Hollanda Uzanışı Hayat Kurtarıyor!

Tamer ÖREN - Hollandalıların kapı kazalarını azaltmak için bulduğu yöntemin Türkiye'de yaygınlaşması için kampanyalar yürütülürken yöntemin yaygınlaşması halinde kapı kazaları tarihe karışacak

Hollanda Uzanışı Hayat Kurtarıyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tamer ÖREN - Hollandalıların kapı kazalarını azaltmak için bulduğu yöntemin Türkiye’de yaygınlaşması için kampanyalar yürütülürken yöntemin yaygınlaşması halinde kapı kazaları tarihe karışacak.

Geçtiğimiz ay İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinde bir yolcunun dikkatsiz bir şekilde araç kapısını açması sonucu meydana gelen trafik  kazasında  Altın Elbiseli Adam olarak bilinen ve Türkiye çapında motosiklet kullanıcıları arasında oldukça popüler biri  olan Barkın BAYOĞLU’nun vefatı nedeniyle kapı kazaları yeniden Türkiye’de gündem oluşturdu.  Tüm Dünya’ya Dutch Reach (Hollanda uzanışı) olarak geçen ve Hollandalıların son 50 yıldır araç kapılarını açmak için kullandığı yöntemle kapı kazalarını tamamen önlenebilir kılıyor.

Peki,   Dutch Reach (Hollanda uzanışı) nedir ? Hollandalıların kendi adlarıyla anıldığı bu yöntemde motorlu araçların  kapılarını kapı koluna uzak olan kollarını kullanarak  kapıyı açmak için  kullanılan bir yöntem. Hollanda uzanışında  sürücü kapıyı sağ eliyle,  yolcu ise sol eliyle açıyor. Bu yöntemle kapıyı açabilmek için vücudunu döndürmek zorunda kalan kişiler böylelikle arkadan gelen motosiklet, ya da araçları görmelerini sağlıyor. Her yıl onlarca kapı kazalarına neden olan dikkatsiz ve dalgın sürücülerin kazalara neden olma olasılığı da neredeyse sıfıra indirgenmiş oluyor.

Uzun süredir  Hollanda uzanışı adı verilen kapı açma yöntemini teori derslerinde kursiyerlere öğrettiğini söyleyen sürücü eğitmeni ve Elazığ Motosiklet ve Motor Sporları Kulübü Başkanı Serdar SERTDEMİR “ Ben kursiyerlerime aynayı  düzeltip ayarlamazsanız, emniyet kemerini takmazsanız sınavdan kalırsınız diye benzeri bilgiler veriyordum. Kursiyerlerimin bazıları  böyle küçük bir hatadan sınavdan kalır mı ? diye tepki gösterirken daha önce yurt dışında yaşamış bir kursiyerim    yaşadığı ülkede bir sürücü adayının her şeyi doğru yaptığı halde ineceği zaman araç kapısını sol elle açtığı için direksiyon sınavını kaybettiğinden bahsetmişti. Bu benim içn güzel bir bilgi oldu. O zamandan beri bütün kursiyerlerime kapıyı sağ elle açmalarını öğretiyorum. Bunun faydası ne ? Kapıyı sağ el ile açtığınız vakit  arkadan gelen araçları görme imkanı sağlıyor. Biz motosiklet ve bisiklet kullananlar için bu çok daha önemli . Her an bir kazaya sebebiyet verilebilir. Geçtiğimiz ay İstanbul Bayrampaşa’da  kapı açarken dikkatsiz davranılması sonucu 2  yunus polisimiz şehit olmuştu. Yine 1 hafta sonra aynı sebepten dolayı Barkın BAYOĞLU’nu kaybettik. Kapı kazalarının yaşanmaması için sürücülerin daha dikkatli olması  gerekiyor.  Ters kolla araç kapısı açma farkındalığının bir an önce oluşması ve ülkemizde yaygınlaşması gerekiyor” diye ifade etti.