İran 'Değişim' Dedi

İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Mayıs ayında helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından önceki gün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda reformist kanadın adayı İran Türkü kalp cerrahı Mesud Pezeşkiyan oyların yüzde 53.7'sini alarak ülkenin 9'uncu cumhurbaşkanı oldu.

İran 'Değişim' Dedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Muhafazakâr aday Said Celili ise yüzde 44.4’te kaldı. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise yüzde 49.8 olarak açıklandı. İlk turda katılım rekor seviyede düşük çıkmış, yüzde 40’da kalmıştı.

İran seçimlerinde siyasi gözlemcilerin en çok merak ettiği konu, seçimin kimin kazandığı değil seçime katılım oranının ne kadar olacağı.

İlk turda seçime katılma oranı yüzde 40 olarak görüldü. Ve bu seçimlerde hiçbir aday yüzde 50’yi aşamadı. Ancak Pezeşkiyan, yüzde 40’larda bir oy alarak seçimin favorisi olarak öne çıktı.

Birinci tur seçimlerden sonra beklenen şuydu. Reformist aday Pezeşkiyan karşısında tüm muhafazakâr aday ve seçmenler Said Celili etrafında birleşecek ve seçimleri muhafazakârlar kazanacaktı.

Ancak beklenen gibi olmadı. İlk turda sandığa gitmeyen rejimden hoşnut olmayan muhaliflerden yüzde 10’luk bir kesim sandığa gitti ve reformist aday Pezeşkiyan’a destek verdi ve onu Cumhurbaşkanı seçti.

Seçimlerin belki de en önemli özelliği, ilk turda yüzde 40 olan sandığa gitme oranının yüzde 50’ye çıkmasıydı.

Aslında bu bir değişim özleminin sandığa yansımasıydı. Ülkenin yüzde 60’ının sandık başına gitmemesi o ülkede halkın gelecekten ve hükümetten bir umudunun olmamasının göstergesiydi.

İran bu seçimlerle değişim talebini ortaya koydu.  İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın başta dış politika ve özgürlükler alanındaki sözleri, bölgede komşularıyla birlikte yeni bir güç dengesi olma umudunu getrdi.

Her ne kadar İran’ın geçmişten bugüne İslam ülkelerine bakışı çok müspet olmamışsa da Türk kökenli bir cumhurbaşkanıyla bu konuda da yeni bir sayfa açılması bekleniyor.

Pezeşkiyan, İran’a hayırlı olsun.