İZİNSİZ SİLAH SATIŞINA TAVİZ YOK

İnternet üzerinden ucuz fiyatlar ile satışı yapılan silahlar ile ilgili av bayileri Hakimiyet Gazetesi'ne açıklama yaptı.Yapılan açıklamada,'' Bu kişiler Merdiven altı işletmelerle insanlarının canıyla oynuyor. Önüne gelene silah satıyorlar. Ülkemizde her insan kolay yoldan bir silah alamaz. Belli bir kanun var.'' dedi.

İZİNSİZ SİLAH SATIŞINA TAVİZ YOK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/İnternet üzerinden ucuz fiyatlar ile satışı yapılan silahların gün geçtikçe artış göstermesi nedeniyle  Elazığ dahil bütün Emniyet Müdürlükleri çalışma başlattı.

 

İNTERNET SİTELERİ TAKİPTE

15 Kasım 2018’de Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde yapılan operasyonlarda internet üzerinden 24 ilde 58 kişinin yaşa dışı yollarla silâh ve av tüfeği satışı yaptığı tespit edilmişti.Satışları yasak olan silahların satışları ile ilgili Elazığ dahil bütün iller de takip başlatıldı.

RUHSAT YOK, ’’KAPIDA ÖDEME’’

İnternetteki yüzeysel bir aramayla bile onlarca silah satış sayfası bulunabiliyor. Bu siteler, belgeye ve başvuruya gerek olmadan “kapıda ödeme” yöntemiyle kargoyla silah gönderdiklerini söyleyerek reklam yapıyor. Bu satıcılar müşterilerinin kaç yaşında olduğuna bile bakmıyor.Durum böyle olunca Türkiye’de yaşanan silahlı cinayetler ve yaralanmalarda kullanılan silahların çoğu ruhsatsız olduğu ifade ediliyor.

 

ÜRETİM İZNİ YOK

Bu yolla satış yapan firmaların “üretim izni” yok. Ürettikleri silahın belirli standartlara uyup uymadığı bilinmiyor. İkincisi satış izni yok. Silah satışı, silah türlerine göre çok sayıda izin gerektiren ve emniyet müdürlükleri tarafından düzenli denetimi yapılan bir yetkilendirme gerektiriyor. Üçüncüsü ise satın alan kişinin ruhsatının olup olmadığına bakılmıyor. Yani özetle, kimin ürettiği bilinmeyen, standartlara uyup uymadığı belirlenemeyen bir silah, izni olmayan bir satıcı tarafından yine izni olmayan bir alıcıya teslim ediliyor.

 

SINIRSIZ SİLAH ALINABİLİYOR

Yasalara göre yivsiz tüfeklerde 18 yaşını tamamlamış, gerekli sağlık kontrollerinden geçmiş ve olumsuz sicili olmayan herkes “bulundurma ruhsatı” alabiliyor. Yivli tüfeklerde ve tabancalarda yaş sınırı 21’e yükseliyor. Silahı bir yerden başka bir yere taşımak için özel izin almak gerekiyor. Bulundurma ruhsatına sahip bir kişi istediği yere tüfeğini götüremiyor.

 

TABANCA İÇİN TAŞIMA RUHSATINI HERKES ALAMIYOR

Tabanca için taşıma ruhsatını herkes alamıyor. Kuyumcular, döviz bürosu sahipleri, avukatlar, üst düzey bürokratlar ve bazı özel meslek grupları bu ruhsatı edinebiliyor. Cirosu yıllık 14 milyon 600 bin TL’nin üzerinde olan bir şirketin sahibi de tabanca taşıma ruhsatı alabiliyor.Bunun dışında izinsiz silah taşıyanlar her ne sebepten dolayı olursa olsun suç işlemiş sayılır ve adli makamlarca cezalandırılır.

 

‘’VATANDAŞLARI KANDIRIYORLAR’’

Sosyal medyanın toplum arasında oldukça fazla kullanılmasını fırsat bilen bazı kişiler,  yasa dışı satışlarına bir halka daha ekledi. Silah üreticileri, facebook ya da youtube’de çektikleri videolarla silahlarını tanıtıp vatandaşları kandırarak kolay yoldan para kazanıyorlar.

 

"350 TL’YE RUHSATSIZ SİLAH VERİYORLAR’’

Sosyal medya da etkin olarak tanıtımı yapılan silahların fiyatı ise oldukça düşündürücü boyutlarda.350 TL olarak satışa sundukları silahların hiçbir güvenilir yanı olmadığı gibi ruhsatsız olması da silahı alacak kişinin başına büyük sıkıntılar doğuracak gibi görünüyor. Silah üreticilerinin yaptığı tanıtımlarda ise Tüfeklerin kurşun atanından ‘Domdom’a kadar bütün silahlarda çalıştığı gösterilirken 2 yıl garantili olduklarına da vurgu yapılıyor.  

 

ÜLKEMİZDE HER İNSAN KOLAY YOLDAN BİR SİLAH ALAMAZ

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Av Bayi Sahipleri,’’ Bu kişiler Merdiven altı işletmelerle insanlarının canıyla oynuyor. Önüne gelene silah satıyorlar. Ülkemizde her insan kolay yoldan bir silah alamaz. Belli bir kanun var. Bizlere silah almak isteyen kişilerden ilk önce hastaneden sağlık raporu, adliyeden sabıka kaydı ve vergi dairesinden borcu olmadığına ait belge istiyoruz. Biz satış yaptığımız silah ve satın alanı polis birimlerine bildiriyoruz.Av bayileri olarak bizler bu durumdan oldukça sıkıntılıyız..’’dedi.

 

BİR ÇOK İNSAN BU TÜR SİLAHLAR İLE HAYATINI KAYBETTİ

Av Bayi Sahipleri ,’’ Bizler müşterilerimize her zaman uyarılarda bulunuyoruz. Sakın bu yalanlara inanmayın.Bir çok insan bu tür silahlar ile hayatını kaybetti.Devletimiz bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor ama denetimlerini artırması gerekiyor.’’şeklinde konuştu.

 

155’İ ARAYARAK İHBAR EDİN

İnternet üzerinden satışı yapılan ve yasak olan silahlar ile ilgili duyarlı olması gereken vatandaşların da ,bu konular ile ilgili bir şikayeti olursa ,155’i arayacak Emniyet Ekiplerini bildirmesi gerekiyor.

 

ELAZIĞ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ  TAKİPTE

Özellikle sosyal medya üzerinden satışı yapılan silahlar ile ilgili özel bir ekip,araştırma yapıyor.Bu siteleri takibe alan ekipler,gerekli çalışmaları yaptıktan sonra operasyon düzenliyor.İnsanların hayatını tehlike altına atan kişiler ile mücadelenin devam edileceği ve hiçbir şekilde taviz verilmeyeceği belirtiliyor.