İlkokullarda karne dönemi sona eriyor

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 yılında eğitim sisteminde devreye girecek yenilikleri açıkladı. Bu yenilikler arasında en dikkat çekeni ise ilkokullarda karnelerin kaldırılarak gelişim raporu uygulamasına geçilecek olması. Bakan Tekin, ayrıca LGS'nin kalkmayacağını ve öğretmen atamalarıyla ilgili önemli detayları paylaştı.

İlkokullarda karne dönemi sona eriyor

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada 2025 eğitim-öğretim yılından itibaren ilkokullarda karne yerine öğrenci gelişim raporlarının kullanılacağını duyurdu. Yeni uygulamanın öğrenci başarısını daha kapsamlı bir şekilde değerlendirme amacı taşıdığını ifade eden Tekin, bu kararın eğitim sistemine önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

Bakan Tekin, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) hakkında da konuştu. LGS’nin kaldırılmayacağını vurgulayan Tekin, sınav içeriklerinde müfredatla uyumlu bir güncelleme yapılacağını açıkladı. Velilere, çocuklarını sınavdan çok müfredata odaklamaları yönünde çağrıda bulundu.

2024 KPSS’ye giren öğretmen adayları için yeni kadro dağılımlarının yapıldığını söyleyen Tekin, bu süreçte son KPSS atamasının yapılacağını belirtti. 2025 itibarıyla KPSS yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) uygulanacak. Tekin, AGS’nin klasik testlerin ötesine geçerek öğretmen adaylarını daha geniş bir değerlendirme sürecine tabi tutacağını ifade etti. Yeni sistemde başarılı adaylar, Millî Eğitim Akademisi’nde eğitim aldıktan sonra öğretmen olarak atanacak.

Bakan Tekin, özel okul ücretleri ve öğretmen maaşları konusuna da değindi. Bazı özel okulların öğretmen maaşlarını kamu maaşlarına yakın seviyelerde tuttuğunu belirten Tekin, enflasyon oranında zam yapmayan özel okulların, bunu farklı yollarla telafi ettiğini söyledi. Bu konuda yeni bir yönetmelik çalışması yapılacağını duyuran Tekin, öğrenci velilerini ekonomik anlamda mağdur eden uygulamalara karşı tedbir alınacağını ifade etti.

Öğretmen alımında uygulanan mülakat sistemiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Tekin, mülakatların adalet ve hukuk ilkeleri çerçevesinde yapıldığını söyledi. Eleştirilerde bahsedilen aday sıralamalarındaki değişikliklerin, mülakat performansına dayandığını ifade eden Tekin, bu süreçte kul hakkına önem verdiklerini vurguladı.

Tekin, dijital bağımlılıkla mücadele kapsamında yapılan çalışmalara değinerek çocukların güvenliği için adımlar attıklarını açıkladı. Ayrıca bazı öğretmenlerin sosyal medya platformlarındaki tutumlarıyla ilgili CİMER’e gelen şikâyetlerin arttığını belirtti. Velileri ve öğrencileri rahatsız edecek uygulamalara kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini ifade eden Tekin, bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

Bilim ve Sanat Merkezleri’ndeki (BİLSEM) sınav sisteminde de yenilikler olacağını açıklayan Tekin, 2025 yılında tamamen yerli ve millî bir zekâ testi uygulamasının hayata geçirileceğini duyurdu. Daha önce kullanılan yabancı menşeli sistemlerin yerine Türkiye’de geliştirilen bir uygulamanın kullanılacağını belirtti.

Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Tekin, Suriyeli öğrencilerin eğitimine dair süreçlerde de destek verileceğini söyledi. Suriyeli ailelerin dönüşleri ertelese bile çocukların eğitimlerine devam edecekleri belirtildi.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamaları, eğitimde yeni dönem için önemli ipuçları verirken, uygulanacak yeniliklerin hem öğretmenler hem de öğrenciler açısından nasıl sonuçlar doğuracağı merakla bekleniyor.