İNŞAAT İŞÇİLERİ BU KEZ SINAVDA TER DÖKTÜ
Elazığ'da Müteahhitler Derneği ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu tarafından inşaat işçilerine yönelik sınav yapıldı
Elazığ’da Müteahhitler Derneği ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu tarafından inşaat işçilerine yönelik sınav yapıldı. İlk önce inşaatta uygulamalı sınavdan geçen ustalar, ardından yazılı sınav oldu. Türkiye’de devrim niteliğinde olan ve geçen sene 25 Mayıs 2015’de yürürlüğe giren kanun çerçevesinde ustaların sınavını yapmak amacıyla bir araya geldiklerini belirten Elazığ Müteahhitler Derneği Başkanı Osman Avcıl, sınavın hem bölgede hem de Türkiye’de ilk olduğunu söyledi. Konfederasyon ve derneğin beraber düzenlediği çok önemli bir sınav olduğunu aktaran Avcıl, “Dünya çapında geçerliliği olan ustalık belgesinin sınavını yapıyoruz” dedi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu olarak sosyal ve mesleki proje içerisinde bir kuruluş oluşturduklarını ifade eden İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, “Bu kuruluşun maksadı inşaat içerisinde çalışanların uluslar arası nitelikte eğitilmesi ve bu eğitimle beraber hem yazılı, hem de uygulamalı emeğe dayalı bir sınav yapılıyor. İşçilerin performans değerlendirmesinin dışında birde yazılı bilgi ve teoriye dayalı bir sınav olacak. Bu sınavların her ikisinden geçerlerse belgelendireceğiz. Performanstan geçer yazılıdan kalırsa, yazılıdan tekrar sınav yapacağız. İki sınav hakları var. Sınav neticesinde başarısız olurlarsa ulusal yeterlilik ölçütlerine göre mecburi eğitime alınacaklar” diye konuştu.
“EĞİTİM ALMAYAN USTA OLAMAYACAK”
Mecburi eğitimlerde uluslararası standartlara göre akredite edilmiş kuruluşlar tarafından belge verileceğini aktaran Tellioğlu, “Bunlar çıraklık kursu ve milli eğitim gibi yapılardan alınamayacak. Sadece ulusal yeterliliği olan mesleki ve ulusal standartlara uygun, uluslararası İLO sözleşmeleri hukuku çerçevesindeki tanımlanmış ölçütlere göre bu eğitimi almak durumundalar. Başka türlü aldıkları eğitim geçerli kabul edilmeyecek. Bu eğitimleri almayan işçiler ise bundan sonra başka kuruluşlarda sınava girme hakları olmayacak. Bu eğitim alınmadığı taktirde usta olunmaz” dedi.
Sınavların kamera kayıtları altında yapıldığını ve 5 yıl arşivde tutulduğunun altını çizen Tellioğlu, sektörde 18 ay çalışmışlığı olanların belgelerinin hiçbir ücret ödenmeden yenileneceğini kaydetti.
Türkiye’de ölümlü kazaların en çok olduğu bölümün inşaat sektörü olduğuna vurgu yapan Tellioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:“Burada sınavla, eğitimle, belgelendirmeyle ve bilinçle inşaat sektöründeki ölümlü iş kazalarını asgari seviyeye düşürmeyi hedefliyoruz. Bilinçli malzeme kullanımı sağlayarak, israfın önüne geçeriz. Bizim bu sınavlar uluslararası olduğundan dolayı geçen ustaların aldığı belgeler dünyanın bütün ülkelerinde geçerli olan belgedir. Sadece Türkiye’de çalışma hakkı oluşamayacak. Amerika’dan İngiltere’ye, Japonya’dan Kore’ye kadar bu alandaki ustalık belgesiyle çalışma hakkını elde etmiş olacak.”