İzmarit Vergisi mi Geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sigara kullanımını düzenleyen kanunda değişikliğe gidileceği Ticaret Bakanlığı'nın, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'unda değişiklik yapılması önerisinde tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi teklifinde bulunacağı iddia ediliyor.

İzmarit Vergisi mi Geliyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çalışmalar sırasında bilim adamlarının da görüşlerinin alınacağı, aynı zamanda dünya örneklerinin de inceleneceği belirtildi.

 AK Parti kurmayları, İngiltere'de 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra İspanya'da tütün endüstrisinden "sigara izmariti" vergisi alan modelin incelendiğini kaydetti.

 Ayrıca 2025'te sigara yasağının bütün ülke geneline yayılacağı İzlanda modelinin de bir sonraki aşamada Türkiye'ye örnek olabileceğini ifade edildi.

Anlaşılan Ak Parti daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan sigara tiryakilerine çok kötü kafayı takmış. Sigaraya erken yaşta başlanılmasının önüne engel koyulmasına yönelik adımlar umarız başarılı olur ama tiryakilerle ilgili yaptırım ve vergilerin çok etkili olacağını sanmıyoruz.

Sigara üreticilerine getirilmesi planlanan “izmarit vergisi”nin bedeli nihayetinde son tüketici olan tiryakilere yüklense de sigara kullanımında ciddi bir azalma söz konusu olacağını çok beklemiyoruz.

Sigara tüketimini önlemek ve tiryakiliği sona erdirmek amacıyla devletin daha bilimsel, sigaradan nefret ettirici eğitim ve seminerler yapması daha doğru olur gibi.

Sigaranın zararlarını herkes bildiği ve buna rağmen en çok da bazı doktorların daha çok kullandığı gerçeği de gösteriyor ki konu bilinçli olmak değil.

Öyle bir çalışma yapılmalı ki Polat kirve misali geçmişte kötü bir yemek anısının hafızasında bıraktığı tiksinç duygudan  kaynaklı,  pişmiş soğandan nefret etmesi gibi bir yöntem bulunmalı ve kişilerin tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi, değil sigara içmek onun kokusundan bile nefret etmesi sağlanmalı.