İşte gerçek bir usta...
Ahmet Çöteli/Elazığ'da yaşayan ney ustası Hüseyin Bilal Özen, yaptığı neylerle isteyen herkese ücretsiz kurs vererek tasavvuf musikisi ve dergah kültürünü yaşatmaya çalışıyor.
Elazığ'da yaşayan 3 çocuk babası Hüseyin Bilal Özen (50), dergaha gelen bir öğretmen aracılığıyla neyle tanıştı. 35 yıldır ney üfleyen Özen, 15 yıldır evinin bir bölümünü de atölye haline getirerek ney yapıyor. Şimdiye kadar bine yakın ney yapan Özen, yaptığı neyleri ücretsiz olarak veriyor. Hüseyin Bilal Özen, öğrenmek isteyenlere de dergahta ücretsiz olarak ney üfleme, Türk Müziği nazaliyatı ve musiki dersleri de veriyor. Ailesinin 1416 yılından beri devam ettirdiği dergah kültürünü yaşatan Özen'e her yaştan vatandaş ders almak için dergaha gidiyor.
Hüseyin Bilal Özen, gençlik yıllarında neyle tanıştığını belirterek konuşmasında şunları söyledi,"14-15 yaşlarında Erzurumlu bir hocamız burada ney üflüyordu. Giderken yadigar olarak bir ney bırakıp üflemesini de öğretmişti. O gittikten sonra kendim üflemeyi öğrendim. Öylelikle kendimizi geliştirdik. Daha sonra yapımına merak sardık. Bu bölgede olmadığı için Hatay Samandağından kamışları temin ederek 15 yıldır yapımına da başladık. Musikiye olan ilgimizin ana sebebi dergahtan geliyor. Dergahların geçmişteki esas misyonu halka karşılıksız hizmet etmektir. Musiki de onların araçlarından birisidir. Sonra burada ney dersleri vermeye başladık. Mahalleden, çarşıdan, dışarıdan gelen oldu. Burada neyi hem yaparken hem öğretirken maddi kazanç gütmeden, Allah rızası için, toplum kültürüne katkı olsun diye yaptık. Dergahların ana misyonu bu gibi kültür aktarımı yapmaktır. Biz de o açıdan karşılıksız ney dersleri veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz"
Öğrencilerden Şadi Yıldız, neye merakının dergahtan geldiğini dile getirerek,"Dergahın bendeki önemi çok farklı. Ney bizim kalbimizde farklı bir anlam ifade ediyor. Sesi çok farklı. İnsanın kalbinde değişik şeyler uyandırıyor. Bir aşkı anlatıyor insana. Bu aşk bir insana, canlıya, varlığa değil yaradana karşı olan bir aşk. Biz de neyde Allahı anıyoruz aslında. Onla zikir ediyoruz"diye konuştu.
Öğrencilerden Ahmet Cem ise,"Buraya ney öğrenmeye geliyoruz. Haftanın belirli akşamlarında, belirli saatlerinde ney dersi alıyoruz. Daha sonra musiki icra ediyoruz, meşk ediyoruz. Sesin, ritmin, sözün birleştiği noktada insanların duygularını bu ahenk içerisinde eritmeye çalışıyoruz. Kuran ve sünnetin içerisinde gönlümüzü hoş etmeye çalışıyoruz"dedi.