Hocamız Yanlış Anlamış

Dünkü Hakimiyet'e Göre köşemizde deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'ün belediye başkan adaylarında halkın araması gereken özelliklerden  söz etmiş ve bu değerlendirmelerin  İBB başkan adaylığı için ismi geçen Murat Kurum'u tarif ettiğine yönelik bir yorum yapmıştık.

Hocamız Yanlış Anlamış
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çünkü Prof.Dr. Görür, açıklamasında; “Siyasetçiyi deprem dirençli yaşam alanlarında yaşamamız için yatırıma ikna etmemiz lazım. Vatandaşın elinden çok şey gelir çünkü oy veriyor. Deprem siyaset üstü bir meseledir. Hangi partiyi istiyorsa bağrına bassın ama adayın yaşadığı yeri deprem dirençli yapacak planı, programı, fikri olsun. Eğer bu yoksa oy vermesin. Halk bunu isterse düzeltiriz. Siyasetçi halka bakıyor, oy almak için o kadar anket yapıyorlar." cümlelerini kurarak çok doğru bir tespit yapmıştı.

Prof. Dr.Görür’ün görüşlerini teyit ve tekit amaçlı olarak bu cümlelerin Murat Kurum’u tarif ettiğine yönelik yazarın özel görüş ve yorumu, sayın hocamızı rahatsız etmiş olacak ki sosyal medya hesabından açıklama yapmış.

Önce açıklamayı okuyalım:

Hocamız Yanlış Anlamış

Arkadaşlar, Elazığ’da Hakimiyet Gazetesi diye yerel bir gazete çıkıyor. Memleketimin gazetesi diye onlara sempati ile bakıyor ve özellikle hemşerilerimde deprem bilinci yaratmak amacıyla onlara özel demeçler veriyordum. Bugün nedense yakışıksız bir yaklaşımla benim siyaset üstü bir anlayışla verdiğim demeçten yola çıkarak Sayın Murat Kurum’u işaret etmiş olabileceğim yorumu yapıp başlık attılar. Bu son derece yanlış. Nitekim verdiğim demeç sonuna kadar okununca böyle söylemediğim açık. Biliyorsunuz, hep söylüyorum. Deprem siyaset üstüdür. Hangi partiye oy verecekseniz verin ama o partiden oturduğunuz kentin deprem dirençli hale getirmesi gerektiğini talep edin, bunu yapmaya niyetli olup olmadığını sorgulayın ve ciddi bir hazırlığı yoksa oy vermeyin diyorum. Hakimiyet gazetesini gereksiz bu çıkışı için kınıyorum. Sevgiyle.”

Sayın Hocamızın düşüncesine saygı duyarız. Depremle ilgili sık sık bizlere özel demeç verdiği de doğrudur. Bugüne kadar verdiği demeçlerden dolayı da teşekkür ediyoruz. 

Ancak yazımız dikkatlice okununca Prof. Dr.Görür’ün Murat Kurum ile ilgili bir açıklamasının olmadığı, hatta herhangi bir isim vermediği çok açık ve net gözükecektir. 

Sayın Hocamızın yerel seçimler öncesi bir belediye başkan adayında seçmenin araması gereken en önemli şartın deprem bilinci ve depremle mücadele kararlılığı  olan biri diye tarif edince, gazetemiz editörleri de bu yorum üzerinden bir çıkarım yapmış ve bu tanımın Murat Kurum’u işaret ettiğine dair bir yorum yazısı yazmış.

Elbette deprem siyaset üstüdür ama Sayın Hocamızın da sıklıkla dile getirdiği gibi bunun kesin ve köklü çözümü  de siyasilerin elindedir.

Her mesele gibi deprem sorununu da çözecek olan müessese, siyaset kurumu ve siyasetçidir. Kaldı ki Prof.Dr. Görür, katıldığı tüm programlarda buna dikkat çekmiş, hatta siyasilerin duyarsızlıklarından örnekler de vermiştir.

31 Mart yerel seçimleri öncesi Prof.Dr. Görür, bilim adamı duyarlığı ve tecrübelerine dayalı öngörüsüyle belediye başkanının  özelliklerinin ne olmasına dair seçmenlere uyarısını bizler de siyaset üstü ve sadece bilim adamı endeksli olarak görüyoruz.

Ve bizler, Prof.Dr. Naci Görür’ün İBB Başkanı  İmamoğlu’nun oluşturduğu Deprem Bilim Kurulu’nda bulunup tecrübelerini paylaşmasını da geçtiğimiz günlerde Murat Kurum ile kahvaltıda buluşup İstanbul’un depremselliğini konuşmasını da gayet isabetli, siyaset üstü görür ve takdir ederiz.

Söylememiz ve yaptığımız şudur ki Prof.Dr. Naci Görür’ün bir Belediye başkanında bulunması gereken özellikleri bir bilim insanı hassasiyetiyle sayması ne kadar doğal ve normalse, bizlerin de bu açıklamaları gazeteci gözüyle yorumlayarak bu özelliklerin Murat Kurum’da olduğunu ifade etmemiz de o kadar doğrudur. 

Bu açıdan bakıldığında gazeteci gözüyle ve meslek anlayışıyla hocamızın açıklamalarından hareketle yorum yapmamız hocamızın o isme yakınlığıyla yorumlanamaz. Dolayısıyla da bizlere kızmasına çok gerek kalmaz.