Hem Suçlu Hem Borçlu

İlimiz, Maden ilçesinde bulunan zengin maden yataklarının 4 Nisan'da yapılacak ihalesine ve bu ihaleye girecek Elazığ Girişim Gurubuna yoğunlaşmışken, mevcut maden yataklarımızı işleten ve sahaya yığdığı molozların araziye uyguladığı baskı sonucu  doğal olmayan heyelanın oluşmasına sebep olan şirketin, ihale şartnamesinden kaynaklı Maden Belediyesi'ne  ödemesi gereken payı ödemediği ortaya çıktı.

Hem Suçlu Hem Borçlu

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ’daki Maden sahalarıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda konuşmasında, Elazığ Maden bakır işletmesi özelleştirilmesine rağmen Elazığ Maden belediyesine 7 milyon para ödenmediğini ve Maden Belediyesi’nin maden bakır işletmesine dava açtığını ifade etti.

İşte iki aydan beri Elazığ Girişim Grubu’nun, Elazığ’daki tüm STK ve medyanın dikkat çekmeye çalıştığı gerçek buydu.
Elin adamı gelir, madeni işletir, cevheri alır gider, geride bıraktığı cüruf ile kadim Maden ilçesinin halkını yerinde yurdundan eder, bu hatasını telafi etmek şöyle dursun, ihale şartnamesinden kaynaklı Maden Belediyesine ödemesi gereken binde iki payı dahi ödemez.

Elde edilen bu kadar ranta rağmen, herhangi bir nedamet, pişmanlık, özür ve sorunun çözümüne ortak olma gibi bir tavrı geçtik, adamlar yasal borcunu bile ödemeyecek kadar sorumsuz ve ilkesiz...
Yarınlarda böyle bir süreci, bu kez yeni maden kaynaklarının işletilmesinde yaşar mıyız bilmiyorum. Ama tesadüfen radyodan gelen “ağlarsa anam ağlar gayrısı yalan ağlar” türkü sözü ne demek istediğimizi çok net ve veciz anlatıyor sanırım.