İMKON, Yapı Sektörünün Sorunlarını Bakanlığa Taşımaya Hazırlanıyor

Türkiye'de inşaat sektöründe ve uluslararası müteahhitlik alanlarında faaliyet gösteren müteahhitlerimizi temsil eden üç federasyonu, kendi çatısı altında bir araya getirerek sektör temsilcilerinin sözcülüğünü üstlenen, kısa adı İMKON olan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu önemli bir kuruluş olarak ciddi çalışmalar yapıyor. 

İMKON, Yapı Sektörünün Sorunlarını Bakanlığa Taşımaya Hazırlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konfederasyona bağlı 5 federasyon, 51 dernek ve 120.000 üye ile müteahhitlerimizin yurtiçi ve uluslararası sektörel, ekonomik, yerel yönetimler ve hükümet ile olan sorun ve taleplerine çözüm üretmek amacıyla kurulan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’nu ziyaret eden Gazetemiz İmtiyaz sahibi ve Doğu Ahşap ve İnşaat Firması Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Toprak, sektörün sorunlarını istişare ettiler.

Sektörün sorunlarını bizzat sektörün içinde bulunan biri olarak ileten Toprak, bu konularda çalışma yapılması talebini iletti.

Üyelerden gelen sorunların çözümü amacıyla çalışma yaptıklarını ve bunu önümüzdeki günlerde Çevre, Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığına ileteceklerini ileten Genel Başkan Tellioğlu, müteahhitlerin sorularının çözümü için yoğun bir gayret gösterdiklerini ifade etti.
Doğu Ahşap ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Toprak’tan sektörün yaşadıkları sorunları dinleyen Genel Başkan Tellioğlu, Bakanlığa yapacakları müracaatta şu konuları dile getireceklerini ifade etti:

“Yapı denetim ile sözleşme yapma yetkisi arsa sahibi haricinde, müteahhit firmaya da tanınmalıdır. Mevcut durumda yapı denetim, müteahhit ile sözleşme yapamadığı için yapı denetim hizmet bedelini %99 müteahhit ödese de ödeme giderini faturalı resmi gider olarak gösterememektedir. Bu husus, kamu eliyle kayıt dışılığa yol açmakta, Müteahhite ekstra %20 KDV %30 vergi yükü oluşturmaktadır.

İnşaat ruhsatı aşamasında yapı denetim havuz sisteminde 1 değil en az 3 yapı denetim firması atanmalıdır. Mevcut durumda il içinde uzak bölgelerde ve küçük metrajlı yapılar ve benzeri sebeplerden haksız bedeller istenerek işi zorlaştırmaktadırlar. Müteahhit, tek bir yapı denetime mahkum edildiğinden çoğu zaman bu haksız istekleri karşılamak zorunda kalmaktadır.

Havuz sisteminden sıralı aynı statüde olan 3 firmadan birini seçme hakkı tanınması, ekstra para talebi ve iş beğenmemezliğin önüne geçilmesinde etkili olacaktır.

Ayrıca, hX yüksekliği 20.50 üzerindeki yapılardaki anormal yüksek yapı denetim hizmet bedeli aşağıya çekilmeli, belli bir uzak mesafede ve küçük metrekare altındaki inşaatların yapı denetim hizmet bedelleri makul oranda artırılmalıdır.

Küçük Yapılar için maksimum mahya kotu 6.50 m geçmemek kaydı ile 500 m2 altındaki yapılar şantiye şefi ve proje müellifieri ve yerel yönetimler denetiminde olup, yapı denetim uygulamasından çıkartılmalıdır, Böylece, yapı denetim firmalarının bu tür küçük metrekareli İşleri küçük bulması veya mesafe uzaklığı gibi sebeplerden şikayete konu edilen sorunların bir nebze önüne geçilecektir.

Yapıların, özellikle depreme karşı taşıyıcı kısmını oluşturan statik yapıdan (betonarme) sorumlu resmi taşeronluk oluşturularak, taşıyıcı sistemin işçilik (kalıp-demir) uygulamasından sorumluluk verilmeli, ayrı zamanda projede öngörülen değerde çıkmayan beton firmalarda ceza-i sorumluluk yüklenmelidir.

Yapı denetim elamanlarının genel olarak çok genç ya da kamuda (Karayolları, DSİ) gibi üst yapı ile ilgili olmayan kurumlardan emekli olan ileri yaştaki kişiler olması, üst yapı tecrübe birikimi olmadıklarından rehberlik yönleri yetersiz kalmaktadır. Bu durum yapı denetim kalitesini zayıflatmaktadır.

Önerimiz, yapı denetim firmalarında görev alacak personellerin görev ihtisas alanlarında kısa da olsa özel eğitim sertifikasyonuna tabi tutulmak, denetim kalitesi ve rehberlik yönleri geliştirilmelidir. Yapı denetim sistemine yönelik yapı İzin belgesi alındıktan sonra şantiye şefi, yapı sahibi, yapı müteahhidi ve proje firmasından katacağı kalite analiz anketi yapılarak muhakkak geri dönüşüm hizmet kalitesi ölçümü yapılmalıdır.

Yapı denetim firmasının batması, kaçması, şantiye şefinin istifası veya ölümü halinde ruhsat yenilenmesi gerekmektedir. Bu durum, müteahhite ve ilgili kurumlara gereksiz iş yükü ve zaman kaybı getirmektedir. Ayni parselde çoklu blok yapılarda yapı ruhsatı ve Yapı Denetim şefi tek olduğundan; gerek kentsel dönüşüme gerekse Anadolu'daki yapılaşmalarda gecikmelere sebep olmaktadır.

*Birçok yapı denetim şirketi patronu yasal çerçeve içerisinde farklı ad altında yeni yapı denetim firmaları kurmaktadır. Haksız rekabeti önlemek ve diğer yapı denetim firmalarının kazançlarını artırmak adına bu tür durumlarda yapı denetim sayısında kısıtlamaya gidilmelidir.

Bazı yapı denetimlerin “Cumartesi ve Pazar günleri çalışmıyoruz ve bazı beton dökümlerinde şimdi yoğunuz gelemeyiz” türü söylemleri zaten kısıtlı olan inşaat sezonunda büyük sorunlar oluşturmaktadır.”

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’nun sektörün yaşadığı sorunları ilgili Bakanlık olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iletme çalışması ve çözümlerini yakından takip etme konusundaki gayretlerini memnuniyetle karşılayan sektör temsilcileri, İMKON Genel Başkanı Tellioğlu’na teşekkür ediyorlar.