İhracatımız Düşüyor mu?

2023 yılı Haziran ayında Elazığ'da 29 Milyon 95 bin dolar ihracat yapılırken, 2024 yılının Haziran ayında ise 15 Milyon 90 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakamlara göre Elazığ'ın ihracat oranında 2023 yılının Haziran ayına göre 14 Milyon 5 Bin dolar azalma olmuş.

İhracatımız Düşüyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Verilere göre Haziran ayında Elazığ’da en çok Madencilik Ürünleri’nde ihracat yapıldı. Bu sektörde yapılan ihracatın tutarı 11 Milyon 196 bin dolar oldu.

İkinci sırada ise 2 Milyon 205 bin dolarlık ihracatla Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri geldi.  Elazığ’ın 2023 yılına göre ihracat rakamlarında oluşan 14 Milyon 5 Bin dolarlık azalmanın nedenini sorgulamak lazım bir.

İkincisi ise Madencilik Ürünleri’ndeki ihracatın tutarı 11 Milyon 196 bin dolar olduğu düşünülürse geriye çok da ciddi bir ihracat rakamı kalmıyor. Mobilya ve iklimlendirme sektöründeki ihracat ise 3 milyon doları dahi bulmuyor.

Bu rakamlar da gösteriyor ki krom ve mermerimiz olmazsa şehrin ihracat rakamları oldukça düşük.

Bu tablo da gösteriyor ki Elazığ’da bulunan işletmelerimizin ve dünyaca tanınan markalarımızın Pazar payını artıracak çalışma ve tanıtım ataklarına girmesi lazım. Özellikle Uluslararası fuarlara daha çok katılım sağlamaları ve bu konuya ciddi bir bütçe ayırmaları gerekiyor.

İhracatının tamamını krom başta olmak üzere madenlere bağlı olan, bu madenleri işleyerek ileri ürün yapma konusunda da adım atamayan bir şehrin, ekonomik kalkınması çok kolay olmasa gerek.