İMAR RANTI DEVLETE GEÇİYOR
BELEDİYELERDE EN ÇOK KONUŞULAN VE İSTİSMAR EDİLEN, İMAR UYGULAMALARINA HÜKÜMET EL ATTI. BELEDİYELERİN YETKİLERİ KISITLANIYOR. YÜKSEK BİNA YAPIMINA ENGEL GELİYOR. İMAR DEĞİŞİKLİĞİNDEN DOĞAN DEĞER ATIŞLARI DA NE SPOR KULÜPLERİNE NE DE ÖZEL ŞAHISLARA GİDİYOR. RANTIN YENİ SAHİBİ BİZZAT BELEDİYELER VE KAMU.
Belediyelerde her dönem en çok tartışılan ve birçok keyfi uygulamalar ile şehirlerin kaderinde ve siluetinde olumsuz izler bırakan imar konusuna merkezi hükümet el attı. Bundan sonra belediyeler parsel bazlı imar uygulaması yapamayacak ve istediği yüksekte bina yapılmasına müsaade etmeyecek.
ÇALIŞMA SONLANDI SIRA TBMM’DE
Mehmet Özhaseki’nin başkanlığında Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından yaklaşık 6 ay önce başlatılan yeni imar taslak çalışması tamamlandı. Yerel Yönetimler Başkanlığı, bu düzenleme için ciddi bir ön çalışma yaptı. İmarda en çok tartışma yaratan konular ile belediyelerin en çok inisiyatif kullandığı alanları tespit etti.
Birçok belediye başkanı ile imar komisyonunu zan altında bulunduran parsel bazlı imar değişikliklerinin hem toplumda hem de şehrin genel imar dokusunda geri dönülmez sorunlar teşkil ettiğini gören komisyon, bu hususta belediyelerin parsel bazlı imar değişikliği yapma yetkisini elinden alınmasının doğru olacağına karar verdi.
YÜKSEK BİNALARA TIRPAN
Ak Parti Yerel Yönetimler başkanlığı tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde meclise teklif edilecek yeni düzenlemede en çok dikkat çeken hususlardan biri de artık yüksek binalara izin verilmemesi olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın” İstanbul’a ihanet ettik” şeklinde ve sıklıkla dile getirdiği dikey mimari eleştirisini dikkate alan komisyon bu konuda da sert yaptırımlar getiriyor.
İŞTE İMARDAKİ SON DEĞİŞİKLİKLER
Meclis'e sunulması planlanan teklif ile yüksek yapılara sınır getirilecek ve kentlerin silüetlerinin bozulması engellenecek kararlar şunlar:
İmar planlarında "yükseklik serbest" tanımı yer almayacak.
Her ilçe için çevresindeki yapılara bakılarak kat sınırı konacak.
Bu sınırları, belediye meclisleri belirleyecek.
NE AMAÇLANIYOR?
AK Parti'nin teklifiyle şunlar amaçlandı;
Yüksek yapılara sınır getirilecek,
Kişiye özel planların önüne geçilecek,
Rant kişiye değil kamuya gidecek,
Her ile farklı cezalar kesilerek kaçakla mücadele artacak,
İskele yapımına sınır getirilecek,
Evini güçlendirme hakkı verilecek,
Mülkiyet hakkı yasa ile korunacak.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA YETKİ
Yeni düzenleme ile artık binalar istediği kadar yukarı gidemeyecek. Bundan sonra yükseklik kısıtlanacaktır. Mevcut olan yapılarla ilgili de 1 Temmuz 2020 tarihine kadar belediyelerin bunları düzeltmesini talep ediliyor. Bu tarihe kadar belediyeler gerekli düzenlemeleri yapmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu resen yapacak.
BELEDİYELER PARSEL BAZLI İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YAPAMAYACAK
Bundan sonra hiçbir belediye parsel bazlı imar değişikliği yapamayacak. Ancak talep olursa adadakilerin hepsinin rıza göstermesi suretiyle ada bazlı değişiklikler yapılabilecek.
İMAR RANTI DEVLETİN KASASINA GİRECEK
Ada bazlı imar değişikliğinden doğan değer artışı ve rant kamuya gidecek. Bu değer artışının yüzde 25'ini ilçe, yüzde 25'ini büyükşehir belediyesi, yüzde 25'i bakanlığın, yüzde 25'i de maliyenin hesabına yatırılacak.
Fonksiyon değişikliğiyle ilgili bir kısıtlama getirilmiyor. Örneğin okul olarak kullanılan bir binanın hastane ya da farklı bir işyerine dönüştürmek isteyenlerden alınacak değer artışının tamamı kamuya gidecek.
KÖYLERDEKİ YAPILAŞMADAN VALİLİK SORUMLU
Köylerde yapılacak yapılarla alakalı vatandaşların valilikten onay getirmesi gerekliliği geliyor. Ruhsata tabii olmayan yapılar için tek şart, valilikten onay alınması. Bu süreç içinde köylerdeki yapılardan şehirlerdeki gibi bir harç alınmayacak.