''HİBE '' KENTİ

Tamer ÖREN- Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan KARAHAN, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi' programıyla  tarım ve tarım dışı

 ''HİBE '' KENTİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tamer ÖREN- Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan KARAHAN, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi” programıyla  tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak için kadın ve gençler öncelikli olmak üzere girişimlere %50 oranında  2 milyon TL’ye kadar hibe desteği verdiklerini söyleyerek, bu hibeden yararlanmak isteyen yatırımcıların Aralık Ayına kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğüne başvurmalarını istedi.

KARAHAN, Yürürlükte olan hibe destekleri ve il müdürlüğünün 2015 ve 2016 yılları arasında yaptığı bazı çalışmaları  hakkında bilgiler  verdi.

 

Bordo Beyaz Bayrak Uygulaması Nedir,  Neden Böyle Bir Uygulamaya Gerek Duydunuz ?

Bordo beyaz bayrak, güvenilir ve kaliteli hizmet sağlayan toplu tüketim yerlerine yönelik olarak taltif ve teşvik amacı ile verilecek olan bayraktır.

Gıda güvenliğine üst düzeyde önem veren işletmelerin, ödüllendirmesi ile ilgili bir uygulama bulunmadığından Eylül ayı içerisinde  böyle bir uygulama başlattık. Buradaki amacımız teknik ve hijyenik yönden gıda mevzuatında belirtilen asgari koşulların üzerinde, özel bir gayret gösteren, güvenilir ve kaliteli hizmet sağlayan işyerlerini halkımıza duyurmak böylece sektördeki diğer işletmeleri de daha iyi koşulları oluşturmaya teşvik etmeyi amaçlamaktayız.

Arazi Toplulaştırma Çalıştırmaları Hakkında Kısaca Bilgi Verebilir Misiniz ?

Arazi toplulaştırmasını,  aynı kişi  veya çiftçi ailesine ait, çeşitli nedenlerle, ekonomik üretime imkan vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede; parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş, dağınık küçük arazi parçalarının ve hisselerinin bir araya getirilerek, muntazam şekiller halinde birleştirilmesi, bütünleştirilmesi diye tarif edebiliriz.

Şuan ilimizde iki adet arazi toplulaştırma çalışması yürütülmektedir. Bunlardan "Uluova Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri projesi" merkez ilçede 34 yerleşim biriminde 19250 hektar alanda Kovancılar ve Karakoçan ilçelerinde "Kovancılar ve Karakoçan AT ve TİGH projesi" adı altında 28 yerleşim biriminde yaklaşık 15500 hektar alanda yürütülmektedir.

Genç Çiftçi  Projesi Hakkında Ne Söyleyeceksiniz ?

Genç çiftçi projemiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 18-40 yaş arasındaki çiftçilerimize 30 bin TL’ye kadar vermiş olduğu hibe desteğidir.

İlimizde bu projeden yararlanmak için 6330 çiftçimiz başvuru yaptı, başvuran 4080 kişinin projesi kabul edildi. İl müdürlüğü olarak bize verilen hibe kontenjanı ölçüsünde 153 Büyükbaş ve küçükbaş, 27 Arıcılık, 8 kanatlı hayvan, 17  bitkisel üretim projesi olmak üzere toplamda 205 genç çiftçimizle proje sözleşmesini imzaladık.

11. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında %50 hibe desteği verilecek. Bu Program hakkında Neler Söyleyeceksiniz ?

 

Kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak için kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlara destek  verilmesini kapsıyor.

Birkaç örnek verirsek ; Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (Domatesin suyunun çıkartılması, kurutulması, salça yapılması, doğranması gibi işlemlere tabi tutulması ve benzeri yatırımlar)

Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri vb bir çok yatırıma destek verilecek.

 

 

 

Hangi Yatırıma Ne Kadar Destek Vereceksiniz  ?

Bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlardan;

     - Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları için 2.000.000 Türk Lirası,  

     - Tohum işleme, paketleme ve depolama yatırımları için 2.000.000 Türk Lirası,

     - Bunun dışında kalan yatırımlar için 1.500.000 Türk Lirası,

- Hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için 2.000.000 Türk Lirası,

- Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için 2.000.000 Türk Lirası,

- Soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlar için 1.500.000 Türk Lirası,

-  Çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlar için 1.500.000 Türk Lirası,

-  Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemlerine yönelik yatırımlar için 500.000 Türk Lirası verilecek .

Bir projenin hibe desteğinden yararlanması için en az 30 bin TL tutarında olması gerekiyor.  11. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından yararlanmak isteyenler  4 Aralık 2016 mesai bitimini de kadar il müdürlüğümüze başvuru yapabilirler.

Itri, Tıbbi ve Aromatik Bitki Ekimi için İlimizde Bir Çalışmanız Var mı ?

Dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte ülkemizde de son yıllarda tıbbi ve aromatik bitkiler ve bunlardan elde edilen ürünlerin kullanımında büyük bir artış gözlemlenmiştir. İlimizde küçük arazi sahiplerinin yüksek gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla Itri(kokulu) ve boya bitkileri konusunda çalışmalar yapılacak olup böylece çiftçilerimizin gelirlerinin artışı yanında bu sektörlerde ilimiz sanayisini geliştirmek ve ülkemiz genelinde bu sektördeki öncülük yapmasını hedefliyoruz. Tıbbi bitki eken çiftçilerimize  dönümüne 100 lira destek veriyoruz. Bu desteklerden yararlanması için ilimizde 212 çiftçimizle bilgilendirme toplantısı yaptık.

DAP Projesi Kapsamında Çiftçilerimize Ne Tür Destekler Verdiniz ?

Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında  ilimizde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi amacıyla yürütülen faaliyetler kapsamında İl müdürlüğümüz tarafından 2015 yılında 20 Damızlık Boğa ve 258 Damızlık Koç desteği yapılmış olup çiftçilerimize 429.600 TL hibe desteğinde bulunduk.

2016 yılında ise şu ana kadar 326 Damızlık Koç ve 122 Damızlık Boğa desteği yapılmış olup bu kapsamda 1.268.000 TL çiftçimize  hibe desteği sağladık.

Yine bu proje kapsamında 460 çiftçimiz ahır-ağıl yapımı için hibe desteğinde bulunulmuş yapılan puanlama neticesinde 100  çiftçimize yaklaşık 9 milyon TL  hibe desteği sağlayacağız.