KIZLARIN VAZGEÇİLMEZİ!
Ömer Çelik ile yapılan röportajın detayları şöyle:
Kulak deldirmek için en uygun zaman ne zamandır?
Doktorlar tarafından yapılan uyarı
Ömer Çelik ile yapılan röportajın detayları şöyle:
Kulak deldirmek için en uygun zaman ne zamandır?
Doktorlar tarafından yapılan uyarılar, kız bebeklerin kulaklarının en erken 4 yaşında deldirilebileceği yönündedir. En azından çocuk o zaman kulağındaki küpenin bilincine varacak kadar büyümüş olur. Bir yaşından küçük çocuklara eczanelerde bile kulak delme işlemi yapılmamakta, ailelere en az 1 yaşına kadar beklemeleri önerilmektedir.
Kulak Deldirme İşlemi Nerede Yaptırılmalıdır?
Bebeklerin kulakları eczane veya sağlık kuruluşlarında deldirilmelidir. Hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kulak deldirme işlemi, enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Takılacak olan küpeler paslanmaz çelik veya imkan varsa altın olmalıdır. Çünkü diğer metdigererin alerjik reaksiyona sebebiyet verme ihtimali vardır. Küpe seçiminizi sdigeranan küpelerden yana değil, daha küçük olanlardan yana kullanın. Böylece hem bebeğiniz sdigeranan küpesini çekiştirmeye çalışmaz hem de küpesi her hangi bir yere takılmaz.
Kulak delme işlemi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Bebeklerin kulağı deldirildikten sonra hijyen kurdigerarına uyulmalıdır. Kulak deliği iyileşene kadar her gün düzenli olarak pansuman yapılmalıdır. Bu süre içerisinde bebeğin küpesiyle oynayıp oynamadığına dikkat edilmeli, eğer çok fazla küpeyle uğraşma eğilimi gösteriyorsa mutlaka çıkarılmalıdır. Pansuman esnasında yara yeri ve etrafında herhangi bir değişim var mı diye dikkatle gözlenmelidir. Bebekte yüksek ateş veya aşırı derecede rahatsızlık oluşmaya başlamışsa enfeksiyon meydana gelmiş olabilir. Delinen yerin etrafında herhangi bir kızarıklık veya şişlik oluşmuşsa, küpeyi kendiniz çıkarmayı denemeyin hemen bir sağlık kuruluşuna gidin.
Bebeğinizi süslemek, onu daha sevimli bir hale getirmek elbette ki sizin en doğal hakkınız fakat bunu ilk etapta onun giysileriyle de yapabilirsiniz.
Enfeksiyon kapmamak için neler yapılmalı?
Bazen bazı kulakların delinmesi sıkıntı oluşturabilir; bunlar yara yeri enfeksiyonu riski açısından diabetik hastalar, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları olanlar, kötü yara iyileşmesi olanlar, bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalığı olanlar, dermatolojik hastalığı olanlar ve kulak gelişiminin çok başındaki yaşı küçük çocuklar şeklinde sıralanabilir. Hijyen kurdigerarına dikkat edilmediği takdirde kan yoluyla birtakım viral hastalıklar bulaşabilir (hepatit-B, AİDS vb). Kulak lobülü veya kepçesinde enfeksiyon, apse, hatta kulak kıkırdağında nekroz ve ileride buna bağlı şekil bozuklukları oluşabilir.
İyileşme sürecinin hızlanması için neler yapılabilir?
Küpelerinizi en az 6 hafta takılı bırakın. Şayet kıkırdak küpesi ise 12 hafta kalmalıdır. Bu süre sonrasında istediğiz ağı olmayan küpeleri kullanabilirsiniz.
5 ay boyunca ( Kıkırdak bölgesi 12 ay) kısa arkalı küpeler kullanınız . Kanca tasarımlı küpeleri tercih etmeyiniz. Küpe materydigereri hipoalerjenik cerrahi çelik, titanyum veya altın olmalıdır. Studex Sensitive ve Studex Select ürün grupları bunun için tasarlanmıştır. Kıkırdak bölgesi için barbells tasarımları tavsiye ederiz.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Delik etrafında kızarıklık, ısı artışı, hassasiyet, ağrı, kötü kokulu sarı-yeşil bir akıntı olması akla yara yeri enfeksiyonunu getirmelidir. Bu durumda hemen bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bakteriel perikondit denen tüm kulak kepçesini kaplayabilen ve kıkırdakta erimeye yol açan, ağrılı, ateşe ve vücutta kırıklığa yol açan şiddetli bir enfeksiyon gelişebilir. Diğer bir komplikasyon metal (özellikle de nikel) alerjisidir. Her ne kadar deldirme işlemi altın küpe ile gerçekleştirilmekteyse de, bazı alerjik kişilerde kullanılan tabancanın nikel kaplaması bile reaksiyon yapabilmektedir. Alerjik kişilerde nikel içeren küpelere dikkat etmek gerekir. Eğer bunları dikkate almamış ve taktığınız küpe deliğinin etrafı kızarık, kaşıntılı ve sulanıyor ise alerji ortaya çıkmış demektir.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Eskiden Sağlık kabinleri çok fazlaydı. Çoğu kapanmak zorunda kaldı. Çünkü işini hakkıyla yapmayanlar vardı. İnanın ben ailemi bile görmeye fırsat bulamıyorum. Hastalarla bir aile gibi olduk her kes kliniğimden memnun ayrılıyor. İşimi çok çok seviyorum çünkü çok kutsal bir iş yapıyorum. Bu arada bana bu fırsatı tanıdığınız için Elazığ Hakimiyet gazetesine teşekkür ederim.