İMO Elazığ Temsilcisi Kaya: 'Yerinde Dönüşümü TOKİ Yapmalı'

Eski binalarda oturanların birçoğunun dar gelirli vatandaşlar olduğunu vurgulayan Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ temsilcisi Hıdır Kaya 'Devlet TOKİ marifetiyle bu işe el atarsa yerinde dönüşüm hızlı bir şekilde ilerler çünkü bir vatandaşın binasını yeniden yapmaya ekonomik olarak gücü yetmez' dedi.

İMO Elazığ Temsilcisi Kaya: 'Yerinde Dönüşümü TOKİ Yapmalı'

Mühendisleri Odası Elazığ temsilcisi Hıdır Kaya yerinde dönüşüm ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Eski binaların yenilenmesinden yana her zaman görüş bildirdiklerini kaydeden Kaya “ Benim kişi olarak da   Türkiye genelinde inşaat mühendisleri olarak görüşümüz  geçmişte yapılmış eski binaların değişmesinden yanayız.  Vatandaşlar yeni binalarda insanlar içinde korkmadan otursunlar.   Bunu gerçekten çok önemsiyoruz. Özellikle bakanlığın sunmuş olduğu yerinde dönüşümlerde 750 bin TL hibe ve 750 bin kredi desteğinden vatandaşlar yararlanıp bu sunulan fırsatı değerlendirmeliler. 20 yıl ve daha önce yapılmış binalar bana göre yenilenmeliler.  O zamanlar radye temel yoktu, düz demir kullanılıyordu en önemli o zamanlar hazır beton yoktu. Hatta bazı binaların yapımında betonyer bile yoktu yerde harç yapılıyordu karışım esnasında çimento tozu suyla karışıp gidiyordu. Yine Kuyulu kumu kullanılırdı. Onun içinde yumru büyüklükte taşlar vardı ve bırakın taşın kırılması, kumun yıkanmasını elekten geçmeden direkt kamyonlar doldurulup inşaatlara gönderiliyordu.  Bu olumsuzlukları yaşadığımızı hatırladıkça üzülüyorum. Bu kadar ağır depremlere rağmen o eski binaların çoğunun ayakta durmasına hayret ediyorum. Bu nedenle bizden görüş istenilen her resmi toplantıda söylediğimiz şudur “İnsanlarımız evlerinin içinde korkmadan otursunlar bu binaların yenilenmesi taraftarıyız” ifadelerini kullandı.

İMO Elazığ Temsilcisi Kaya: 'Yerinde Dönüşümü TOKİ Yapmalı'

ESKİ BİNALARDA OTURANLAR DAR GELİRLİ KONUTLARINI YENİLEMEYE GÜCÜ YETMEZ

Yapı denetim firmalarının 2000 yılında büyükşehirlerde pilot bölge olarak faaliyete başladıklarını Elazığ’a ise 2012  yılı itibariyle Elazığ’da da bu firmalar hizmet vermeye başladığını kaydeden Kaya “ 2012 yılından sonra yapılan binalarda hiçbir sorun yok. Ondan önce yapılan binalar peyder pey 5-10 yıla yayılacak bir şekilde yenilenmeli. Bu değişimlere belediyelerin bütçesi yetmez. Devlet bu dönüşümlere destek vermeli. Özellikle TOKi marifetiyle bu işe bir el atmalı.  Çünkü eski binalarda dar ve orta gelirli insanlar oturuyor. Hali vakti olanlar yeni binalara ya da dubleks evlere taşınıyor.  O nedenle buralarda oturanların birçoğunun evlerini yeniden yapabilme gücü yok. Devlet uzun vadeli vatandaşları borçlandırarak bu dönüşümü yapmalı. Tabi ki öncelikle deprem bölgelerinde olan ve fay hatları üzerinde olan illerden başlanılmalıdır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.