Hep Konuşacak mıyız?

Büyükşehirlerde kendi alanlarında önemli yatırımlar yapmakla birlikte ilimize yeni yatırımcı çekmek amacıyla lobi çalışmaları yapan iş insanı hemşerilerimizin bu gayretleri yıllardan beri devam ederken, bu çabaların buluşma ve konuşmadan öte somut bir yatırıma dönüşemedi

Hep Konuşacak mıyız?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizden yetişen ve gittikleri büyükşehirlerde kendi alanlarında başarılı bir grafik öne koyarak sektöründe lider konumuna yükselen firmaların sahipleri olan hemşerilerimiz, bu başarıları yanında kendi illerine bir vefa borcu olarak yeni yatırımcı çekmenin gayretini veriyorlar.

PLATFORM 23 ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Kendilerine büyükşehirlerde özellikle İstanbul’da yatırımları bulunan  ve yaklaşık beş yıl önce Platform 23 adını verdikleri bir çatı etrafında birleşen Elazığlı iş insanı hemşerilerimiz, Elazığ’a da yeni yatımcılar kazandırmak için tüm gayretlerini ortaya koyuyorlar.

2017 yılında kalabalık bir heyet halinde ilimizi ziyaret eden ve bu kapsamda başta ETSO, OSB ve değişik iş insanlarını ziyaret eden Platform 23 üyesi hemşerilerimiz, ilimizin sanayi, turizm, tarım, hayvancılık, yöresel ürünler başta olmak üzere birçok konudaki potansiyellerini bizzat yerinde görmüş ve yetkililerden brifing raporları almışlardı.

KRİZ Mİ ETKİLİ OLDU?
Bu ziyaret esnasında ve sonrasında ilimizde birçok alanda yatırımların yapılabileceğini ve bu konuda büyükşehirdeki yatırımcıları şehrimize çekme için lobi faaliyetleri yapacaklarını ifade eden Platform 23 üyeleri hemşerilerimizin benzer çalışmaları devam ediyor.

İŞ DÜNYASININ DİKKATİ ÇEKİLİYOR
Daha önce Elazığ’la ilgili çok sayıda projenin içerisinde yer alan ve Elazığ’da istihdamı artıracak çalışmalar yapıp iş dünyasının dikkatini Elazığ’a çekmeyi başaran Platform23 bu kez Rusya’da bir grup iş insanı  ile  daha bir araya geldi.

Platform23 Başkanı Harun Altunbaş Rusya’da Azer Çay’ın sahibi Elazığlı hemşehrimiz Mehmet Can’ın ev sahipliğinde iş insanlarıyla bir araya geldi. Elazığ’ın yatırım potansiyelinin görüşüldüğü toplantı şehir adına oldukça olumlu geçti.

VERİMLİ BİR TOPLANTI 
Toplantının ardından açıklama yapan Platform23 Başkanı Harun Altunbaş, Rusya’da bir gurup işadamıyla bir araya geldiklerini belirterek  “Oldukça verimli bir toplantı oldu. Elazığ’ı ve Elazığ’ın değerlerini konuştuk. Bölgede içerisinde bulunduğu avantajlar itibariyle yatırıma en müsait şehirlerin başında Elazığ yer alıyor. Bizler de işadamlarını Elazığ’a yatırıma davet ettik. Verimli bir toplantı oldu. Azer Çay’ın sahibi Mehmet Can beyin ev sahipliğiyle bir araya geldik. Platform23 olarak hemşehrimiz Mehmet Can beye çok teşekkür ederiz” dedi.

ARTIK YATIRIMA DÖNÜŞMELİ
Platform 23 başta olmak üzere zaman zaman büyükşehirler hemşeri dernekleri, siyaset ve bürokraside önemli mevkilerde  bulunan hemşerilerimizin organize ettiği bu tür çalışmalardan ciddi bir sonuç çıkmadığını belirten vatandaşlar, bunun en önemli sebebinin bu tür faaliyetlerin sonuç odaklı değil süreç odaklı olduğuna dikkat çekiyorlar.

YENİ YARIMCILARIN KENDİ TERCİHLERİ
İlimizde özellikle tekstil alanında önemli ve büyük firmaların yatırımlarının geçmişten bugüne il valileri ve belediye başkanlarının girişimi ile teşvik yasasının sağladığı imkânlardan kaynaklı yatırımlar olduğunu ifade eden vatandaşlar, bu konuda şehirde önemli bir istihdam alanı oluştuğunu belirtiyorlar.

KENDİLERİ DE YATIRIM YAPMALI
İlimize yatırım yapma konuşunda zaman zaman iş insanları ile bir araya gelirken ve şehrimize yatırım yapmaları konusunda telkin, tavsiye ve ısrarlarda bulunan iş adamı hemşerilerimizin de ilimize yatırım yapmaları gerektiğini ortaya koyan uzmanlar, bu konuda önce kendilerinin öncülük ve önderlik yapması gerektiğini ifade ediyorlar.

ELAZIĞ HALEN DIŞA BAĞLI
İlimizde ülke çapında bilinen tekstil, yapı yalıtım ve mermer dışında pazarda ciddi bir paya sahip sektör bulunmadığını belirten vatandaşlar, Elazığ’ın birçok açıdan halen dışa bağımı bir şehir konumunda olduğunu dile getiriyorlar.

Tuğla, kiremit, ahşap, boya, gıda, tahıl ve yem bitkileri, un, mobilya, beton ürünleri gibi birçok alanda ciddi eksiklikleri olan Elazığ’ın bu açığını kapatması için yeni yatırım ve yatırımcılara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden vatandalar, bu konuda başta valilik olmak üzere ETSO, FKA, TKDK, MÜSİAD, gibi kurumların ciddi, lobi çalışmaları yapmaları gerektiğini belirtiyorlar.

BÜROKRAT KOMPLEKSİNDEN KURTULMAK 
İlimizde yatırım yapma niyetinde olan birçok yatırımcının sırf bürokrasinin gereksiz evrak talebi,  ilgili bazı personelin yatırımcıya bakış açısı ve davranışları, anlamsız sorgulama ve test etme gayretleri ile şehri terk ettiğine dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda ETSO’da oluşturulacak bir birimin tek işinin gelen yatırımcıya gerekli bilgi ve kolaylıkları sağlamak olması gerektiğini belirtiyorlar.