Hesaplar Tutar Mı?

2023 seçimlerine girerken, ittifakların hesaplarını bozan bir gelişme yaşandı ve yeni seçim kanunu ile ittifak ortağı partilerin artık oyları, diğer ortağa gitme yerine boşa çıkma gibi bir durum oluştu.

Hesaplar Tutar Mı?

Bu gelişme ile partiler, alacakları oy ve çıkartacakları milletvekillerini, kendi partilerine verilecek oy miktarı üzerinden yapmaya başladılar.

Yeni seçim sistemi öncesi kendisinin CHP ikinci sıra mv. adayı olacağını açıklayan Gürsel Erol, yeni seçim sisteminin bir gereği ve zorunlu kılmasıyla haklı olarak hedefinde revizyona gitti ve birinci sıra milletvekili olacağını açıkladı.

Erol, bu açıklamasıyla birlikte,  bugünden 2023 seçim sonuçlarına bir projeksiyon tuttu ve partilerin çıkaracağı milletvekilleri konusunda öngörüde bulundu. Bunu yapmakla da kalmadı “isteyen herkesle iddia varım” diyerek iddiasının arkasında olduğuna dair cesur bir çıkış yaptı.

Erol’a göre 2023 seçimlerinde Ak Parti, MHP, CHP ve İyi partinin birer milletvekili garanti. Geriye kalan son milletvekilliği için de güçlü olan kazanacak diyor. Muhtemelen de bu milletvekilliğini Ak Parti kazanacak.

Erol tarafından böyle bir simülasyon yapılırken, Ak Parti cenahı boş durur mu? Üst akıl olarak tüm aktörlerin önünde saygı ile eğildiği bir danışman arkadaşın hesabı, Ak Partiden milletvekilliği düşünenlerin yüreğine su serpen cinsten. “Böyle buyurdu danışman” diyerek bu cenahın 2023 tahminini yazalım o zaman. Denmekte ki enflasyonun aralık ayından sonra tek haneli rakama işlenmesi, maaş zamları, EYT, 3600 ve daha birçok konuda yapılacak desteklerle Ak Parti ilimizde ciddi bir oy alacak, diğer partiler de bir milletvekilliği çıkartabilecek oya ulaşamadıkları için sonuç 5-0 olacak.

Erol’a göre en iyimser tablo ile Ak Parti 2 milletvekili çıkartabilecekken, Ak Partililer bunu 5 olarak görüyor. 2023 seçimlerinde hangi görüşe yakın bir sonuç çıkar, hangi parti ne kadar milletvekilliği çıkartır bilmeyiz ama bazı siyasi gözlemcilere göre CHP’nin bir milletvekilliği ile ve güçlü bir liste ile Ak Parti’nin 3 milletvekilliğini rahatlıkla çıkartıyor. Dördüncü milletvekilliği için de Ak Parti ve MHP yarışıyor. İyi Parti de sırada ama HDP de iyi bir isimle sürpriz yapabilir.