hakkını yeterince kullanamama, göçe zorlanma v.b. gibi kadına yönelik şiddet çeşitlerine de sık  rastlanmaktadır.”dedi.

Günümüzde şiddetin özellikle de kadına yönelik şiddetin önemli bir sosyal sorun olduğunu ve dünyada olduğu gibi ülkemizde de her gün kadına yönelik şiddete ilişkin haberlerin medyada yer aldığını vurgulayan ELİKAD Başkanı Prof.Dr.Yasemin Açık, sadece geçen beş yıllık sürede Elazığ’da 10 kadının şiddete maruz kalarak yaşamını yitirdiğini, bu kadınlardan 6’sının Elazığ merkezde, 2’sinin Kovancılar ilçesinde, 1’inin ise Karakoçan ilçesinde ailesi veya yakınları tarafından uygulanan şiddet dolayısıyla yaşama veda ettiğini ifade etti.

 

Kadının toplumsal statüsünün iyileştirilmesi, kadına yönelik her türlü şiddettin önlenmesi ve çalışma yaşamında kadınların daha fazla yer alabilmesi için  sivil toplum örgütleri, medya, konu ile ilgili özel ve kamu kurumları iş birliği içerisinde multi disipliner bir yaklaşımla, konuyu kamuoyunda diri tutacak ve gerekli eğitim ve yasal düzenlemelerin oluşmasına zemin hazırlayacak bir yaklaşımla davranılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr.Açık; “Bu yıl, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele” gününde¸ BM'den Şiddete Karşı "Turuncu" Farkındalık Çağrısı yapmıştır.25 Kasım’dan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar; kadınlar için daha aydınlık bir gelecek ve  cinsiyet temelli şiddete karşı “turuncu etkinlikler” düzenlemeye ve "turuncu haberler" yapmaya çağırmaktadır. BM’lerin bu çağrısına katılmak ve cinsiyet temelli şiddetle ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek için güç birliği oluşturmalıyız” dedi.