'IPARD II Projesi ile İlk 5 Arasına Yerleştik'

Nisa Yılmaz/ Düzenlediği basın toplantısıyla gazetecilerle bir araya gelen TKDK İl Koordinatör Vekili Sertaç Yılmaz, 13 Ekim'de proje kabullerinin sona erdiği IPARD II Programı hakkında bilgi vererek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'IPARD II Projesi ile İlk 5 Arasına Yerleştik'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım Kırsal ve Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatör Vekili Sertaç Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında “IPARD II” Programı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Proje Kabulleri 13 Ekim’de Sona Erdi

Yılmaz, yaptığı basın toplantısında şunları kaydetti: “12 Haziran tarihinde çıktığımız, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tedbiri kapsamında proje kabullerimizi 13 Ekim itibariyle sonlandırmış bulunuyoruz. Bu tedbir kapsamında ilimizde il koordinatörlüğümüzde toplam 12 yatırım başvurusu geldi. Bunun yaklaşık 50 milyon TL’lik bir yatırım tutarı, 25 milyon TL’sini ise hibe tutarı olarak ödeyeceğiz. Bu yatırımlar tamamlandıktan sonra inşallah ilimizde, 4 tane soğuk hava deposu tesisi, 3 tane kırmızı et parçalama tesisi, 3 tane süt işleme tesisi, 1 tane su ürünleri işleme tesisi ve 1 tanede kanatlı et işleme tesisi yatırımlarını kazandırmış bulunacağız.

“42 İl Koordinatörlüğü Arasında 5. Sıradayız”

Şuana kadar IPARD I dönemini başarılı bir şekilde tamamlamıştık. IPARD II döneminde de aynı başarıyı devam ettiriyoruz. IPARD II döneminde çıtayı daha yükseğe taşıyarak 1. sıraya geldik ilk dönemde.  İkinci çağrı döneminde de toplam yatırım tutarı olarak 42 il koordinatörlüğü arasında 5. sıradayız. Bu yatırımların ilimizde hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bu yatırımlarla yılsonuna kadar projelerin incelenmesi bitip sözleşme imzalanacak. Ve 2018 yılı içerisinde hibe tutarları ödenecek. Yeniden Kasım ya da Aralık ayında IPARD’ın 3. çağrısına çıkılacak. Bu çağrı kapsamında da tekrar hayvancılığa ve çiftlik faaliyetlerini desteklenmesine yönelik destek verilecek. Çalışmalarımızı bu yönde ilerletiyoruz. Yanlış yönlendirilmemek adına başvuru sahiplerimizden yatırım fikri olan vatandaşlarımızdan direk, birebir görüşme ile il koordinatörlüğümüze gelip, burada bizlerden bilgi almasını rica ediyoruz. Bu başarıda emeği geçen başta kurum personeli olmak üzere herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. İnşallah 3. çağrıda çıtayı daha da yükseğe çıkarma hedefinde, çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

12 Projenin kabul edilme süreci ve yabancı yatırımcıların katılımına yönelik sorularımızı cevaplayan Yılmaz; “Şuan proje kabulünü gerçekleştirdik, bunlar onaylanacak ama 42 il koordinatörlüğü için 122 milyon EURO bütçe ayrıldı. Bunun 25 milyon TL’sini biz kullanacağız. Türkiye genelinde bütçeyi dolduracak bir proje talebi gelmediğinden dolayı burada uygun görülen projelerin sıralama kriterlerine uyulmadan direk sözleşme imzalanıp yatırımına başlanacak.

“Yabancı Yatırımcılar Hayran Kaldı”

Yabancı yatırımcılar var, dün gelen bir ekip, yapılan yatırımları yerinde gördü ve çok memnun kaldı. Hayvan sağlığı ve hijyen açısından yatırımlarımıza hayran kaldılar. Verdiğimiz desteklerden bahsettik, yapılan işletmeleri gezdik. Onlarında bir yatırım düşüncesi var. Elazığ Valiliği ve Fırat Kalkınma Ajansı ile birlikte görüşmelere devam ediyoruz. Zaten bizim hâlihazırda yurt dışından gelen ve orada yaşayan Elazığlı vatandaşlarımız var. Fakat Valiliğimizin açtığı kanal, yeni bir kanal. Faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.