IBAN'a Para Atarken İki Kez Düşünün! Borçlu Çıkma İhtimaliniz Var

Son dönemde artan kredi kartı komisyonları sebebiyle birçok işletme ve firma, ödeme yöntemi olarak IBAN'ı tercih etmeye başladı. Ancak, bu yöntemin kolaylıklarının yanı sıra bazı riskleri de beraberinde getirdiği uzmanlar tarafından paylaşıldı.

IBAN'a Para Atarken İki Kez Düşünün! Borçlu Çıkma İhtimaliniz Var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzman Arabulucu Avukat Emin Saygın, IBAN ile yapılan ödemelerde yaşanabilecek olası sorunlara karşı vatandaşları uyardı. Saygın, ödeme açıklamasının yapılmaması durumunda, gönderilen paranın borç ödemesi olarak kabul edilebileceğini belirtti.

Ödemelerde kullanılan açıklama kısmının, işlemle ilgili detayları içermesi gerektiğine dikkat çeken Saygın, bu açıklamanın eksik ya da hatalı olması durumunda, ödemenin amacının yanlış yorumlanabileceğini ifade etti. Bu yüzden, özellikle kira, aidat gibi düzenli ödemelerde, hangi ay veya döneme ait olduğunun açıkça belirtilmesi büyük önem taşıyor.

 Birçok işletmenin banka komisyonlarından kaçınmak için IBAN ile ödeme kabul etmeye yönlendiğini belirten Saygın, bu durumun piyasada giderek yaygınlaştığını kaydetti. Ancak bu yöntem, özellikle yasadışı işlemler veya ürün/hizmetle ilgili sorunlar yaşandığında, yeterli delil ve belge olmadan mağduriyetlere neden olabiliyor.

Saygın, Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bazı çalışmalar yürüttüğünü ve IBAN ile yapılan ödemelerin yasal açıdan çeşitli sorunları beraberinde getirebileceğini belirtti. Ödemelerin doğru şekilde belgelendirilmesi ve makbuzlandırılması gerektiğini vurgulayan Saygın, vergi usul kanunu açısından olası usulsüzlükler konusunda da uyarılarda bulundu.