İlim Yayma Cemiyeti özür ve yanlıştan dönülmesini bekliyor

İlim Yayma Cemiyeti Elazığ Şubesi, bir vakıf tarafından amacı dışında kullanılarak düğün salonu olarak kiraya verildiği iddia edilen binayla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

İlim Yayma Cemiyeti özür ve yanlıştan dönülmesini bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan açıklamada sosyal medya paylaşımlarıyla konunun çarpıtıldığı vurgulanırken bu işi düzelmenin tek yolunun özür dileyerek yanlıştan dönülmesi olduğu vurgulandı. İlim Yayma Cemiyeti Elazığ Şube Başkanı Şahin Kara imzalı açıklamada: “İlim Yayma Cemiyetimizin sosyal medya hesaplarından paylaştığımız, İlim ve Hayra Hizmet Vakfı yönetimi tarafından yapılan yanlışın düzeltilmesine ilişkin açıklamalarından sonra kamuoyunda yapılan değerlendirmeler üzerine, İlim Yayma Cemiyeti Elazığ Şubesi olarak bir basın açıklaması yapma ihtiyacı oluşmuştur.
Bizler; dünyamızın, ülkemizin, ilimizin ve beldemizin yaşanabilir olması için elimizden geleni yapmalıyız. Tüm resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları, basın ve idareciler; ''Hakkın, doğrunun, iyinin, güzelin kimden geldiğine ve kimin için olduğuna bakmaksızın yanında olmalı, haksızlığı, yanlışı, kötüyü, zulmü, kimin yaptığına bakmaksızın, karşısında durmalı.’’ ahlaki ilkesinin savunucusu ve yaşatıcısı olmalıyız.

İlim Yayma Cemiyeti olarak sosyal medya hesaplarından konu ile ilgili yaptığımız paylaşımlardan sonra yapılan yanlışa odaklanmak, yanlışın düzeltilmesini talep etmek, doğrunun yanında olmak yerine, bazı kişiler tarafından adı geçen vakfı ve o vakfın geçmişte yaptıklarını, açıklamaya konu olan binayı kiralayan firmayı öven, binanın farklı amaçlarla kullanılmasını isteyen görüşler gündeme getirilerek kişileri ve kurumları hedef alan, konu ile alakasız açıklama ve paylaşımlar yapılmaktadır.  

Konu ile ilgili yapılan açıklamalara baktığımızda olayın asıl sorgulanması gereken yönünün gözden kaçtığı kanaatindeyiz. Bu tarz paylaşım ve açıklamalar; yaşanan olayı, yapılan yanlışı örtbas etmekten, yanlışa ortak olmaktan, yeni haksızlıklara yol açmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Yapılması gereken “yanlışa ve haksıza karşı durup, doğrudan ve haklıdan yana taraf olmak” ilkesi doğrultusunda açıklamalar yapmak ve ilkeli bir duruş sergilemektir. Bizce asıl sorulması ve tartışılması gereken sorular şunlardır:

1. Vakıf mallarının gerekçesi ne olursa olsun, bağış amacı dışında kullanılması, vakfa arsayı bağışlayan bağışçının varisleri Tayfur Özkaynak Bey ve Ayşe Seda Özkaynak Hanım tarafından da bu vakfiyenin bu şekilde kullanılmasının doğru olmadığını kamuoyuna beyan etmelerine rağmen bu işlemin yapılması doğru mudur?

2. Bırakın söz vermeyi, yazılı anlaşmaları gerekçesi ne olursa olsun feshetmek, sözünde durmamak vakıf kültürü ve ahlakına yakışır mı?

3. Bu yurdun yapılması için ciddi emekler sarf eden, projesini çizen, hâlâ kullanım hakkı ve süresi İlim Yayma Cemiyetine ait olan bir binanın, sözleşmeleri hiçe sayarak başka bir kuruma kiraya verip hak gasbına yol açmak doğru mudur?

Bizler konu ile ilgili açıklamalar yaparken yaşanan olayı kişilerden ve kurumlardan bağımsız, bilgi ve belgeler ışığında değerlendirmekteyiz. Bu bilgi ve belgeler İlim Yayma Cemiyetinin sosyal medya hesaplarında paylaşılmıştır.

Bir vakfın, kurumun veya şahsın yaptığı bin tane doğru ve güzel iş, bir tane yanlışı doğruya dönüştüremez. Yanlış, yanlış olarak kalmaya devam eder. Yanlışı düzeltmenin yolu özür dileyip yanlışı ortadan kaldırmakla mümkün olur. Amacımız yanlışın düzeltilmesidir. Bizler kişilere ve kurumlara değil, yanlışa karşı, doğrunun yanında olduğumuzun ve olmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.  SAYGILARIMIZLA…” ifadelerine yer verildi.