HOCA HASAN HAMAMI HAK ETTİĞİ İLGİYİ GÖRMEK İSTİYOR
Erkan BAY/ Özel Haber: UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Elazığ’ın simgesi medeniyetler beşiği Harput Mahallesi,tarihi yapıları ile dikkat çekiyor.
Tarih ve kültürün iç içe geçtiği Harput, içinde barındırdığı Urartular, Hurriler, Asurlular, Selçuklular, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlerden kalma tarihi yapılarıyla bir açık hava müzesini andırırken Harputta bulunan Hoca Hasan Hamamı da özelliğini korumaya devam ediyor.
KİM TARAFINDAN YAPILDIĞI HAKKINDA KESİN BİR BİLGİ YOK
Hoca Hasan Hamamı Elazığ Harput’ta bulunan Osmanlı mimarisinin klasik hamamlarında biridir. İçerisinde soyunma, ılıklık ve yıkanma yerleri görülebilmektedir. 2 adet giriş kapısı bulunur. Soyunma odası üzeri kubbe altında bulunur. Günümüzde yıkık durumda bulunan ılıklık kısmından yıkanma noktasına geçilir.
HAMAM, KESME TAŞTAN İNŞA EDİLDİ
Harput’un girişinde bulunan hamam günümüzde tarihsel bir yapı özelliği ile gerekli ilgiyi görmemektedir. Terk edilmiş bir vaziyette bulunan hamam halk arasında Hoca Hamamı olarak isimlendirilir. Hamam,bir çok Osmanlı yapısında kullanıldığı gibi kesme taştan inşa edilmiştir. Kurşunlu camiinin batısında bulunmaktadır.
KLASİK OSMANLI HAMAMI
Harput’un Hoca Hasan hamamı yine aynı yerdeki Hoca Pınarı ve Hoca Mescidi ile kenarları 100 metrelik bir eşkenar üçgen oluşturacak konumda inşa edilmiş. Bu ilginç yapıya adını veren hoca’nın kim olduğu ve hoca lakabının nerden geldiği ise bilinmiyor. Yaklaşık 16 metreye 16 metrelik alanı olan, çok yüksek ve görkemli olan kubbesinin ferah bir ortam sağladığı hamam olduğu bilinmektedir. Hoca Hamamı’nın 1634 yılında yaptırıldığına yönünde bilgiler var ama kesin bir bilgi yok. Hoca Hasan Hamamının, doğuda yer alan ana kapısı, taş sanatının ender örneklerinden birisidir ve adeta saray kapısını andırmaktadır.