İŞTE TESBİHİN DÜNÜ,BUGÜNÜ VE YARINI

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Türk sanatlarından biri olan tesbihin, ebru, hat gibi ülkedeki yeri oldukça sağlam. 'Hastası'nın çok, ustasının az olduğu tesbih sanatında özellikle aranan tür ise damla kehribar. En değerli olan kehribar tesbihi tesbih ustalarımızdan Hüseyin KİRAZ'A sorduk..

İŞTE TESBİHİN DÜNÜ,BUGÜNÜ VE YARINI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GERÇEK TESBİH SEVERLER;

Her alanın belli başlı sevdalıları, müdavimleri vardır. Bazı insanlar sanat, bazı insanlar spora, bazı insanlar da çok daha başka şeyleri sevmekte ve ilgi göstermektedir. Bazı insanların tutkusu takılardır. Takılardan da değeri çok bilinemeyen fakat aslında çok kıymetli olan bir türdür tespih. Kimi zaman popüler olan daha sonra popülerliği biten bir türdür. Fakat gerçek tesbih severler için her zaman popüler kalacak bir uğraştır. Tesbihin tarihi aslında çok çok eskiye dayanmaktadır. Atalarımız da tesbih kullanmaktaydı hatta birbirlerine yastık üzerinde sunarak takdim etmekteydiler. Fakat geçmişten günümüze kadar gelebilmiş bir gelenek olmasına karşın, şuan da hak ettiği değeri görememektedir tesbih. 

 

Kehribar tesbihin kullanımı önemli kişiler tarafından olduğu için bizler özenli bir işçilik ve tasarım yapmaktayız.Tesbihlerimizin en üst kademesin de tesbihlerin en  önemlisidir kehribar tesbihler...

 

KEHRİBAR TESBİHLER,

 

Türk sanatlarından biri olan tesbihin, ebru, hat gibi ülkedeki yeri oldukça sağlam. 'Hastası'nın çok, ustasının az olduğu tesbih sanatında özellikle aranan tür ise damla kehribar. Damla Kehribar, aslında milyonlarca yıl önce yaşamış tropik ve yarı tropik ormanlardaki ağaçların salgıladığı reçinenin, toprak altında kaldıktan sonra bazı bileşenlerini yitirip kimyasal değişikliğe uğraması sonucu meydana gelmiş, fosilleşmiş kalıntılarından oluşan kıymetli bir taş. 

 

Türk tespih ustalarının sihirli dokunuşları ile farklı bir görünüm kazanan damla kehribar, ayrıca bir şifa kaynağı. Eklem tutulmalarının yanında boyun fıtığı ile guatra iyi geldiği bilinen kehribar, sarılık, alerji için de kullanılıyor. Damla Kehribar'ın tarihten bugüne geliş yolculuğu da hayli uzun.   

DAMLA KEHRİBAR;

İnsanların kehribara olan ilgilerinin, arkeolojik kazılar sonucu taş devrine kadar uzandığı görülüyor. Polonya, Litvanya ve Estonya gibi Baltık Ülkeleri’nin çoğunda yapılan kazılarda kehribardan yapılmış objelere rastlanıyor. Bu yönü ile kehribar, antik çağlarda dekoratif amaçlı kullanılan doğal bir malzeme iken zamanla insanlar, Damla Kehribar’ın güzel kokusu ve kolay işlenebilir olma özellikleri yanında sağlığa ilişkin faydalarını da keşfederek bu gösterişli taşı şifa amacı ile kullanmaya başlıyor. Kolye yapımı ile başlayan bu serüven, Türk tespih ustalarının elinde muhteşem bir sanata dönüşerek tüm İslam Dünyası’nın dikkatini bu zikir taneleri ve onlara estetik değer katan ustalarının üzerine çekiyor.

Türk tespih ustaları olarak sihirli dokunuşlarımız ile farklı bir görünüm kazanan damla kehribarın işlemeye elverişli sertlikte olanının ender bulunması, ekonomik değerini daha da arttırarak kıymetli taşlar sınıfında yerini alıyor. 

DAMLA KEHRİBAR’I YE ŞİFA BUL

Kehribarın, bir dekarasyon ya da ziynet eşyası olarak kullanımından daha da önemli kılan, kehribarın insan sağlığına olumlu bir etki yaptığı yönündeki inanç. Ustaların tabiri ile kendisi ile tanışanların müptelası olacakları kadar çekici ve etkileyici bir taş olan kehribar, insan sağlığına olan etkilerinden dolayı şifalı olarak kabul ediliyor.

 

Kehribar Taşının Bilinmedik Özellikleri ve İnsan Sağlığına Yararları Nelerdir?

 

Kehribarın kendine has kırmızımsı donuk sarı hakimiyetli rengi kehribarı özelleştiren bir yapısıdır.Özellikle fosilleşmiş ağaç reçinesinden yapılıyor olması da içerisinde barındırmış olduğu doğal fosilleşmiş halde ki böcekleri,arılar ve sinekler gibi şeyleri içerisinde barındırmış olması da kehribar taşlarını önemli bir konumda tutmaktadır.Kehribarın nadir bulunan bir diğer rengi ise sahip olmuş olduğu mavi renktir.

Kehribarın tesbihlerin gözbebeği olmasının yanı sıra en önemli hususlardan bir diğeri ise insan sağlığına olan faydalarıdır.Özellikle astım,bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.Üstelik kehribarın sindirim sistemini düzenlediği ve daha sağlıklı çalıştırdığı da konuyla ilgili uzmanlar tarafından doğrulanmıştır.

 

Tesbihlerin Şahı Kehribar Tesbihler Nasıl Yapılır?

 

Peki gelelim birçok marifeti içerisinde bulunduran kehribar tesbihlerin nasıl yapıldığına,Öncelikle ufak taneciklere sahip kehribar taşları zımparalanarak oval bir görünüme kavuşturulur.Belirlediğimiz ölçülere göre ayarlarız göz kararı ile birbirlerine denk gelecek şekilde zımparalanır.Öteki yandan da ipe dizim işlemleri için hazırlıklara başlarız.

Tesbihlerin Olmazsa Olmazı İmame ve Kehribar Tesbih Modelleri...

 

Bir diğer ve son adım olan imamenin yapımı için hazırlıklar yapıyoruz.Tesbihin en uzun parçasıdır ve tesbihin en sonunda yer alır.İmameler tesbihlere takıldığı andan itibaren tesbihlerin havasını değiştirmekte ve olduğundan daha iyi bir görünüme sahip olabilmesi için en önemli aksesuar niteliğindedir.Birçok tasarımı kaldırabilen ve birçok farklı tasarımı bulunan imameler göz alıcı bir güzelliğe sahip olabilmesinden dolayı özel bir parlatma işlemi gerçekleştiririz.Ardından tüm kehribar taşları da parlatılır ve tesbih yapım işlemimiz sona erer.Kehribar Tesbihlerimiz çok kullanımı ve kehribar tesbihlerin tesbihler sınıflandırılmasında en üst kademede bulunmasından dolayı tesbih ailesinde oldukça popülerdir.

Ne tür hammadde kullanıyorsunuz? 

Kehribar, gergedan boynuzu, su aygırı dişi, bağa, mors, balina dişi, fil dişi, mamut dişi, buffolo boynuzu, ren geyiği boynuzu, koç boynuzu, manda boynuzu, narçıl, kuka, katalin, yılan ağacı, öd ağacı, pelesenk ağacı, abanoz ağacı, vengi ağacı, azube ağacı, gül ağacı, zeytin ağacı, şimşir ağacı.

Yeni modeller geliştirmek için ne yapıyorsunuz? 

Yeni modeli bazen düşüncede tasarlıyorum, bazen de tornamda bıçağın gideceği yöne göre hareket ediyorum. Yani bu şiir yazmak gibi kendiliğinden, bir anda içten gelen bir şey...

Niçin damla kehribar?

Kehribar çok uzun yıllarda olgunlaşan çam reçinesidir. Guatr başta olmak üzere, sarılık, stres atma vb. birçok hastalığa iyi geldiği bilinir.

Tesbih bağımlılık yapıyor mu?

Bağımlılık yapıyor. Güzel bir tesbihe alışan bir insanın tesbihsiz durması veya sanatsal değeri olmayan sıradan bir tesbihi çekmesi çok zor olur

Tesbihin bakımı nasıl olmalı?

Kehribar hariç hiçbir malzeme güneşi sevmiyor. Bu sebepten Araplar çok kehribarı seviyor. Güneş ışığı özellikle imamelerde eğilme-bükülmeye ve tanelerde çatlamaya sebep oluyor. Su, ıslak el, ter tesbihin parlaklığını yok ediyor. Hayvansal ürünlerden ve ahşaptan yapılan tesbihlere güvelenme ihtimaline karşı naftalin konması çok iyi olur.

Damla kehribarı,Gram bazında satılıyor bu damla kehribar tespihler. En çok ilaç sanayisinde kullanılıyor. Ateş düşürücü bir özelliğe sahiptir. Eski zamanlarda başı ağrıyanlar veya guatr hastalığı olanlar bunu kolye olarak kullanırlarmış. Karetta karetta dediğimiz kaplumbağa kabuğumuz var. Kaplumbağa kabuğundan oluşan bu tespihin üzerinde 7 bin 500 tane çivili çakılıdır. Bunları elinize aldığınız zaman zaten size verdiği hissiyat her şeye değer. Bunun özelliği toprağın altında milyonlarca yıl kalıp çam sakızının fosilleşmiş halidir.

Kehribarı kadınlar tercih ediyor,

Tiroit bezinin çalışmasına yardımcı olan ve guatr hastalığını engelleyen kehribarı kadınların da kolye olarak tercih ettiklerini biliyoruz.

Kehribar taşının sağlık açısından da birçok faydası vardır. Bilimsel olarak kanıtlanmış özellikleri melankolik ruh haline ve nazara iyi geldiğidir. Çok eski çağlardan bu yana Türk toplumlarında kehribar taşı ‘’kem gözlere’’, ‘’ kötü enerjilere’’ karşı bir nazar koruyucu olarak kullanılmaktadır.

 

Gelelim gerçek kehribar ile sahte kehribar arasındaki farklara;

 

Orijinal kehribar tesbihi sahtesinden ayırt etmenin en kolay yollarından birisi, ısıtılmış bir iğneyi kehribar tesbih tanesine batırmaktır. Eğer sahte bir kehribar ise plastik kokusu alırsınız. Orijinal bir kehribar ise çam ağacı kokusuna benzer bir koku alırsınız.Ultraviyole ışık kullanabilirsiniz. Ultraviyole ışık altına kehribar teşbihi tuttuğunuzda sahte olanı beyaz ışık yansıması yaparken, orijinalinde içten dışa doğru mavi bir yansıma olur.

Orjinal kehribarı tespit etmek için kullanılan en kolay yöntemlerden biriside pamuklu veya yün bir kumaşa sürtme yöntemidir. Pamuklu yüzeye sahip ya da yün bir kumaşa tesbihi bir dakika gibi bir süre ile sürterseniz elektriklenen yüzeyin mıknatıs gibi bazı nesneleri kendine çektiğini görebilirsiniz. Saç, kâğıt gibi nesneleri mıknatıs gibi kendine çeker ise orijinal kehribar tesbih olduğunu anlayabilirsiniz.

TESPİH, USTASINI TANITIR,

Tesbihe değer katan şeyin ustanın tarzıdır..Tesbih ve sahibi arasındaki manevi bağ çok önemlidir. “Ölçülerinden, imamesinden, hitamesinden hangi usta yapmış diye tanınır. Tesbihi çekmek, sevmek insanı mutlu eder. Tesbihi bir noktaya getiren insanlarda tespih bir hastalık mı diyeyim, öyle koleksiyonerler var ki birçok tesbihi olduğu halde bir yenisini aldığı zaman aynı sevgiyi yaşıyor, mutlu oluyor. Siz de bu insanları mutlu ettiğiniz zaman mutlu oluyorsunuz....Bu arada, Sayın başbakanımız BİNALİ YILDIRIM'IN Elazığ ziyaretinde kendilerine tesbih takdim ettim ve çok hem de çok gururlandım..

 

TEŞEKKÜRLER...