İkinci Fuar Merkezi Vakası mı?
Elazığ, uzun süre fuar alanının nereye yapılacağına ya da nereye yapılması gerektiğine dayalı tartışmalar yaşadı.
Kaç belediye başkanı kaç seçim dönemi geçti ve oraya mı yoksa buraya mı yapılsın tartışmaları şehri 2019 seçimlerine kadar oyaladı.
Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, geçmişte yaşanan tüm tartışmalara ve alternatif mekânlara sünger çekip yeni bir sayfa açtı ve alternatif olarak bugün halkımızın hizmetinde olan ve ismiyle de göz dolduran Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre merkezini inşa ederek kısa sürede hizmete açtı.
Dünün, ‘nereye yapalım’ tartışmalarına kurban edilen Fuar merkezi, bugün hem de şehrin en merkezi ve nadide mekânında en güzel etkinliklere ev sahipliği yapıyor, fuarların gerçekleşmesini sağlıyor.
Şimdi neden bunu hatırlattık diyebilirsiniz.
Bugünlerde aynı tartışmayı yeni sanayi sitesinin yapılacağı alan için de yaşıyoruz. Aslında bu konuda tartışma da bitmiş ve Resmi Gazete’de de yayınlanmak suretiyle sanayi sitesinin yapılacağı alan belirlenmiş.
Sanayi sitesinin yapılacağı yer resmen kesinleşmesine rağmen bazı çevrelerde bu alanın uygun olmadığı ve Malatya yolu üzerinde bir alana taşınması gibi öneriler sunuluyor. Sebebi de doğudan Malatya istikametine giden bir sürücü olası bir arıza sebebiyle hemen arızayı giderip yoluna devam etsin.
Sanayi sitesinin kuzey çevre yoluna sıfır bir alanda ve TEKNOVA 2. OSB yakınına yapılmasını savunanların gerekçesi ise bu mevkiye gitmenin daha kısa sürede ve kolay olacağı, şehri sadece doğu batı ekseninde değil kuzey güney istikametinde de gelişmesini sağlamak.
Tartışmalar devam ederken bir yandan da iki tarafın oluşturduğu lobiler, siyasilerin de kafasını karıştırmakta ve “esnaf istemiyor” konumuna getiriyor.
Şunu hep gördük ki bir tesisin ya da kurumun bir yere yapılmasıyla ilgili karar verildikten sonra mutlaka eleştiriler oluyor. Bunu da normal karşılamak lazım. Herkesin ittifak edeceği yer olması da çok mümkün değil zaten Rahmetli Mustafa Temizer Doğukent’i inşa ettiğinde bugünkü itfaiyenin bulunduğu alandan Doğukent’teki dubleksler görünüyordu ve hemen herkesten o kadar boşluk alanı bırakıp dünyanın ucuna neden Doğukent yapıldı diye eleştiriler yükseliyordu.
Ufuk ve vizyon buydu işte. Eğer o gün Doğukent hemen itfaiyenin bulunduğu alanın doğusunda inşa edilseydi şehir doğuya doğru asla gelişemezdi. Ama şimdi Mustafapaşa mahallesi ile Doğukent arasında üç mahallemiz ve on binlerce yeni konut ve iş yeri yapılarak şehrimizin yeni cazibe merkezi olmuş durumda.
Yeni Sanayi sitesi için de bu vizyonla şehre bakmak lazım. Uzaklıktan ziyade şehri ne tarafa çekeceğiniz iddiası ve vizyonunuz önemli. Kaldı ki her iki taraf da önerdikleri alanın şehre 12 km olduğunu söylüyorlar. Hatta Nuralı tarafında yapılacak bir sanayi sitesine ulaşım, Ancuz bölgesinde yapılacak sanayi sitesinden süre olarak daha avantajlı. Zira trafik daha sakin ve ulaşım daha rahat.
Söylememiz o ki yeni bir sanayi sitesi yapılacaksa ve bunun yeri Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişse, birkaç esnafın karşı çıkmasıyla bunu tartışmaya açmak ve bunda ısrarcı olmak şehre sadece zaman kaybettirir.
Yeni bir tartışma açacağımıza bunun kısa sürede nasıl yapılacağına dair kafa yormamız lazım. Kaldı ki sanayi sitesine doğudan gelip batıya giden iki kişi muhtaçsa, Elazığ’da on binler muhtaç.
Şehrin yeni nüfusu da kuzeyde yoğunlaştığına göre sanayi sitemizin yeri de yurdu da bellidir. Asıl ne zaman temel atıyoruzu tartışmamız gerekirken, süreci bugünkünden geriye götürüp “nereye yapalım” tartışması sarmalına bir kez daha düşersek ikinci bir fuar merkezi vakası yaşarız ki bunun şehre maliyeti tam 30 yıldır. Bir de bunun geciken zamana bağlı olarak inşaat maliyetlerinin artmasını da hesaba katarsak bu 30 yıldan da daha uzun bir gecikme demektir.