İl Sağlık Müdürü Polat, Elazığ'da ve ilçelerinde aşılamadaki son rakamları açıkladı

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit POLAT, pandemi verileri ve aşılamada gelinen son durum hakkında basın toplantısı düzenledi.

İl Sağlık Müdürü Polat, Elazığ'da ve ilçelerinde aşılamadaki son rakamları açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Polat yaptığı açıklamada şunları ifade etti:“ Evet, gerçekten mutluyuz. Zira bir ay önceki buluşmamızda İlimizin aşı haritasındaki rengi kırmızıydı. Bu kırmızılık adeta yüzlerimize de mahcubiyet olarak yansımıştı. Çünkü sağlık çalışanlarımızın çabasının karşılığı bu değildi. İlimizin yeri bu değildi. Bu gün ise an itibarı ile kırmızıdan çıkmakla yetinmedik. % 65 aşılama oranıyla turuncuyu da aşarak, sarıya geçtik. Bu oranla Elazığ’ımızı yüksek riskli iller arasından çıkarıp, orta riskli iller arasına taşıdık. Sayın Sağlık Bakanımız Fahretin KOCA’nın da özellikle Elazığ’a vurgu yaptığı gibi “Elazığ’ın riski daha da düşürme heyecanı üzümü gibi tatlı.”  İnşaAllah bir sonraki basın açıklamamızda bu temenniye yakışır bir şekilde MAVİ’ye geçmenin mutluluğunu birlikte yaşayacağız.”dedi.
İl Sağlık Müdürü  Prof. Dr. Cahit POLAT,“ Bu başarı en başta halkımızın aşıya olan inancının başarısıdır, vesile olan siz değerli basın mensuplarının ve bizlerin başarısıdır. Burada sizlerin huzurunda başarının asıl mimarları olan Elazığ halkına şükran ve minnetlerimi belirterek bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Olması gerekende buydu. Zira ilimiz kendi bölgesinde her zaman güvenin, emniyetin, sağlığın ve huzurlu yaşamın şehri olmuştur. Aşı haritasındaki yerimizin de bu misyonumuza uygun ve öncülük etmesi gerekirdi. Onun için şimdiki hedefimiz Mavi’ye 10 kala parolasıyla bir an önce Sarı renkten çıkıp, Mavi iller arasındaki yerimizi almaktır. Bu hedefimize de yine halkımızın desteği ve siz değerli basın mensuplarımızın katkılarıyla varacağız.”dedi.
İl Sağlık Müdürü  Prof. Dr. Cahit POLAT,“Geçen basın toplantımızda olduğu gibi sizlere aşılamada geldiğimiz son durumun verileriyle devam etmek istiyorum.Hastanelerimizdeki normal servislerdeki pandemi yatak doluluk oranımız : %58,8 dur.Pandemi yoğun bakım doluluk oranlarımız:%75.2.
İlimizde 1.Doz aşı yapılan kişi sayısı :302.626, 2.Doz Aşı :227.275, 3.Doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 51.737’ dir.Bu veriler sonucunda ilimizdeki aşılanma oranı: %67.6’ya yükselmiştir. ( Türkiye 1.doz aşı yapılma oranı: % 78.24)
Aşılanmanın il ve ilçe bazındaki dağılımına gelince :
Merkez: %65.99 
Ağın:%79.39 
Alacakaya: %64,68 
Arıcak: %54.55 
Baskil: %65,69
Karakoçan: %53,69 
Keban: %70,08  
Kovancılar: %49,01
Maden: %71,31 
 Palu : %50,44 
Sivrice : %68,45 düzeyindedir.

Bu oranların çok daha yukarı çıkması için ekiplerimizle saha da gece gündüz çalışıyoruz. Halkımızın aşıya karşı direnci eski noktada olmasa da hala güvensizliğin olduğunu biliyoruz. Burada halkımıza seslenmek istiyorum. Aşılar güvenlidir. Hiçbir aşı, faz çalışmaları yapılmadan, bu çalışmaların sonuçları ilgili mercilerle şeffaf bir şekilde paylaşılmadan onay alamaz, piyasaya sürülemez. Aşı çalışması yapan kuruluş, geliştirme ve üretim sürecinde uluslararası kalite standartlarına uymak zorundadır. Bu standartlar İyi Laboratuvar Uygulamaları, İyi Klinik Uygulamaları ve İyi Üretim Uygulamaları sonucundan geçmektedir.”dedi.

İl Sağlık Müdürü  Prof. Dr. Cahit POLAT,“Ayrıca faz çalışmaları sırasında aşıdan kaynaklı insan sağlığını belirgin ölçüde olumsuz etkileyen bir durum saptandığında çalışmalar durdurulmaktadır. Bu çerçevede ülkemizde uygulanmaya başlanan COVID-19 aşılarının faz çalışmalarında çalışmanın durmasına sebebiyet verecek bir yan etki ile karşılaşılmamış ve herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır.Aşıların kontrolü ülkemizde yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından Ulusal Aşı Takvimimizde yer alan tüm aşılarda olduğu gibi COVID-19 aşıları da kullanımı öncesinde T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra onay verilmektedir.”dedi.