İlçelerde Konut Krizi 

24 Ocak 2020 depreminden bugüne değişik kez şiddetli depremlerle sarsılan Elazığ şehir merkezinde yaşanan konut krizi, yıkımların başlamasıyla birlikte ilçelere de taşındı.

İlçelerde Konut Krizi 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 tarihinde 6.8 ve 27 Aralık 2020 tarihinde 5.6 şiddetindeki depremlerle sarsılan ve binlerce artçı sarsıntının ardından 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen deprem felaketlerinden de ciddi yara alan Elazığ’da ciddi bir konut krizi yaşanırken yıkımların başlaması ile birlikte ilçelerde de ev bulmak imkansız hale gelmeye başladı.

MARAŞ DEPREMLERİ YENİ KRİZİ TETİKLEDİ

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle Elazığ’da yıkılan yapıların yerine yaklaşık 25 bin yeni konut inşa edilmişti ve yeni konutlarla birlikte kiralar yer yer 500 ila 600 TL gibi rakamlara düşmüştü. Ancak Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından on bini aşkın yapının ağır hasar gördüğü Elazığ’da yeniden bir konut krizi ortaya çıktı.

İlçelerde Konut Krizi 

YİNE AYNI FIRSATÇILAR

24 Ocak depreminin yaşanmasının ardından o günkü ekonomik şartlara göre 2 bin 500- 3 bin lira bandına çıkan standart konut fiyatları bile tepki alırken bugün Elazığ merkezinde bin 500 liralık evler kanuna aykırı bir şekilde baskı ve dayatmayla boşaltılarak 10 katı fazlasıyla yeniden kiraya veriliyor. Yüzde 25’lik kira artışını göz ardı eden fırsatçı ev sahipleriyle baş etmekte zorluk yaşayan kiracılar ise mecburen yeni konut arama telaşına düşüyor ama Elazığ’da ev bulmak artık neredeyse imkânsız hale gelmiş durumda.

SORUN İLÇELERE DE TAŞINDI

Elazığ merkezde yaşanan bu sorunun, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce depremzedenin yerleştiği Baskil ilçesi başta olmak üzere Keban, Arıcak, Alacakaya gibi ilçelerde de yaşanmaya başlandı.

Kısa bir süre içerisinde hem 24 Ocak 2020 hem de 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen konutların yıkımına başlanacağı bilgisini alan vatandaşlar, kendilerine yaşamlarını sürdürebilecekleri yeni bir konut bulma konusunda kara kara düşünüyorlar.

İlçelerde Konut Krizi 

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

İlçelerde yıkımların başlamasının ardından yeni konut bulmalarının imkansız olduğunu dile getiren  vatandaşlar, tepki ve taleplerini sosyal medyadan duyurmaya çalışıyorlar.

ELAZIĞ GÖLGEDE KALDI

Kahramanmaraş merkezli depremlerde diğer illere göre can kaybının az olmasına her an şükrettiklerini belirten vatandaşlar deprem sonrası yaşanan sorunlar konusunda Elazığ’ın da ağır yaralı olduğunu ancak Elazığ’da hem yeni konut inşasının hem de diğer çalışmaların ağır ilerlemesinden yakınıyorlar.

İlçelerde Konut Krizi 

TEK ÇARE KONUT STOKUNUN ARTMASI

Elazığ'da yaklaşık 3 bin adet afet konutunun yapımı devam ederken binlerce ağır hasarlı binanın olduğu ilimizde yapılan konut sayısı yetersiz bulunurken vatandaşlar ihale süreçlerinin hızlandırılarak yapılacak afet konutlarına kavuşmak istiyor. Öte yandan Elazığ’da yapılması planlanan 7 bin konuttan şu anda kadar 3 binin yapımına başlanmış olması tepkiyle karşılanıyor.

YAKLAŞIK 3 BİN KONUTUN İNŞASI SÜRÜYOR

Hakimiyet’in edindiği bilgiye göre şu anda Elazığ’da yaklaşık 3 bin konutun inşası sürüyor. Yaklaşık 7 bin konut planlaması yapılan Elazığ’da bu sayının yeterli olmayacağı düşünülürken sürecin hızlandırılması da en büyük beklentiler arasında. Konutların tamamlanması vatandaşların fahiş kiralardan kurtulmasında en büyük çözüm olarak görülüyor.

İlçelerde Konut Krizi 

İLÇELERDEKİ İNŞA ÇALIŞMALARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Elazığ’da ilçeler bazında şu anda Sivrice 130 konut, Karakoçan 357 konut, Palu 362 konut olmak üzere 3 projede inşa çalışmaları yürütülüyor. Ancak konut ihtiyacının her geçen gün arttığı Baskil, Arıcak ve Alacakaya gibi ilçelerle ilgili inşa çalışmalarının ne zaman başlayacağı ve bu ilçelerde kaç konut inşa edileceğine dair net bir veri ve bilgi yok. Vatandaşlar ilçelerde de inşa çalışmalarının bir an önce başlamasını bekliyor.

İlçelerde Konut Krizi 

GEÇİCİ BARINMA ALANLARI SAĞLANMALI

Yıkımların başlayacak olması nedeniyle büyük bir tedirginlik yaşayan ilçe sakinleri, kış aylarının yaklaşması ile beraber büyük bir konut kriziyle baş başa kalacaklarını vurgulayarak yetkililerden bu sorunlar başlamadan önlem almalarını ve yeni konutlar tamamlanana kadar geçici barınma alanların acilen oluşturulmasını istiyor.