İki Müdür, İki Ova!

İlimizin en büyük potansiyeli tarım olmasına ve şehrin en büyük verimli fakat yıllardan beri susuz Uluova ve Kuzova gibi iki ova, suyla kavuşup bereket fışkıracağı günü beklerken, iki müdür toplanarak şehrin pancar üretimini artırmanın istişaresini yapmış.

İki Müdür, İki Ova!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Düşünce ve bunun derdiyle dertlenmek güzel ve alkışlanması gereken bir duyarlılık. Ancak bu duyarlılık ve sorun çözmeye yönelik olması gereken toplantı ve açıklamalar,  DSİ Genel Müdürlüğü’nün 15 günde bir yayınladığı ve tekrardan öteye geçmeyen projelerin yeniden ve tekrar ama bu kez bölge müdürünün ağzından olmuş.

Elazığ’ın şeker üretimin artırılmasına yönelik olarak Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik ile DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’ı ziyaret etmiş.  Ziyarette 2022 yılı şeker pancarı ekim alanlarının durumu değerlendirilmiş.

 Şeker Fabrikası Müdürümüz, hangi araştırma ve  gelecek öngörüsünden hareket etti ve gelecekte şekerin nasıl stratejik bir ürün olacağından  çok haberi olmadan, şeker pancarı için 45.000 dönüm alanda ekim yapılmasının yeterli olduğunu ifade etmiş.

“45 bin dönüm şeker pancarı için yeterlidir” cümlesini duyan DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar da  Kovancılar ilçesi Demirci Ovası ile Karakoçan ilçesi Kuşcu Ovasında yer alan 19 köyü kapsayan 70.920 dönüm sulama alanına cazibeli borulu basınçlı sulama sistemine sahip Kanatlı Sulaması,  11.870 dönüm sulama alanına sahip Sarıcan Sulaması, 2.330 dönüm sulama alanına sahip Bazlama Sulaması, 1.500 dönüm sulama alanına sahip Tatar Sulaması olmak üzere toplamda 86.620 dönüm sulama alanının cazibeli borulu basınçlı sulama sistemi ile sulamaya hazır olduğunu, bu alanın şeker fabrikasının ihtiyacının yanı sıra, Bingöl Sütaş Tesisinin ve Elazığ ilinin ihtiyacı olan hayvan yemi vb. ihtiyaçları da karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu belirtirmiş.

Şeker Fabrikası Müdürü’nün istediği 45 bin dönüm, DSİ Bölge Müdürünün verdiği 86.620 dönüm. Neredeyse iki katı kadar bir arazinin pancar ekimine uygun  ve cazibeli suyla tarım yapılan bir arazi miktarından söz etmiş.

Bu hesaba göre, sulu tarım yapılan arazilerin yarısı şeker pancar ekilse bile sorun ortadan  kalkacak.

Bu hesaplamalarda ve açıklamalarda Uluova ve Kuzova’nın adının bile okunmadığını sizler de fark etmişsiniz elbet.

Kâğıt üzerinde ve masa başında yapılan güzel bir değerlendirme. Çiftçinin sorununu çözemeyen, Uluova  ve Kuzova’nın yaşadığı problemleri gündeme getiremeyen bürokratlardan  da farklı bir açıklama beklenemezdi.

Beyler, madem bu sorunu çözemiyorsunuz  bari çiftçinin ve üreticinin aklıyla alay etmeyin. Ve kameraların karşısına geçip “Görevimizi yaptık” modunda açıklamalarla şehrin gerçeklerini manipüle etmeyin.

Madem  şeker pancarı gibi önemli bir konu konuşuyorsunuz, neden şehrin en büyük tarım alanları olan Uluova ve Kuzova gibi iki dev ovanın  adı geçmiyor açıklamanızda? Neden bu ovalarla ilgili  yaptığınız ve yapacağınız çalışmalar hakkında sessizliğe gömüldünüz?

 Daha üç gün önce,  bugün görevde olmayan Tarım İl Müdürü Turan Karahan, DSİ toplantı salonunda Milletvekili Metin Bulut’a verdiği brifingde;   Kuzova bölgesinde 70 bin dekarda üretim yapıldığını, sebze ve şeker pancarı, mısır, kavun, karpuz bağcılık gibi katma değeri yüksek ürünün üretildiği bir alan olduğunu, bu üretimin devamlılığı noktasında bugün ortaya koyacağımız yol haritasıyla orası ilimizin kalbi noktasına geleceğini ifade ettiğini duymadınız mı?

Bölge Müdürümüzün  söz ettiği alanlarda şeker pancarı ekim oranı nedir, yüksek maliyetler ile hangi çiftçinin gözü şeker pancarı ekmeye, hasat etmeye ve küspe fiyatından daha ucuza günlerce sıra bekleyip pancar teslim etmek durumunda kalması gerçeğine rağmen, çiftçi hangi cesaret, güç ve emeğinin karşılığını alacak düşüncesiyle pancar eksin.

Bu tür tribünlere oynama ve yüzlerce kez aynı şeyleri tekrar edip “Biz çalışıyoruz” algısı oluşturma gayretleriniz, vatandaş tarafından çok iyi yorumlanmıyor, çok iyi anılmıyor.

Artık eğlenmeyin çiftçiyle, artık oynamayın bu şehrin kaderiyle. Ya; “Siyasiler ödenek sağladı da bizler mi yapmadık.” diyerek şeffaf olun ya da  1 milyon TL ödenekle 2022 yılında da ovalara su yok deyin ki herkes de işine gücüne baksın.