KAÇAK KUYUYA CEZA
Erol KARA/Yeraltı suları kanunun 167. Maddesi gereği 10 Metreden fazla vurulan kuyular için DSİ'den izin alınması gerektiğini söyleyen DSİ 9. Bölge Müdür İlker Arslan, yasal izin almayanların hakkında hem para cezasının uygulanacağını, hem de adli işlem yapılacağını söyledi.
DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan ,Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulundu.
YAĞIŞLAR AZALDI
Arslan, ”Küresel ısınmayla beraber yağışlar azalırken, yapılması gereken en önemli tedbir bunun önceden bilmek daha sonrasında da ihtiyacın dışında suyu kullanmamaya gayret etmek gerekir.” diye konuştu.
İZİN ALINMASI GEREKİYOR
El ile açılan 10 Metrelik kuyular için izne gerek olmadığını söyleyen DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan, Bunun haricinde ki bütün kuyular için DSİ den izin alınması gerekir şeklinde konuştu.
YAĞMUR YER ALTI SULARINI BESLEMİYOR
Arslan,” Şahıs yasal işlemleri tamamladıktan sonra arama ruhsatı veriyoruz. Kuyusunu vurup su elde etikten sonra kullanma ruhsatı verip yasal kulanım izni alıyor. Bunun haricinde bize gelen ihbar ve şikâyetlerle tespit edersek izinsiz ve kaçak kuyu suyu kullanımından dolayı 1100 ile 5000 Lira arasında para cezası uygulanıp yasal işlem başlatılıyor. Burada ki amacımız yer altı suyunu korumaktır. Yer altı rezervleri çok çabuk dönen rezervler değil. Yağmur yağınca yer altı sularımızı beslemiyor. Çok su zengini bir ülke değiliz. 2017 yılı kuraklık açısından çok kötü bir yıldı.’’dedi.
44 YILIN EN KURAK YAZINI YAŞADIK
Arslan,’’ 44 Yılın en kurak yazını yaşadık. Vatandaşlarımız kanunun emretmesine rağmen gayri resmi kuyu açıyor elinde belgesi olmayan kuyu açamaz. Bu tür talepler yasal olarak başvurulduğunda her türlü yardımı yaparak onlara gerekli desteği veriyoruz. İzini alınan kuyuların ne kadar su çektiğini görüyoruz. Gerekli tedbirleri alıyoruz. Vatandaşlarımız da göğsünü gere gere yasal hakkını kullanıyor. İzin verilen kuyularda ihtiyaç olan suyun hesabı yapılıyor çekeceği DB miktarı tespit ediliyor. Bunun dışındakiler kaçak kuyulardır. Bu kaçak kuyular belki müktesep haklarda kadim haklara da zarar verdikleri için kaçak kuyu kazanların mahkemelik durumları da var. Para cezası ile kurtulmuyor. “dedi.
SU KONUSUNDA DİKKATLİ DAVRANMALIYIZ
Ülkede son iki yıldır kurak geçmesi nedeniyle depolama tesislerinde su seviyesinin belli rakamların altına düştüğünü söyleyen İlker Arslan, Ekim ayının başı ve Kasım ayının başında Türkiye geneli geçen yılın iki katı yağış aldık şeklinde konuştu.
Arslan,” İnşallah bu yağışlar artarak devam eder Hem depolama tesislerimizin doluluk oranını artıralım hem de ihtiyacı karşılayacak suyumuz olsun önümüzdeki sene için. 2018 yıllının bereketli geçmesini umuyoruz. Su fakiri bir ülke değiliz ama, su zengini ülke de değiliz. Su konusunda dikkatli davranmalıyız.’’ dedi.
BOŞA SU AKITMAMAK LAZIM
Keban Barajının 25 Milyar Metreküp kapasitesi olan bir tesis olduğunu söyleyen Arslan, Şu an Keban Barajında 4 Milyar Metreküp aktif hacmiyle doluluk oranı var. Bu doluluk oranı geçen yıl yüzde 66 ve 9 Milyar 100 Milyon Metreküptü. Yaklaşık 4 Milyar 600 Milyon Metreküp geçen senenin altında bir suyumuz var. Bu 2016 yılından kaynaklanıyor. 2015’de rezervlerimiz belli seviyeye ulaşmış ama 2016-2017 kurak geçince bu sene bayağı aşağı düştü şeklinde konuştu.
Arslan,”Türkiye geneline baktığımızda çok kötü değiliz enerji amaçlı barajlarda 2016 da 119 Milyar Metreküp kapasite var. 2017 de ise 112 Milyar metre küp rezerv var.’’diye ifade etti.
SUYU TASARRUFLU KULLANMALIYIZ
En önemli yapılması gereken tasarruf Dünyada ki su kaynaklarının yüzde 2’si tatlı su dolayısıyla suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Boşa su akıtmamak lazım. Arıtmanın olmadığı bir ülkede akıtılan suyun boşa gittiğini bilerek tasarruf etmek zorundayız. Tasarrufla da ortalama %25-30 su kaynağı yaratmış oluruz. İnsanın ihtiyacı gereği tatlı suya ihtiyaç var. Bazı ülkelerde Deniz suyu arıtılarak içme suyuna dönüştürülüyor. % 2 tatlı suyumuz var iken küresel ısınmayla beraber yağışlar azalırken yapılması gereken en önemli tedbir bunun önceden bilmek daha sonrasında da ihtiyacın dışında suyu kullanmamaya gayret etmek gerekir.’’dedi.
HERKES TASARRUF YAPMA KABİLİYETİNE SAHİP
DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan,” Biz enerjide de aynı tasarrufu konuşuyoruz. Boşuna yanan bir lamba ülke ve ev ekonomisine nasıl zarar ise boşuna akıttığınınız suda zarardır. Evlerimizde alacağımız basit tedbirler ile ülke çapında yayılırsa belki bütçemizin beş katı tasarruflarla beraber kazanç sağlayacağız. Gelişmiş ülkelerde bunun kıymeti daha iyi biliniyor. Bu tür tasarruflar lokalde de her vatandaşın yapabileceği tasarruflar. Bunları sağlamak zorundayız çünkü, suyu biz üretemeyiz. Herkesin tasarruf yapma kabiliyeti var. 30 Metreküp kullanıyorsanız ve bunu 25 Metreküpe düşürürsek ciddi bir rakam elde ederiz. Hayatımızda tasarrufu 1. sıraya yazmak lazım.”dedi.