'İlimize modern bir canlı hayvan pazarı kazandırıyoruz'
Karkas et fiyatlarında artış olmaması için yerli besiciyi desteklemek gerektiğini ifade eden Elazığ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Elazığ'a modern bir hayvan pazarı kazandırdıklarını dile getirdi.
Elazığ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, gündeme dair gazetemiz Hakimiyet’e önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Dumandağ, geride bıraktığımız son 10 ayda neredeyse bütün gıda ürünlerine zam geldiğini ancak karkas et fiyatının fazla artmadığını dile getirdi.
ŞUAN PİYASADA EN UCUZ OLAN ŞEY ETTİR
Dumandağ, sözlerine şöyle devam etti: “Kırmızı et fiyatı yaklaşık son 10 aydır neredeyse hiç zam gelmedi. Geçen yıl Ramazan ayından önce karkas et fiyatı 380-390 lira bandındaydı. Sonra düşüşe geçti. Bugün itibariyle karkas et kilo fiyatında çok fazla bir şey değişmedi.Bana göre Tavuk etine ya da başka gıda ürünlerine bakıyorsun şuan piyasada en ucuz olan şey ettir. Çünkü ithal hayvan ve ithal etten dolayı uzun bir zamandır et fiyatları baskı altında tutuluyor. Belirli bir süre böyle gider. Yeterince ithal et piyasada var.” dedi.
“İTHAL ET FİYATLARI BASKILIYOR”
Etin kilosunun olması gereken fiyatının bu olmadığını dile getiren Dumandağ; “İthal dana için devletimiz destek verirse besici ayakta durur. İç piyasada yerli dananın kilosu en son 350- 360 lira civarındaydı. Bu fiyatlara bakıldığında karkas et fiyatının şuan 400-450 civarı olması gerekiyor. Dışarıdan hayvan gelirse besiciyi zarar ettirmez. Çünkü ithal hayvan ucuz geliyor. Onlar şuan 210- 215 liraya mal oluyor. Şuan besi çiftliklerindeki hayvanların yaklaşık yüzde 40’ı ithal hayvanlardan oluşuyor. Bu devam ettiği için et fiyatlarında en fazla yüzde 5-10 artış yaşanır. Daha yüksek bir artış olmaz.”
AVRUPA’DAN İTHAL HAYVAN GELMİYOR
Şuan Avrupa’da hayvanlarda mavi dil hastalığı olduğunu ifade eden Dumandağ “ Şuan Avrupa’da hayvanlarda mavi dil hastalığı var. İthalat oradan durduruldu. Güney Amerika’dan ithalat devam ediyor. Et ve Süt Kurumu ithalatı yapıyor. Piyasanın tam ihtiyacını karşılayamıyorlar. İthalat hızlanırsa piyasa daha da iyi olur diye düşünüyorum. Besiciler ahırlarını boşalttıklarında 30-40 gün içinde yeniden doldurmak istiyorlar. Sıra aylar sonra geliyor. Geç gelince besicinin kazanç ve zaman kaybı oluyor” diye konuştu.
2024 BEREKETLİ GEÇTİ
2024 yılının ekonomi anlamında bereketli geçtiğini ifade eden Dumandağ “ 2023 ve 2024 yılları hububat hasadında bol ve bereketli geçti. İki yıldır arpa 7-8 lira arasında satılıyor. Bu yıl mısır fiyatları bayağı arttı. Geçen yıl mısır çoktu ve ucuzdu. Mısır ucuz olunca çiftçiler mısır yerine arpaya yöneldiler. Bu yıl da tersine oldu. Mısır pahalı, arpa ucuz oldu. Besiciler için bu gelişme iyi tabi, diğer ürünler gibi fiyatı artsaydı besiciler için çok kötü olurdu. “
ELAZIĞ’A MODERN BİR HAYVAN PAZARI KAZANDIRIYORUZ
Dumandağ “Eski yerimizin artık Elazığ’ın ihtiyaçlarını karşılamadığını gördük. Bunun üzerine Fırat Kalkınma Ajansı’na bir proje sunduk. Projemiz kabul gördü. 50 dönümlük araziyi Ticaret Borsası olarak satın aldık. Çalıştık, çabaladık, emek sarf ettik. Önceki dönem ve şimdiki milletvekillerimiz bize destek verdi. Elazığ Belediyesi ile orada ortak bir proje uygulamaya başladık. İhalesi yapıldı. Projenin yaklaşık yüzde 30’u bitti. Önümüzdeki yıl İnşallah projemiz bitecek. Modern bir hayvan pazarı ilimize kazandıracağız. İlimizdeki vatandaşlara, Doğu ve Güneydoğu’dan gelen tüccarlara da hizmet verecek. Hemşerilerimize güzel bir tesis kazandıracağımızı düşünüyorum” diye kaydetti.
BESİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ BİN 250 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Memleket için hayırlı işler yapmak için mücadele ettiklerini belirten Başkan Dumandağ “ Besi OSB’de 2017 yılından beri uğraş veriyoruz. 13 arsanın tahsisi yapıldı. Altyapı ihalesi gerçekleştirildi. Uzun uğraşlarımızın meyvesini aldık. Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi ve Ticaret Borsası olarak emek verdik. Arsa tahsisi yapanlar bir kısmı TKDK’dan projelerinin onaylanmasını bekliyor bir kısmı da kendi imkânlarıyla yapacak. Toplam 61 parselimiz var. Bu yılın sonunda parsellerin tamamı dolacak diye tahmin ediyorum. Tam kapasiteye ulaştığında yaklaşık 7 bin 300 büyükbaş hayvan orada beslenecek. Yılda 4 bin 500 ton et üretimi olacaktır. Bu da dolaylı ya da direkt çalışanları ile en az bin 250 kişiye istihdam sağlayacaktır. OSB’miz çevreye de duyarlı olacak. Hayvan dışkıları biogaz ile elektrik üretimine destek vereceği için çevre kirliği de olmayacak. Buranın oluşmasında emek veren önceki ve şimdi görev yapan valilerimize, milletvekillerimize, Elazığ Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Birlik, beraberlik olunca işler yürüyor. Bireysel ya da bir kurum olarak işleri tek başına yapamayız. Memleket için hayırlı işler yapmak için mücadele ediyoruz. Bu projede onlardan biridir diye düşünüyorum” diye aktardı.
BESİCİYE DESTEK ŞART
Dumandağ, “ Yerli besiciyi desteklemek gerekiyor. Geçmiş yıllarda biz et ve canlı hayvan ihraç ederken şuan biz canlı hayvan ve et ithal ediyoruz. Bu ithalatı en az seviyeye indirmemiz gerekiyor. Yıllar önce bir basın mensubu sormuştu. Hayvancılığın hali ne olacak diye? Bende o gün tedbir alınmazsa gün gelir ithal hayvan getirmek zorunda kalırız diye cevaplamıştım. Keşke bugün haklı çıkmasaydım. Şu an ithal et ve hayvan günü kurtarmak için iyidir ama; gelecek için pek parlak değil” diye konuştu.
TARIM BAKANINDAN TKDK DESTEKLERİ İÇİN ÖNCELİK TALEP ETTİK
Başkan Dumandağ son olarak ise, “ 2005 yılından beri TOBB’da konsey üyesi olarak görev yapıyorum. Kasım ayında Tarım ve Orman bakanımızın da tüm ekibiyle konsey toplantısına katılmıştı. Orada BESİ OSB’nin bir an önce dolması için TKDK desteklerinde ilimiz için öncelik talebinde bulundum. Burası dolmazsa devletin ve vatandaşın parasına yazık olacak. Ful kapasite dolarsa ülkemize ve ilimiz ekonomisine önemli bir katkı sunacak diye iletmiştim. Kendisi de notlarını aldı ve gerekli destek için sözümüzü aldık” ifadelerini kullandı.