Hürjet'i 'F16'ların İşkencecisi' Uçurdu

26 Aralık 2022 tarihinde İlk Enerji verme testini başarıyla geçen HÜRJET'te 30 Ocak 2023 tarihinde ilk kez motor başarılı bir şekilde çalıştırılmış ve 18 Mart 2023 itibari ile taksi testleri için pistle buluşmuştu. Takvimler 25 Nisan 2023'ü gösterirken bu kez HÜRJET kanatlarını ilk defa gökyüzüyle buluşturdu.

Hürjet'i 'F16'ların İşkencecisi' Uçurdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim Uçağı projesi kapsamında çalışmalar 2017 Ağustos ayında başladı. Üretimi tamamlanan ilk komponent 10 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen törenle nihai montaj hattına taşınmıştı.

Montaj faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından yer testleri (iniş takımı, kablaj, kanopi mekanizma, elektrik testleri) başlatılan HÜRJET ilk motor çalıştırma gereksinimleri olan aviyonik sistem, elektrik sistemi ve yakıt testlerini başarıyla tamamlayarak projenin en önemli virajlarından biri olan motor çalıştırmasını da 30 Ocak 2023 tarihinde başarıyla tamamladı. Piste ilk uçuşu için çıkan HÜRJET 07:35’te havalandı ve test boyunca 14000 ft İrtifaya ve 250 knot hıza ulaştı.

HÜRJET'İ UÇURAN PİLOT: F16'LARIN İŞKENCECİSİ!

Türkiye'nin ilk insanlı jet eğitim uçağı olan Hürjet'in ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ile birlikte uçağı uçuran isim merak konusu oldu. Uçağı uçuran isim Türk Havacılı ve Uzay Sanayi Baş Eğitim Pilotu Ercan Çelik. 

Ercan Çelik'in Görevi F-16’lara işkence yapmak. Limitlerini zorlamak. Aslında bir askeri olsa da o Türkiye’nin tek ‘sivil’ F-16 pilotu. Üstelik test pilotu.        

ÜÇ BİN SAAT TECRÜBE

Ercan Çelik, 1994’ten bu yana üç bin saat F-16’yla uçmuş bir pilot. Hava Kuvvetleri’nde çeşitli filolarda görev yaptı. NATO’nun Bosna-Hersek’teki harekâtına katıldı. Bu uçuşlar sırasında havada yedi buçuk saat kalarak rekor kırdı.

En son Akıncı Hava Üssü’nde F-16 eğitimi veren Öncel Filo’da öğretmen pilot olan Ercan Çelik, 2008’de TAI’ye girdi. İlk olarak Ürdün, Pakistan ve Türk Hava Kuvvetleri’nin modernize edilmiş F-16’larının tecrübe uçuşlarını gerçekleştirdi. Ancak bunlar gökyüzünde binlerce saat geçirmiş uçaklardı.

Şimdi sıra Block 50+ olarak adlandırılan, taşıdığı ek yakıt tanklarıyla daha uzun menzilli yeni Türk F-16’larında. Şu anda ABD’de. Lockheed Martin’in Ft. Lauderdale’daki tesislerinde bu uçağın fark eğitimini alıyor.

Ercan Çelik’in uçuşları sadece F-16 ile sınırlı değil. Kore Havacılık Endüstrisi tarafından tasarlanan ve TAI’de montajı yapılan KT-1 temel eğitim uçaklarının da arka kokpitinde tecrübe uçuşlarına katılıyor. Ancak marttan sonra F-16’ya yoğunlaşacak.

Onun için 1985 model eski nesil bir F-16 veya fabrikadan yeni çıkan Block 50+ fark etmiyor. “Sadece avionikleri yani elektronik sistemleri değişiyor” diyen Çelik, F-16’yı yerde gördüğünde bile heyecanlanıyor. Eğitim standartlarının korunması için belirli dönemlerde Öncel Filo’da askeri pilotlarla uçuyor. Yılda ortalama 250-300 saat havada. Aynı askeri pilotlar gibi periyodik sağlık ve fizyolojik kontrollerden geçiyor.    

Son görevinde ise Türkiye'nin ilk insanlı jet eğitim uçağı olan Hürjet'i uçuran Ercan Çelik, adını tarihe altın harflerle yazdırdı.    

EK BİLGİ 

Türkiye' nin ilk F-16 Test Pilotu Şener KOLTUK'tur.  

İşte Hürjet'in tarihe geçen uçuşu: