İŞTE GERÇEK KENTSEL DÖNÜŞÜM

GÖREVE GELDİĞİ GÜNDEN İTİBAREN ŞEHRİN GERÇEK SORUNLARINA VE İHTİYAÇ DUYULAN ÖNEMLİ PROBLEMLERİNE ÖNCELİK VEREN BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI, BUGÜNE KADAR HEP KONUŞULAN ANCAK SOMUT BİR ADIM ATILAMAYAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNE KARŞIYAKA'DAN BAŞLADI. BUGÜN İLİMİZDE YAŞANAN 4.9'LUK DEPREMİN ÖNCESİNDE BU MÜJDEYİ HALKIMIZA VEREN BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI'NIN ŞEHRİN REEL VE GERÇEK İHTİYAÇLARINI GÖREREK ADIMLAR ATTIĞININ DA KANITI OLDU

İŞTE GERÇEK KENTSEL DÖNÜŞÜM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ikinci ve üçüncü derecede bulunan ihtiyaçlar yerine şehir için birinci öncelikli problemlere eğilmeye ve bu konularda projeler üretmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde şehrin kapalı semt pazarı ve kapalı otopark sorununu çözmek amacıyla İstasyon Caddesi üzerinde bulunan Karayollarına ait arazi ile, şehir merkezinde kent meydanı projesini hayata geçirmek amacıyla Mehmet Akif Ersoy lisesinin arazisini Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bizzat talep eden ve bu talepleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılanan Başkan Şerifoğulları, eski SGK binasını da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan talep etmiş ve 15 Temmuz demokrasi meydanını büyüteceklerini ifade etmişti.

Şehrin çözümsüz gibi görülen sorunlarını büyük bir siyasi nezaket ve özgüvenle devlet büyüklerinden talep eden ve bunda büyük bir başarı yakalan Başkan Şerifoğulları, bu başarılarına yeni bir başarı daha ekledi.

HEP KONUŞULMUŞTU

Şehrimizin ikinci derecede deprem kuşağında yer almasına rağmen, Sivrice ve Palu gibi bazı noktaları birinci derecede deprem bölgesi özelliği gösteren yapısının sıklıkla konuşulduğu, bunun için kentsel dönüşün projelerinin hep konuşulduğu halde somut olarak bir türlü hayata geçmediği biliniyor.

Özellikle depreme dayanıksız ve yüksel risk taşıyan bina stokunun çok olduğu; Karşıyaka, Çatalçeşme, Salıbaba, Aksaray; Gümüşkavak ve Sürsürü mahallerindeki tehlikeye zaman zaman dikkat çeken muhtarlara rağmen bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı.

Değişik zamanlarda “Şu bölge kentsel dönüşüm alanı kapsamına alındı” türü haberler basında yer alsa da bugüne kadar riskli yapıların toplu olarak yıkılıp yerlerine deprem güvenli ve sosyal donatıları yüksek yapıların yapılarak hak sahiplerine verdiğine şahitlik etmedik.

RANTSAL DÖNÜŞÜM

Elazığ’da bugüne kadar kentsel dönüşüm adına yapılan tek uygulama ise müteahhitlerin eski  ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen “çürük” raporuna istinaden yıkılan ve bazı vergi ve harçlardan muaf olduğu için yap-satçıların işine gelen ve kamuoyunda da rantsal  dönüşüm olarak adlandırılan yapılaşmalar oldu.

Parsel bazlı yapılan bu tür yapılaşmalar özellikle kenar mahallelerde riskli yapılarda oturan vatandaşların işine yaramadı. Çünkü bu bölgelerde daireler yüksek bedelle satılamadığı için yap-satçılar bu bölgelere uğrama gereği bile duymadı.

GARİBAN DOSTU ŞERİFOĞULLARI

Bugüne kadar uygulanan bu yanlışlığa rağmen Elazığ Belediye Başkanı bir ilki gerçekleştirdi ve Karşıyaka mahallesinde özellikle mahalle halkının “tabut” olarak gördüğü iskân lojmanlarından başlamak üzere kentsel dönüşüm projesine start verdiklerini kamuoyuna açıkladı.

 

TOKİ İLE SÖZLEŞME

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Karşıyaka Mahallesindeki Kentsel Dönüşüm sorunuyla ilgili attıkları somut adımların olumlu sonuç verdiğini belirti ve müjdeyi verdi. TOKİ ile gerekli protokolleri imzaladıklarını belirten Başkan Şerifoğulları,  bu tavrıyla özellikle evleri en ufak bir depremde ciddi hasar gören vatandaşların gönlünde bir kez daha taht kurmayı başardı.

 

DEPREMDEN ÖNCE AÇIKLADI

Başkan Şerifoğulları, Karşıyaka mahallesinde hayata geçirecekleri kentsel dönüşüm projelerini bugün  sabah saatlerinde yaşanan ve halkımızda büyük bir panik uyandırıp okulların bir gün süre ile tatil edilmesinden bir gün önce açıklamış olması, kendisinin vizyon sahibi ve şehrin gerçek ihtiyaçlarını bilip buna göre adım atan, halkın ve özelliklede gariban insanların hayatlarını ve can güvenliklerini düşünen ideal bir yönetici olma özelliğini bir kez daha teyit etti.